Sis pel·lícules amb la participació de TV3, al Festival de Guadalajara de Mèxic
Aquest any, el 33è Festival Internacional de Cine de Guadalajara obre amb "El año de la plaga", una pel·lícula de Carlos Martín Ferrera basada en la novel·la homònima de l'escriptor Marc Pastor. El film, escollit com la pel·lícula que representa millor la unió entre la cinematografia catalana i la mexicana, es va estrenar dissabte 10 de març obrint la secció Catalunya, convidada d'honor del festival. Dins la secció, també es projectaran les tres coproduccions de TV3 "Estiu 1993", de Carla Simón, "La vida lliure", de Marc Recha i "Brava" de Roser Aguilar i les dues produccions amb participació de TV3: "La mort de Lluís XIV", d'Albert Serra i "Tierra firme", de Carlos Marques-Marcet. La pel·lícula de Marques-Marcet competirà a més en la secció oficial, pel premi Maguay.
"EL AÑO DE LA PLAGA"
Després de fer-se un lloc dins el món de la ciència-ficció amb els films "Zulo" (2005), premi especial del jurat internacional al Festival de Sitges; i "Suspicious Minds" (2010), guanyador de dues Bisnagues de Plata al Festival de Màlaga, Carlos Martín Ferrera torna amb "El año de la plaga", pel·lícula que també passarà pel Festival de Cinema de Brussel·les i el d'Amsterdam. L'argument, que ens presenta una Barcelona desèrtica, serveix, alhora, per fer una crítica a la societat i als sistemes de poder i de control. La major part del film es va rodar a Barcelona durant els mesos de març i abril del 2017, llevat de les escenes d'acció, que es van enregistrat a Ciutat de Mèxic. "El año de la plaga" s'estrenarà oficialment a totes les sales de cinema el 10 d'agost. És una producció de Zentropa, la productora danesa de Lars Von Trier a Barcelona, de NeoArt Producciones, de la mexicana Cinema 226, i de la flamenca De Hofleveranciers. Amb el suport d'ICAA, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i TV3, la participació de Casa Kafka ("tax shelter" belga) i l'estudi de postproducció Option Media.
Sinopsi
El Víctor té una vida avorrida, marcada per la fi de la seva relació amb la Irene i l'inici d'una nova vida amb la Lola i un complex de Peter Pan. En ple triangle amorós, la seva vida canvia de sobte quan fets inexplicables comencen a passar al seu voltant. Alguna cosa està posseint la gent, i fa que es modifiqui el seu comportament, i l'única cosa en comú entre els afectats sembla que és que tots es van quedar adormits prop d'un tipus d'eucaliptus anomenat "gengiskhanensis". Es tracta d'un virus? Els canvis s'estenen, però ningú sembla que sigui capaç d'oferir una explicació racional. El Víctor haurà d'enfrontar-se a les seves pors si vol trobar una explicació i sobreviure a l'any de la plaga.
Fitxa tècnica i artística:
Direcció: Carlos Martín Ferrera
Guió: Marc Pastor, Miguel Ibáñez Monroy, Ángeles Hernández, David Matamoros
Intèrprets: Ivan Massagué (Víctor), Ana Serradilla (Irene), Miriam Giovanelli (Lola), Canco Rodríguez (Casu), Héctor Jiménez (Ruscan), Juanra Bonet (Diego), Fermí Reixach (Lazlo), Sílvia Abril (Nieves), Maria Molins (Carmen)
Fotografia: Miquel Prohens
Música: Gerardo Alfonso Toledo Velasco
"TIERRA FIRME"
Sinopsi
Dues dones, Eva i Kat, i el millor amic d'una d'elles, Roger. Un vaixell als canals de Londres i una pregunta: és possible viure l'amor, la família i la vida de maneres tan diferents i, tot i així, continuar units? Protagonitzada per David Verdaguer, Oona Chaplin i Natalia Tena, és una producció de Lastor Media en coproducció amb VennerFilm Productions i La Panda Productions amb la col·laboració de TV3 i TVE i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'ICAA i Media Creative Europe.
Fitxa tècnica i artística:
Director: Carlos Marques-Marcet
Guió: Carlos Marques-Marcet i Jules Nurrish
Actors: David Verdaguer, Oona Chaplin i Natalia Tena
Productors executius: Tono Folguera i Sergi Moreno
Productora delegada TV3: Cruz Rodríguez
Direcció de fotografia: Dagmar Weaver-Madsen
"ESTIU 1993"
Sinopsi
"Estiu 1993" narra la història de Frida, una nena que ha d'aprendre a encaixar en un nou món rural mentre afronta la pèrdua de la seva mare. Durant aquest primer estiu, Frida, el seu oncle Esteve, la seva tia Marga i la seva cosina Anna, la seva família adoptiva tots junts s'aniran descobrint. L'Esteve i la Marga han d'aprendre a estimar la nena com si fos la seva pròpia filla. Frida, aparentment, accepta la nova situació, de seguida els anomena "papa" i "mama", però li costa més acceptar la seva nova germana, l'Anna. Malgrat que l'Anna l'estima amb devoció des del primer dia, la Frida té sentiments contradictoris amb la petita. Tots quatre han de transformar les seves relacions. No serà fàcil per a ningú reorganitzar el nou nucli familiar. És una producció d'Iniciafilms, coproduïda per Avalon PC, amb la participació de TV3, TVE i la col·laboració de Media, l'ICAA i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Fitxa tècnica i artística:
Direcció i guió: Carla Simón Pipó
Producció executiva: Valérie Delpierre i María Zamora
Productora delegada TVC: Cruz Rodríguez
Intèrprets: Laia Artigas (Frida), Paula Robles (Anna), Bruna Cusí (Marga), David Verdaguer (Esteve), Isabel Rocatti (àvia de la Frida) i Fermí Reixach (avi de la Frida), entre d'altres.
Direcció de fotografia: Santiago Racaj
Música: Ernest Pipó i Pau Boïgues
"LA VIDA LLIURE"
Sinopsi
Som a Menorca el 1918, a la fi de la Primera Guerra Mundial. A l'illa hi ha una epidèmia de grip molt greu i la feina escasseja. La Mediterrània està infestada de submarins alemanys que necessiten provisions. Els contrabandistes fan l'agost i la dura competència està servida. La mare de la Tina (Mariona Gomila) i d'en Biel (Macià Arguimbau), com tants altres illencs, ha emigrat a Alger i ha deixat els fills amb el seu germà, que fa de pagès. La Tina es deleix per retrobar-se amb la seva mare i conèixer món, però haurà d'esperar fins que tingui prou diners. Mentrestant, els petits descobreixen una platja on ha fondejat el llaüt d'un contrabandista mallorquí que viatja amb una dona estrangera. Prop d'allà viu en Rom (Sergi López), un homenot estrafolari que viu lliurement en una caseta de pescadors. La Tina i en Biel queden enlluernats amb les aventures que explica. Un dia, jugant pel bosc, en Biel descobreix un tresor i la Tina convenç en Rom perquè els ajudi a fugir. Tanmateix, en Rom sembla que té uns altres plans. És una producció de Turkana Films i La Perifèrica Produccions, amb la participació de TV3 i IB3 i amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), el Govern de les Illes Balears (Conselleria de Transparència, Cultura i Esports), el Consell Insular de Menorca, la Fundació Foment del Turisme de Menorca i l'Illes Balears Film Commission.
Fitxa tècnica i artística:
Direcció i guió: Marc Recha
Producció executiva: Marc Recha, Maria Rosa Fusté, Alfonso Par, Cesc Mulet
Intèrprets: Mariona Gomila (Tina), Macià Arguimbau (Biel), Sergi López (Rom), Miquel Gelabert (Conco), Ivan Mir (Pere), Núria Prims (dona del llaüt) i Blai Llopis (capità del llaüt).
Fotografia: Helène Louvart
Direcció d'art: Manel Riera
Direcció de producció: Jordi Cots
Música: Pau Recha
"LA MORT DE LLUÍS XIV"
Sinopsi
La pel·lícula està basada en les memòries de Saint-Simon i el Marquès de Dangeau. Agost del 1715. En tornar d'una cacera, Lluís XIV sent un dolor viu a la cama. Quinze dies més tard, el rei continua amb les seves obligacions, però li costa dormir i el consumeix la febre. Desganat i afeblit, la seva salut es debilita progressivament. És el principi de la lenta i dolorosa agonia del rei més important de França, envoltat de fidels i metges. És una producció d'Andergraun Films, Capricci Film, Rosa Filmes i Bobi Lux, amb la col·laboració de TV3 i ARTE, i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Fitxa tècnica i artística
Direcció: Albert Serra
Guió: Thierry Lounas i Albert Serra
Producció executiva: Montse Triola
Intèrprets: Jean-Pierre Léaud (Louis XIV), Irène Silvagni (madame de Maintenon), Patrick d'Assumçao (metge Fagon), Marc Susini (primer mosso de planta), Jacques Henric (Tellier), Vincenç Altaió (Brun) i Bernard Belin (cirurgià Marechal)
Direcció de fotografia: Jonathan Ricquebourg
Música: Marc Verdaguer
"BRAVA"
Sinopsi
Janine viu en parella i treballa en un banc. La seva vida és la típica vida d'una dona desimbolta a cavall entre els 30 i 40 anys, aparentment feliç, d'un cert nivell econòmic. Una agressió sexual fa que tot el seu món s'ensorri. No sap com fer front al seu dolor i el fet d'haver presenciat una agressió a una menor sense intervenir-hi fa que neixi en ella un sentiment obscur que la corrou. Davant d'aquest xoc emocional decideix refugiar-se a casa el seu pare, de qui no sap res des de fa molt de temps. Ell també va fugir després de la mort de la mare de la Janine. A l'Empordà coneix Pierre, un amic del pare de la Janine, que també fuig del seu passat i que trobarà, en la Janine, un mirall per treballar el seu infortuni. Però la Janine es tanca com un bloc hermètic perduda en el seu dilema en busca d'una solució fins que toca fons i sucumbeix. Només ella podrà ajudar-se ella mateixa en el moment que decideixi afrontar la seva vida amb valentia.
Fitxa tècnica i artística:
Idea original: Roser Aguilar
Direcció: Roser Aguilar
Guió: Roser Aguilar i Alejandro Hernández
Producció executiu: Oriol Marcos, Fernando Victoria de Lecea i Paloma Mora
Producció delegada TVC: Elisa Plaza
Direcció de fotografia: Diego Dussuel