Transició (de potència) energètica - capítol 1
Estrena dilluns 12 desembre del 2016 a les 22.50 al 33 El desequilibri climàtic creixent força a abandonar ràpidament els combustibles fòssils. Una transició difícil, en què treballen empreses exemplars i la comunitat científica
El desequilibri climàtic creixent força a abandonar ràpidament els combustibles fòssils. Una transició difícil, en què treballen empreses exemplars i la comunitat científica. Cal estalvi, eficiència i energies renovables, però també un model social i econòmic amb molta menys potència energètica.
Moltes empreses ja treballen a Catalunya per reduir radicalment les emissions de CO2 i la despesa energètica. En són bons exemples Wattia Innova, LC Paper i Estabanell Energia.
A Olot, Wattia Innova demostra a EspaiZero com unes oficines poden ser 100% autosostenibles amb energies renovables, amb 0% d'emissions. A Besalú, LC Paper ha reduït el seu consum energètic en un 60% i el 2017 preveu arribar a una reducció d'emissions de CO2 als seus productes del 89%. Al Ripollès, Estabanell Energia fa la prova pilot d'un projecte europeu que lidera, per desenvolupar xarxes elèctriques intel·ligents que facilitin l'autoproducció amb renovables a les zones rurals.
Però la comunitat científica alerta que un model energètic sense combustibles fòssils implica també una forta reducció de potència energètica.
Per això, a més de produir electricitat amb renovables, cal tancar les centrals elèctriques de carbó; fer pagar per emetre gasos d'escalfament; reduir dràsticament el consum energia i relocalitzar la manufactura i el comerç. Una transformació de gran abast i urgent, que necessita un pla de transformació tecnològic totalment acoblat a un pla de transformació social i econòmic.
Amb la participació de Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project; Mariano Marzo, catedràtic de Recursos Energètics de la UB, i Pep Salas, investigador de sistemes energètics avançats i de smartgrid.cat
Enllaços:
Global Carbon Project,
Directori relacionat amb Smarts Grid a Catalunya,
Wattia Innova,
Estabanell energia,
LC paper .
Xarxa per la sobirania energètica
Altres capítols de "Latituds" complementaris a "Transició (de potència) energètica - capítol 1"
Transició (de potència) energètica - capítol 2 (2016)
Alimentació i canvi climàtic (2015)
2015: En transició climàtica (2015)
Afrontant el canvi climàtic (2012)