Dissabte 7 de novembre, Reus

"Joana Biarnés, una entre tots" triomfa a Memorimage

El documental dirigit per Òscar Moreno i Jordi Rovira ha guanyat 3 dels 5 premis del festival: Premi Ciutat de Reus, Premi MemoriJove i Premi del Públic. "Joana Biarnés, una entre tots" és una producció de REC videoproduccions en coproducció amb TVC i TVE. Una altra coproducció de TVC, "Els que es quedaren", de Vanessa Batista, guanya el Premi MemoriReus i la producció alemanya Forbidden Films guanya el Premi Cinema·Rescat.

La desena edició del Festival Internacional de Cinema de Reus va entregar dissabte, 7 de novembre, els Premis Memorimage 2015 al Teatre Bartrina.

 

"JOANA BIARNÉS, UNA ENTRE TOTS"

El jurat, format per Marc Cubells, Toni Orensanz i Francesc Torres, va decidir atorgar per unanimitat a "Joana Biarnés, una entre tots" el Premi Ciutat de Reus a la millor pel·lícula d'aquesta edició perquè "és una gran història que et captiva des del començament fins al final i que revela una realitat desconeguda de gran interès. Perquè és una plataforma que projecta valors d'igualtat, esforç, lluita i superació, a més d'una lliçó d'humilitat. I també, per la seva tensió narrativa, el tractament dels grafismes, la postproducció de les imatges i la feina ben feta."

A més el film va recollir també el Premi MemoriJove, atorgat per votació popular pels alumnes assistents a les projeccions matinals, així com també el Premi del Públic.

L'estrena internacional de "Joana Biarnés, una entre tots" va tenir lloc en el marc del Memorimage amb la presència de la protagonista i de l'equip del film el 4 de novembre. El documental explica la desconeguda història de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista espanyola. Una pionera que es va enfrontar als prejudicis de la societat dels anys 50 i 60 per desenvolupar una professió dominada per homes.

Sinopsi
Va estar tres hores a la suite dels Beatles, va enganyar Roman Polanski adoptant una identitat falsa, va ser fotògrafa personal de Raphael, va escollir el vestit de Massiel per a Eurovisió i es va ruboritzar quan Clint Eastwood va besar-la als llavis. Amiga íntima de Xavier Cugat, Joan Manuel Serrat, la duquessa d'Alba, Salvador Dalí, Fernando Rey, el Cordobés, Lola Flores,...

"Una entre tots" és l'extraordinària i desconeguda història de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista espanyola. Una pionera que va superar els prejudicis d'una època per triomfar a la seva professió, que va immortalitzar grans personalitats històriques i que, quan podia haver-se convertit en una llegenda, va desaparèixer. Fins avui.
 

 

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Òscar Moreno i Jordi Rovira
Realització: Xavier Baig
Idea original: Jordi Rovira
Producció: Xavier Baig, Òscar Moreno
Producció executiva: Helena Gómez
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Producció TVC: Joan Pavon
Muntatge: Xavier Baig
Imatge i so: REC
Disseny de so: Estudi REC
Editor musical: Xavier Baig
Documentació: Òscar Moreno i Jordi Rovira
Retoc fotogràfic: Òscar Moreno
Una producció de REC videoproduccions amb la coproducció de Televisió de Catalunya i Televisión Española.

Òscar Moreno, direcció i guió
(Vilanova i la Geltrú, 1975). L'any 2007 funda, conjuntament amb Xavier Baig, la productora Rec Videoproduccions, SCP, des de la que han produït i dirigit documentals com
"Hoy el día se repite diferente", present a les seccions oficials de 17 festivals internacionals amb 3 premis com a millor pel·lícula documental, "Simfonia d'un Mercat" i "BCN RE.set". Ha col·laborat com a guionista i/o tècnic en els documentals "Cop al Banc Central", "Generació D", "elBulli, l'últim vals", "L'equip ideal" emesos a "Sense ficció" i la sèrie documental "A la Presó" de TV3.

Jordi Rovira i Prat, direcció i guió
(Mataró, 1970). Periodista freelance des de 1998. Ha realitzat reportatges de caràcter social en una trentena de països com Kosovo, l'Iraq, Sierra Leone o Irlanda del Nord per mitjans de comunicació com "El Periódico", "El País", "El Mundo", "Interviú", l'"Avui" i, sobretot, "La Vanguardia", on ha publicat la gran majoria dels seus reportatges. Des del 2005 és director de "Capçalera", revista del Col·legi de Periodistes. Ha dirigit, amb Marga Durà, el documental "La selva envenenada", realitzat a l'Amazònia peruana,  i amb Óscar Fernàndez "165, Regent Street". Ha estat impulsor i guionista de "L'equip ideal", emès a "Sense ficció".



"ELS QUE ES QUEDAREN"


El Premi MemoriReus-Rabassa, dotat de 300 € patrocinat per Rabassa Arts Gràfiques,  atorgat pel públic assistent per majoria simple de vots, va ser per a la producció "Els que es quedaren". L'"opera prima" de la cubana Vanessa Batista narra la història de l'emigració catalana a Cuba del segle XIX. El documental va ser premiat "per la seva contribució a il·luminar un episodi desconegut de la història de Catalunya".
 
Sinopsi
El naixement a Barcelona del primer nebot de la directora, cubana immigrada a Catalunya deu anys enrere, inspira un viatge a l'illa que es creua amb un altre viatge a la inversa, el de Francisco Carulla, que el 1927 fa la seva única visita a Catalunya filmant amb una càmera de 16 mm.
Seguint la pista de Carulla, la directora va descobrint la història d'aquesta emigració que va començar al segle XIX, aproximant-se a l'experiència dels milers d'emigrants que van creuar l'Atlàntic buscant una vida millor.
Una reflexió sobre la identitat, les arrels i l'emigració, com si es tractés d'un joc de miralls.
 

Fitxa tècnica
Direcció: Vanessa Batista
Guió: Vanessa Batista y Carlos Batista
Edició: Vanessa Batista i Guillermo Barberà
Director de fotografia: Guillermo Barberà
Documentació: Carlos Batista
Companyia de producció: Filmsnomades
Catalunya, Cuba
2015
Una producció de Filmsnomades en coproducció amb Televisió de Catalunya.



"FORBIDDEN FILMS"

La documentalista Nathalie Andries va rebre el Premi Cinema Rescat al millor treball de documentació i recerca pel film "Forbidden Films", del director Felix Moeller. La producció alemanya analitza els films de propaganda nazi encara prohibits avui en dia i proposa una reflexió sobre el poder de manipulació de les imatges sobre els espectadors. Jan Baca, Raül Contel i Encarnació Soler, el jurat configurat per l'Associació Cinema Rescat, van decidir atorgar per unanimitat el premi en considerar la investigació d'aquests films "un deure vers la memòria històrica, una lliçó de la tasca de les filmoteques sigui quin sigui el seu contingut i un acte de responsabilitat donar-lo a conèixer encara que, en el cas dels films del nazisme, sigui tan colpidor."
 

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut