Anar a la navegació principal
Educatius

El català, un exemple d'èxit a Internet

Pot semblar que Internet sigui un domini particular de l'anglès i que el que no es fa en aquesta llengua no existeix. Però en canvi la xarxa és, precisament, la millor eina per divulgar iniciatives en llengües considerades minoritàries

Pot semblar que Internet sigui un domini particular de l'anglès i que el que no es fa en aquesta llengua no existeix. Però en canvi la xarxa és, precisament, la millor eina per divulgar iniciatives en llengües considerades minoritàries. Un bon exemple és el català que amb relativament pocs parlants té una presència molt gran a Internet. El seu cas es debat aquests dies en un congrés a Barcelona.

Viquipèdia. L'enciclopèdia virtual, gratuïta i participativa. L'edició en català acaba d'arribar als 200.000 articles. És un bon exemple, però no l'únic, de la força del català a Internet.

En nombres absoluts, i tirant llarg, els catalanoparlants seríem poc més de nou milions. Una xifra que ens situa, en el rànquing mundial de llengües, més enllà de la vuitantena posició.

En canvi, en totes les classificacions d'Internet, el català està molt més endavant: quinzè en nombre d'articles a Viquipèdia, dissetè en nombre de pàgines web, vuitè pel que fa a blogs.

Antoni Mir, director de Linguamón-Casa de les Llengües pensa que "la salut del català a Internet és molt bona perquè la societat catalana és una societat molt activa, la llengua catalana té una gran presència dins d'Internet i jo crec que aprofita prou bé les oportunitats que li dona Internet".


L'exemple català s'ha debatut aquests dies al Simposi internacional Multilingüisme i Ciberespai, organitzat per la Casa de les Llengües de Barcelona. Rere els prop de 200 passaports que hi ha al món s'hi amaga una realitat lingüística de 6.500 llengües diferents. La meitat estan en perill d'extinció i Internet és una bona oportunitat per sobreviure i obrir-se al món.

Per Antoni Mir "Internet és la gran porta de les llengües i mai en la història hi havia hagut aquesta capacitat de comunicar-se, difondre continguts o d'estar en contacte unes llengües i altres...Internet és un miracle per a les llengües."

Malgrat tot, i segons dades de la UNESCO, el 90 per cent de les llengües mundials no tenen, encara, ni accés ni presència a Internet.


ALTRES ENLLAÇOS

Viquiportal de les Llengües del món
Llistat de llengües del món, a la Viquipèdia
Les llengües del món
Linguamundi - Diccionari de les llengües del món
Famílies lingüístiques al món
Ethnologue: Languages of the World
Mapa de les llengües del món
Enllaços de llengua catalana de Softcatalà

Anar al contingut

Espai internet

Benvingut al blog de l'"Espai internet", el microprograma sobre la xarxa que s'ha emés durant onze anys, fins al juny de 2018, els diumenges, després del Telenotícies Cap de Setmana de TV3. Ara, seguim a la xarxa. L'"Espai internet" l'han elaborat els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb muntatge de Rubén García Perdomo, Jordi Canadés i Alex Fazzio. Aquest blog de l'"Espai internet" vol servir de corretja de transmissió entre aquells que l'hem fet i el públic al qual s'ha adreçat: els internautes. Podreu trobar-hi els webs més útils, els més curiosos, els blogs més interessants, el més nou a la xarxa i també el més divertit...  També els vídeos, els textos i els enllaços referents a totes les propostes que us hem anat fent des de la primera emissió, l'1 d'abril de 2007. Premis: L'Espai Internet va ser guardonat, el setembre de 2012, amb el Premi d'Excel·lència en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC). El gener de 2011 el blog de l'"Espai internet" ja havia estat reconegut amb el Vè Premi de Periodisme TECNALIA en la categoria d'Internet. I un any abans, amb el Premi Blocs Catalunya 2010 en la categoria de Noves Tecnologies.

Cerca posts del blog
Últims posts