Dones emancipant-se a Senegal
estrena 23 de març de 2010 Que les dones treballin, guanyin un sou i defensin els seus interessos, és normal als països desenvolupats, però en moltes zones rurals de l'Africà subsahariana és excepcional
Que les dones treballin, guanyin un sou i defensin els seus interessos, és normal als països desenvolupats, però en moltes zones rurals de l'Africà subsahariana és excepcional. Al Senegal, a la regió de Kolda, associacions senegaleses impulsen un ampli programa de promoció de les dones.
Mame Cissé és una de les activistes que treballa pel desenvolupament, personal i col·lectiu, de les dones al Senegal. Es dedica principalment a organitzar les dones de les zones rurals més remotes, en cooperatives agràries. Quan s'associen, treballen cooperativament la terra i guanyen els seus propis diners, les dones incrementen la seva autonomia personal, són més respectades a la família i comencen a prendre decisions que beneficien tota la família, i especialment als fills. El projecte, possible gràcies a la solidaritat internacional, remou profundes estructures socials a les zones rurals i converteix les dones en germen d'un canvi emergent al Senegal. Un canvi que comença a fer front a un gran subdesenvolupament social. Un subdesenvolupament fruit de mals governs, però que té les seves arrels en els profunds desequilibris provocats per un segle de colonialisme, que seguia a quatre segles de tràfic d'esclaus amb els que Europa va maltractar el continent.
I des de Catalunya, Ferran Iniesta, professor d'Història d'Àfrica, subratlla la importància de les cultures africanes en el desenvolupament de la Humanitat i de com, hi ha símptomes per a l'esperança i de que la recuperació pot veure la llum per primera vegada en tots aquests segles.
PROJECTE DE COOPERACIÓ
Objectius:
- Millorar l'accés a l'aigua i de la producció agrícola i ramadera dels petits productors i productores de la regió.
- Potenciar l'equitat de gènere i l'enfortiment del teixit social
- Promoure la participació de les dones en les estructures de poder i en la presa de decisions.
- Potenciar l'autonomia econòmica de les dones.
Entitat promotora: Cooperació directa ACCD
Soci local: Agència Rural de Desenvolupament de Kolda
ENLLAÇOS
FODDÉ - Forum pour un Développement Durable Endogène
Visita virtual a la Casa dels Esclaus de l'illa de Gorée
Centre d'Estudis Africans
Institut Catalunya Àfrica