Cafè de Comerç Just a Chiapas
estrena diumenge 6 de juny de 2010 a internet Dissabte 12 de juny, a les 13.05, al Canal 33 - reemissió dimarts 6 de juliol, a les 22.55. El cafè és la matèria primera que mou més diners al món després del petroli
Dissabte 12 de juny, a les 13.05, al Canal 33 - reemissió dimarts 6 de juliol, a les 22.55.
El cafè és la matèria primera que mou més diners al món després del petroli. El seu preu el defineix la seva cotització a les borses de Nova York i de Londres; però no per l'oferta de productors i la demanda de consumidors, sinó per les compres especulatives de grans inversors. Unes compres especulatives que fan que el preu del cafè pateixi grans oscilacions, i que provoca la ruina de molts petits i mitjans productors. Per evitar-ho molts petits productors s'organitzen en cooperatives per comercialitzar el seu cafè a través de les xarxes de Comerç Just.
Alfonso López és un d'aquests petits productors de cafè de comerç just, a Chiapas, al sud de Mèxic, d'on diuen que surt el millor cafè orgànic del món. Chiapas és una zona històricament marginada, on importants sectors de la població viuen en l'extrema pobresa, sobretot els tzetzals i els tzotzils, els indígenes originaris de Chiapas. L'Alfonso és el principal organitzador de Kulaktik, una de les cooperatives on s'associen els productors tzetzals i tzotzils. El seu objectiu és fer cafè organic de molt alta qualitat i vendre'l a un preu just, sense intermediaris. Un objectiu ambiciòs, que fins fa poc no era més que un somni, però que ara comença a ser possible gràcies a l'educació i la capacitació que fa possible el comerç just.
I des de Catalunya, Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, reflexiona sobre l'esforç del comerç just per obrir-se espai en un mercat controlat en gran part per un petit nombre de grups transnacionals.
PROJECTE DE COOPERACIÓ
Enfortiment de les capacitats de petits productors i productores de cafè dins la xarxa de Comerç Just a Mesoamèrica
Objectius:
- Millorar les capacitats productives, organitzatives i comercials dels petits productors/es a El Salvador, Nicaragua, Guatemala i Chiapas (Mèxic) a través de tallers formatius.
- Enfortir i consolidar les xarxes de productors/es de cafè de Comerç Just de Mesoamèrica.
- Facilitar a organitzacions de cafè de Comerç Just l'accés al mercat espanyol.
- Millorar les condicions de vida dels i les petites productores de cafè a través de l'increment dels seus ingressos
- Contribuir a la governabilitat democràtica i a l'enfortiment del teixit social
- Sensibilitzar i denunciar davant la ciutadania i les instàncies governamentals adients sobre les relacions injustes entre el Nord i el Sud.
Entitat promotora: Setem Catalunya
Soci local: Apecafé (El Salvador) - CaféNica (Nicaragua) - Compras (Mèxic) - Manos Campesinas (Guatemala) - Mas Café (Mèxic) - Red Café (Amèrica Llatina i Carib)
ENLLAÇOS
MÁS CAFÉ. Comercialitzadora de Cafè de Comerç Just de Chiapas
Bon Cafè. Web divulgativa de l'ONG Setem
Flo-Cert. Certificadora de Comerç Just
Setem. ONG que treballa en Comerç Just
Intermónoxfam. ONG que treballa en Comerç Just