Ullastret, ciutat ibèrica, 250 aC.
I ara els proposem un viatge en el temps... fins a l'any 250 abans de Crist. És la ciutat ibèrica d'Ullastret, al puig de Sant Andreu, una de les més importants
A Ullastret hi van arribar a viure en aquest període més de 6.000 persones, de la tribu dels indigets. S'hi veu la gran muralla, d'un quilòmetre i mig de llarg, amb murs de fins a vuit metres, i també els temples i els carrers. Un detall interessant són els cranis d'enemics clavats a l'entrada d'alguns edificis. Una pràctica dels ibers constatada per les troballes fetes al mateix jaciment d'Ullastret.
També dins de les cases s'ha cuidat fins al més mínim detall: gerros i àmfores, molins de gra i forns de pa, tot basat en troballes reals. El vídeo reconstrueix la zona tal com era fa 2.000 anys, i fins i tot s'hi veu el gran estany, ara dessecat, on els ibers anaven a pescar. I el petit poblat que hi havia al mig, a l'illa d'en Reixac. Aquell estany el van assecar, per a usos agrícoles, a finals del segle XIX.
En aquest altre enllaç trobaran un complet "making-of" de com es va fer el documental. El vídeo és fruit de dos anys de feina, coordinada pel programa Patrimoni en Acció, pel foment de l'ús social i el coneixement del patrimoni cultural català del Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa". Tota aquesta informació s'ha posat dins d'una web, on expliquen molts més detalls.
És el resultat de la suma dels esforços de l'equip de modelat 3D Burzon-Comenge Creative Studio, amb els dels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret, dirigits per Gabriel del Prado i Ferran Codina.
No se'l perdin, i facin després una visita a Ullastret, i al seu museu, per veure les restes d'aquella gran civilització.