La Copa amagada dins una capsa de sabates
Andreu Juanola explica com el trofeu va aconseguir vèncer el feixisme durant la Segona Guerra Mundial gràcies a l'enginy del president de la Federació Italiana de Futbol, Ottorino Barassi
La Copa del Món ha deixat moltíssimes anècdotes curioses al llarg de la seva història. En el quart capítol d'"Orsai permanent", la sèrie de reels en la qual Andreu Juanola ens convida a descobrir l'altra cara del Mundial de futbol i centra la mirada en el que passa a fora del terreny de joc, els protagonistes són el president de la Federació Italiana de Futbol Ottorino Barassi i el trofeu que s'atorgava en els primers anys de vida de la competició, la copa Jules Rimet.
Durant la Segona Guerra Mundial, Itàlia, país que havia guanyat el Mundial l'any 1938, estava en possessió del trofeu de la Copa del Món. Un objecte fet d'or i molt valuós que va atreure l'interès dels nazis.
Per això, el president de la Federació Italiana de Futbol Ottorino Barassi va decidir amagar-la per por que la capturessin. El primer amagatall va ser una capsa de sabates que va posar sota el seu llit. Amb la ciutat de Roma dominada pels feixistes, va decidir que era millor amagar-la en un segon lloc: un bidó d'oli al sud d'Itàlia.
El trofeu va sobreviure a la guerra, per sort, i Barassi va tornar-lo a la FIFA l'any 1946: igual que Europa, la copa havia vençut el feixisme.