La Françoise protagonitza un "Karakia" dedicat a Sud-àfrica.
La Françoise protagonitza un "Karakia" dedicat a Sud-àfrica.
Dilluns, a les 22.20, al 33

De Sud-àfrica a Catalunya, a "Karakia"

"Karakia" ens endinsa en la cultura i la gastronomia sud-africanes de la mà de la Françoise, una actriu que viu a casa nostra

Dilluns 8 de desembre (al canal 33) a les 22.20 "Karakia" estrena "Françoise, buscant el verd de Sud-àfrica" (Sud-àfrica) i les 22.35 reemissió de "Dipesh, de Katmandú" (Nepal).

"Françoise, buscant el verd de Sud-àfrica"

Algú va dir que el millor escenari és el de la vida quotidiana, no? I encara que no ho hagi dit ningú, la frase sembla feta a mida de la Françoise, una actriu que ho porta tan endins que podríem dir que, d'alguna manera, no deixa mai d'actuar. Fins i tot ha creat un personatge que s'adapta a tots els papers i situacions, Miss Looks. En el seu paper de sud-africana que va arribar adolescent a Catalunya, però, creiem que hem aconseguit que sigui ella mateixa. Tot i el gran canvi que va suposar per a ella i les seves germanes deixar Pretòria en aquell moment, hem comprovat que no els va costar gaire adaptar-se als nous costums. Aquí van poder consolidar algunes de les seves vocacions i recuperar igualment part d'allò que van deixar enrere. Amb la Françoise, amb les seves germanes -la Karol i la Gloudina Joy-, amb la mare... parlarem de tot això i també de música, de gospel, de recuperar el contacte amb la natura que tan present és al país on van néixer... i coneixerem algunes de les influències gastronòmiques que certifiquen Sud-àfrica com una gran barreja de cultures. Tothom ha sentit a parlar del te roibos, fet amb les fulles d'un arbust propi d'aquelles terres. En aquest capítol aprendrem també a fer un banana bread per acompanyar-lo, unes postres a mig camí entre un pa dolç i un pastís; i descobrirem tots els secrets del bobotie, un dels plats nacionals de Sud-àfrica. És la màgia de la cuina: pot fer que els records tornin al present dels sentits.

"Dipesh, de Katmandú"

En Dipesh és newar, l'ètnia originària de la vall de Katmandú. Allà, el nepalès ha guanyat terreny com a llengua del país, i el newari, que encara es parla, ja gairebé no s'escriu perquè no s'ensenya a l'escola. Aquí, a poc a poc, ha anat superant la barrera idiomàtica. Només fa dos anys que és a Santpedor, el poble de la dona, la Gisel·la, i la seva adaptació ha estat gradual. Li ha costat, sobretot, pel que fa a la cuina, ja que sempre enyora els gustos picants i forts dels plats nepalesos de força influència índia pel que fa a les espècies i als curris. Ara, fins i tot, la família i els amics s'han acabat adaptant una mica al seu paladar i accepten plats amb el toc final del bitxo sofregit amb comí. Així s'acaba, per exemple, l'alu kankro ko atzar, una gustosa amanida de patata.

 

Anar al contingut