L'adolescència, una etapa de la vida no sempre fàcil, a "El punt D"

L'adolescència: què m'està passant?

Revolució d'hormones, canvis físics, primera regla, primeres ejaculacions, somnis i fantasies eròtiques, augment del desig i l'impuls sexual, autoexploració, masturbació, pornografia, preguntes, com em defineixo, qui soc, estereotips i rols de gènere, què m'agrada, pèting, sèxting, virginitat... Un còctel tan explosiu com interessant, és l'adolescència, un moment d'efervescència també en la sexualitat.
Actualitzat

L'adolescència és un període de la vida en el qual durant uns anys es produiran intensos canvis físics, psicològics i socials que experimentaràs i que aniran definint la persona adulta que seràs en un futur.

 

Molts canvis

En un primer moment notaràs els canvis físics, pels quals el cos d'infant es convertirà en cos adult, és el que anomenem pubertat. L'edat en què s'inicien aquests canvis és molt variable d'una persona a una altra, i es van produint al llarg d'uns anys. Això estarà determinat per factors genètics i ambientals (herència, alimentació, clima, estímuls psicològics i socials, condicions de salut, etc.). Aproximadament entre els 8 i els 16 anys s'inicia i es desenvolupa la pubertat de forma normal.
Anar assumint i acceptant amb certa tranquil·litat els canvis i les noves sensacions que es van produint al teu cos t'ajudarà a sentir-te amb més seguretat a l'hora de viure i compartir la teva sexualitat.
Però, com dèiem abans, aquests canvis corporals no es donen d'una manera aïllada, sinó que van acompanyats de tot un seguit de canvis psicològics i socials: emocions, relacions, vivències, interessos, pensaments, etc., que en conjunt aniran definint la teva identitat i personalitat adulta.

 

Canvis en les noies i persones amb vulva

Actualment, la majoria de canvis físics propis de la pubertat comencen a donar-se entre els 8 i els 13 anys. Cal recordar, però, que cada persona es desenvoluparà a un ritme diferent, i és normal que si et compares puguis trobar variacions en el creixement amb companyes de la mateixa edat, així com entre nois i noies.

Tots aquests canvis corporals que estàs experimentant estan motivats per canvis hormonals i s'allargaran durant dos o tres anys. Són transformacions físiques que aniran acompanyades també de canvis en la teva manera de pensar i actuar. Així podràs notar un augment important de la talla, de la sudoració, aparició o augment del pèl a les aixelles, cames i pubis, augment del fluix vaginal… I també seran importants els canvis que es produiran en els pits i l'aparició de la primera regla o menstruació.

Els canvis físics que s'estan produint afectaran també els teus genitals. Els genitals externs són una part més del teu cos i reben globalment el nom de vulva. A la vulva hi ha els llavis menors i els majors. Unit als llavis menors per la part superior i recobert parcialment per aquests, tenim el clítoris, que és un petit òrgan erèctil molt sensible. La seva estimulació acostuma a proporcionar sensacions plaents i excitants, tant en la masturbació com en les relacions compartides.

L'entrada de la vagina està parcialment coberta per una fina membrana de teixit mucós que s'anomena himen. L'himen és diferent en cada persona. Al llarg de la història se li ha atorgat molta importància, i s'ha relacionat l'himen amb la "virginitat". Científicament se li atribueix la funció de protegir la vagina de possibles infeccions fins que l'aparell genital acabi de madurar.

És freqüent que en aquesta etapa apareguin preocupacions sobre la mida o la forma del pit. Segons la moda que impera en cada moment, hi ha qui els agradaria tenir els pits més grans o més petits i busquen diferents opcions per tal de poder canviar-los.

La publicitat ho sap, i podem trobar infinitat d'anuncis sobre cremes, pastilles, etc., que diuen ens poden ajudar a accelerar el creixement dels pits, fer-los més grans, etc. La realitat és que no existeixen fórmules màgiques i la mida dels pits està determinada principalment per l'herència i pel pes. Hi ha pits de tot tipus, així com dones diferents, la bellesa és molt diversa i no té només una mida o una forma.

De tota manera, si és un tema que et preocupa, que pot interferir en com et veus, com et sents o en la teva relació amb els altres, pots demanar consell a algun professional que et pugui orientar.

Un dels canvis més significatius que es produeixen al final de la pubertat és la primera regla o menstruació. Cada persona és diferent, però el més freqüent és que es produeixi entre els 10 i els 16 anys. Acostumen a passar uns dos anys des que comencen a desenvolupar-se els pits fins que apareix la primera regla.

A molts adolescents no els agrada els canvis que experimenten

 

Canvis en els nois i persones amb penis

En l'actualitat, els canvis corporals s'inicien entre els 10 i els 15 anys. En alguns casos poden començar abans o després d'aquestes edats, i això pot estar dintre de la normalitat, però, davant el dubte o la preocupació, sempre és important consultar una professional sanitària per tal que en pugui fer una valoració.

Però quins són aquests canvis? Entre els principals canvis físics que pots notar hi ha un augment important de la talla, canvis en la veu, augment de la suor i aparició o augment del pèl a les aixelles, la cara, el pubis… Els genitals adquireixen l'aspecte i les funcions adultes i apareixen les primeres ejaculacions.

En l'aparició d'aquests canvis físics hi tenen un paper imprescindible tot un seguit de canvis hormonals, que també poden influir en les teves emocions (de vegades et podràs sentir especialment sensible, irritable, ansiós, etc.). També se't generaran noves sensacions entorn de la sexualitat i el cos respondrà davant estímuls sexuals (somnis, fantasies, imatges eròtiques…), que potser no s'havien sentit anteriorment d'aquesta manera. Pot ser que comencis a tenir ereccions; davant un estímul sexual o eròtic, el penis augmenta de mida i s'endureix a causa d'una major afluència de sang al seu interior. De fet, és normal experimentar ereccions en la infància per estímuls en els jocs, en la cura, etc., però durant l'adolescència les ereccions comencen a tenir un significat diferent.

Amb freqüència, hi ha la preocupació sobre com és el penis i la comparació amb amics o companys. La realitat és que la mida i la forma del penis són diferents en cada persona (més amples o estrets, llargs o curts…). És important saber que la mida del penis no està relacionada amb el plaer que es pot obtenir o donar en les relacions sexuals.

Quan les hormones ja fan la seva feina, les secrecions del cos augmenten i fan més olor. És important tenir cura de la neteja i, a més de dutxar-se cada dia, cal incidir en la neteja del penis, sobretot en la zona del prepuci, fent-lo lliscar cap avall. També apareixen les primeres ejaculacions, que són l'expulsió del semen a través de la uretra i que habitualment van acompanyades de l'orgasme. L'ejaculació es pot produir en forma de pol·lució nocturna, durant la masturbació o en una relació amb una altra persona. Parlem de pol·lució nocturna quan es produeix una ejaculació mentre es dorm. La freqüència de les pol·lucions nocturnes és molt variable i depèn de molts factors, com les vivències del dia anterior, les fantasies que s'han tingut durant les converses amb els amics o amigues, la lectura d'un llibre o l'observació d'imatges eròtiques en revistes o pel·lícules, els somnis…, entre d'altres.

 

Davant del mirall

És normal que quan et miris al mirall vagis descobrint com el teu cos va canviant, com ho fan els desitjos, la mentalitat... A vegades potser t'agradarà el que hi veus i a vegades no. És un procés gradual, en el qual cada persona avança a un ritme diferent, i cal tenir paciència i anar observant aquests canvis i les noves sensacions que s'experimenten. Cada cos és diferent i tots els cossos son bonics en totes les seves etapes!

Si en algun moment tens dubtes sobre si el que et passa entra dins de la normalitat, llavors consulta una professional. Potser et fa vergonya en un principi, o potser no, però segur que sortir de dubtes et farà sentir millor i amb més tranquil·litat i seguretat.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més vist
Anar al contingut