Joan Sanz, el doblador del Vegeta: "'Bola de Drac' va connectar amb l'esperit del moment"
"Bola de Drac Z", el 5 de desembre, a 3Cat

Joan Sanz sobre el fenomen "Bola de Drac": "Quan va morir el Vegeta li van fer un minut de silenci al pati"

Des dels seus renecs mítics a les anècdotes més curioses, la veu del Vegeta ens parla de l'impacte de l'anime a casa nostra

A principis dels anys vuitanta, el mangaka Akira Toriyama, inspirat en la mil·lenària faula budista xinesa "Viatge a l'Oest", es va tancar a l'estudi de casa seva per començar a donar forma a una nova creació. En aquell instant, de ben segur que no era conscient que estava traçant una història que triomfaria arreu del món i, especialment, a Catalunya.  

Aquelles vinyetes relataven la història d'un noi amb cabells punxeguts i cua de mico que partia a la recerca d'unes misterioses boles màgiques que fan realitat el desig de qui les troba. Havia nascut "Bola de Drac", un manga que no trigaria gaire a fer el salt a la televisió per acabar convertint-se en el fenomen que coneixem a dia d'avui. Tornar de l'escola per seure davant de la pantalla a l'espera de la sintonia "Anem-la buscar, la bola de Drac" es va convertir en un ritual per als petits i no tan petits, quan TV3 va adquirir els drets de la sèrie l'any 1990.

Ara, més de trenta anys després, tota aquella generació s'ha retrobat, a través de la plataforma 3Cat, en el que s'ha convertit en una sèrie de culte, en gran part pels valors que ofereix.

Després del Son Goku, ara és el retorn del Vegeta

Perquè sí, el Son Goku ha tornat a casa nostra i ben aviat -a partir del dia 5 de desembre- ho farà el Vegeta, uns dels personatges més icònics de la seqüela "Bola de Drac Z". El perquè de la seva estima entre els fans més fidels del país té nom i cognom. Es diu Joan Sanz i és la veu del que es fa anomenar "el Superguerrer més fort de l'univers".  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

Els mítics renecs del Vegeta: d'on surten i quin és el favorit del doblador?

"Microbi", "fantasmot", "petarrell", "tanoca", "estaquirot" o "xitxarel·lo". Gràcies als traductors i a la inconfusible veu de Joan Sanz, l'actor que va donar vida al Vegeta en català, tota una generació de joves va aprendre un ampli repertori d'insults i renecs -alguns més contundents que altres-. Anys després, formen part de la memòria col·lectiva i han estat recopilats en vídeos de YouTube, pàgines web i fils virals a la xarxa social X. Però alguna vegada t'has preguntat quin és l'origen d'aquestes expressions tan icòniques?

 

En una entrevista a 3Cat, l'actor de doblatge Joan Sanz ha revelat la curiosa història que s'hi amaga darrere:

"La traductora de la sèrie, l'Helena Jürgens, em va explicar que molts d'ells provenien del seu avi, que era del Bages. Quan va veure l'obra original, va començar a buscar formes de traduir els insults al català. Es posava en la pell del personatge i es preguntava com ho expressaria en la nostra llengua. Va adaptar frases fetes que es deien a casa seva i, de fet, jo, que soc d'Olesa de Montserrat, també havia sentit algunes d'aquestes expressions tan autèntiques, rurals i artesanals entre pagesos del segle XIX."

 

Encara avui en dia, el Joan rep peticions per fer dedicatòries amb la veu del Vegeta, especialment per a ocasions especials com aniversaris o fins i tot casaments. "No sé exactament per què, però la que més agrada, i mai falla, és la famosa frase feta: 'Aneu a casa a prendre un got de llet calentona'. S'ha convertit en tot un clàssic entre els seguidors."

 

Quan li pregunten quin és el seu moment favorit del personatge, l'actor destaca que el que més li agrada és la part més reflexiva del Vegeta.

"M'agrada especialment una escena en què busca les boles de Drac sota l'aigua i no les troba. Deia: ‘Maleït sia! On són?' El 80% del Vegeta eren insults, renecs i desafiaments. Quan podia fer un registre més intimista, potser ho gaudia més, perquè de l'altra manera hi havia el risc de quedar-se afònic."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

"Bola de Drac" connectava amb el context de l'època"

El fenomen de "Bola de Drac" a Catalunya continua sent un misteri, però en Joan creu que el context històric i el moment polític i social de l'època hi van jugar un paper clau.  

"Avui dia, molta gent està desenganyada, indiferent fins i tot a l'hora de votar... Però, en aquell moment, hi havia una efervescència, un entusiasme i una gran necessitat de consumir continguts engrescadors. Crec que "Bola de Drac", amb la seva música i els seus combats èpics, connectava perfectament amb l'esperit del moment."

D'altra banda, també assenyala que, a diferència d'ara, "tothom ho veia tot":  

"Avui dia, amb els videojocs i tots els continguts que tenim, potser no agafaria tant. En l'època que va sortir la sèrie, tothom veia TV3. I això es traduïa en el fet que l'endemà a l'escola tothom en parlava. Un bon exemple és que en un institut de Sabadell es va fer un minut de silenci al Vegeta la primera vegada que va morir, sense saber que després ressuscitaria. Són coses que si no hi ha una gran complicitat entre la majoria, és difícil que passin."

Les anècdotes més curioses: "els uniformats, curiosament, són grans fans de 'Bola de Drac'"

Evidentment, d'anècdotes en té per donar i per vendre. Una de les més destacades, segons explica el doblador, va passar durant un control d'alcoholèmia camí del Manga Barcelona.

"Els uniformats, curiosament, són grans fans de l'univers de "Bola de Drac", ja siguin conductors de metro, autobusos, trens o fins i tot policies. De fet, una vegada, de camí al Saló del Manga, en comptes de fer-me una prova d'alcohol, em van fer una prova del Vegeta! Van acabar venint tots els agents, i ens vam fer una foto plegats, contents i satisfets."

També recorda una altra anècdota especialment emotiva, quan els van demanar, a ell i al Marc Zanni, el doblador del Son Goku gran, que gravessin uns àudios per a un nen que estava en coma. "Ens van explicar que, en sentir les nostres veus, el nen va reaccionar."

 

Ja queda menys per tornar a sentir la veu del Joan Sanz amb el retorn de "Bola de Drac Z" a la plataforma 3Cat i la pel·lícula "Bola de Drac Súper: Broly", que també estarà disponible al SX3 el dia 5 durant un total de 9 dies. Llum, foc, destrucció!  

ARXIVAT A:
Tv3
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut