La indústria del mòbil comença una nova etapa. S'ha aconseguit estendre arreu del món, prop de tres quartes part de la població són usuàries d'aquest aparell que al principi només servia per parlar amb algú i que ara se'ns anuncia que es convertirà en una mena de braçalet incorporat a la nostra vida diària.
Els observadors, la majoria d'ells periodistes i sociòlegs dels països occidentals, no es posen d'acord sobre l'impacte que les xarxes socials poden tenir en la revolta que hi ha encara a Egipte i que a Tunísia ha foragitat l'autoritari Ben Ali.
Fotos de molta resolució i d'extraordinària capacitat de detall, reconstruccions en 3D, mapes clicables, hologrames i audiovisuals espectaculars. Vet aquí els recursos dels responsables dels museus i dels encarregats de difondre el patrimoni cultural gràcies a les noves tecnologies.
L'impuls de les tecnologies de la informació i la cxomunicació (TIC) en la sanitat és la missió de la fundació TICSalut, creada pel govern la tardor del 2006 però amb implicació del sector privat. Aquesta entitat, que elabora estratègies, dóna suport tècnic i estableix relacions internacionals, ha estat coorganitzadora de la conferència internacional eHealth, que s'ha tancat aquest migdia a Barcelona. El president de TICSalut és Joan Cornet i el 3cat24 li ha demanat una avaluació de la convocatòria i de les qüestions que s'hi han tractat.
La gran nevada d'ahir va provocar moltes incidències, la majoria de les quals no es podien preveure abans de comprovar l'abast del temporal. Però el que sí que podia funcionar era el sistema d'informació, que no s'improvisava. El d'ahir es va basar sobretot en el model de les compareixences d'un alt càrrec, tot i que les mateixes autoritats disposaven d'una eina prou potent com internet.
Tal com hi ha restaurants de menjar ràpid que tenen acords d'exclusivitat amb una sola marca de refrescos de cola, què passaria si una autopista arribés a un acord amb una marca de cotxes perquè els seus vehicles tinguessin preferència a les hores punta amb un carril especial? D'aquesta manera es pot explicar el concepte de neutralitat de la xarxa.
La polèmica de la setmana ha posat al descobert un tens debat entre la defensa dels drets d'autor i els partidaris de disposar dels continguts de forma lliure. La discussió quedava oculta per la protesta contra la possibilitat que l'accés a internet es pugui tallar sense una ordre judicial. Però aquesta és només una de les tres batalles importants que hi ha a la xarxa. La segona és la que enfronta els grans mitjans de comunicació globals amb els cercadors.
La polèmica al voltant de la salvaguarda dels drets d'autor ha dominat aquesta setmana i ha suscitat un moviment entre els internautes espanyols. Però aquesta és només una de les grans confrontacions que poden decidir el futur d'internet a mig termini; en total n'hi ha tres: la que es refereix als drets d'autor i al consum de continguts digitals, la que enfronta empreses que creen continguts amb empreses que els posen a l'abast i la que es dirimeix sobre l'anomenada "neutralitat de la xarxa". En tres dies, el 3cat24 exposa aquestes tres grans batalles, començant per la que ha centrat la informació els últims dies.
L'activisme a favor de la transparència i de la participació ciutadana creix a internet i també es comença a fer sentir a Espanya, com s'ha pogut comprovar a la segona jornada del Personal Democracy Forum, que té lloc a Barcelona.
"El polític que faci servir les xarxes socials només per guanyar vots fracassarà." Així de contundent s'ha mostrat el president del Parlament, Ernest Benach, quan ha participat en una de les taules rodones del Personal Democracy Forum (PDF). El president del Parlament ha fet una aposta a favor de la sinceritat quan els polítics participen en les xarxes socials. Ernest Benach s'ha expressat amb aquesta claredat en el context oportú del PDF, una trobada que aplega a Barcelona experts en comunicació política i ciberactivisme d'arreu del món.
Què es diu de Sant Sadurní d'Anoia a la xarxa? O de Mollet del Vallès? Aquesta pregunta té ara una resposta més fàcil gràcies a la monitorització via Twitter de fonts molt diverses sobre una mateixa població. Es tracta d'accions independents, al marge de les institucions locals, que comparteixen la informació agregada amb tothom que hi vulgui accedir.
Les càmeres mòbils de Google Maps ja han fotografiat bona part de Catalunya amb l'eina Street View, o sigui que és possible localitzar imatges d'uns quants dels llocs més representatius del patrimoni cultural català.