Tortell de Reis

  • Programa: Dolça Catalunya
  • Cuina: Miquel Tolosa
  • Dificultat: Alta
  • Temps: Més d'una hora

INGREDIENTS

  • PER A LA PRIMERA PART DE LA MASSA

  • 10 g de llevat premsat
  • 35 g d'aigua
  • 75 g de farina.

    PER A LA SEGONA PART DE LA MASSA 

  • 35 g de sucre
  • 20 g de llard
  • 250 g de farina
  • 2 g de sal
  • 1 ou
  • Ratlladura de llimona
  • 65 g d'aigua

    PER AL MASSAPÀ

  • 150 g de pols d'ametlla
  • 150 g de sucre
  • Aigua (la necessària).

    PER A LA DECORACIÓ

  • Fruites confitades a voluntat
  • 10 g sucre "bolado" o esponjat

PREPARACIÓ

MASSA, PRIMERA PART
En un bol, triturem el llevat premsat amb la mà, notem com es desfà mentre hi afegim l'aigua i ho batem a mà. Hi afegim la farina. Ho remenem fins que obtenim una massa homogènia. Tapem la massa amb un drap de cuina i la deixem en un lloc tebi i sense corrents d'aire, a uns 22 graus. El forn, sense encendre, pot ser un bon lloc. Deixem que dobli el volum: uns vint minuts.

MASSAPÀ 
Mentrestant, preparem el massapà: mesclem la pols d'ametlla i el sucre. Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa prou tova perquè no se'ns trenqui. Sobre la superfície enfarinada, hi fem forma de xurro i hi col·loquem el rei o reina i la fava a l'interior.

MASSA, SEGONA PART
A l'atuell o a la màquina d'amassar hi posem:
Primer el sucre, després la sal, el llard (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona i l'aigua, perquè es desfacin bé la sal i el sucre. Hi afegim l'ou, que haurem trencat a part per assegurar-nos de no posar cap resta de la closca, i la farina. Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat, que ja ha pujat el doble del seu volum. Tornem a amassar i quan tota la massa ens quedi ben elàstica (com un xiclet) ja està a punt. Per comprovar-ho, el millor és estirar-la amb les mans: si se'ns trenca, vol dir que encara falta treballar-la. L'estirem sobre el marbre tot fent un xurro, amb l'ajuda d'un corró.

Hi col·loquem el massapà a sobre i, amb la massa, l'embolcallem. Ens ha de quedar el massapà a l'interior, com en un farcit. Ara, la deixarem fermentar per segona vegada seguint el mateix procediment: tapada amb un drap i en un lloc tebi i sense corrents d'aire. Durant dues hores aproximadament o fins que hagi doblat el seu volum.

Un cop ha llevat el tornem a pintar amb ou. El decorem: hi posem les fruites confitades al gust. I el sucre bolado o esponjat. Finalment el posem al forn a 230º durant uns vint minuts. Hem de tenir la precaució de col·locar-lo ben al mig de la safata perquè ens pugi de manera uniforme.
Anar al contingut