Transició (de potència) energètica - capítol 2
Estrena dilluns 19 desembre del 2016 a les 22.50 al 33 Abandonar els combustibles fòssils és complex però també urgent. La comunitat científica estudia com fer-ho possible i també com afrontar-ho a nivell personal
Abandonar els combustibles fòssils és complex però també urgent. La comunitat científica estudia com fer-ho possible i també com afrontar-ho a nivell personal. Cal un pla de transició energètica, econòmica i social, que integri els humans en els cicles naturals del planeta. Però el sistema polític segueix sense posar la transició energètica com a punt central de l'agenda.
L'institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona, impulsa el projecte europeu Medeas, en què participen investigadors de 8 països. Medeas construeix una aplicació informàtica que, amb dades de tendències ambientals, energètiques, econòmiques i socials, permet projectar i fer simulacions de la transició a les renovables. Una eina que ha d'ajudar a analitzar, planificar i accelerar la transició energètica.
Una transició per a la qual tenim molt a aprendre d'alguns pioners, com el Mas Roig, un espai pioner en energies renovables. Aquí s'investiguen i s'utilitzen des dels anys 70, desconnectats de la xarxa elèctrica. La seva experiència mostra el potencial i els punts crítics de les renovables.
Enllaços:
Mas Roig, Centre d'interpretació de la sostenibilitat,
Projecte Medeas,
Institut de Ciències del Mar. CSIC,
Blog de l'especialista en límits del creixement Ugo Bardi,
Directori relacionat amb Smarts Grid a Catalunya,
Altres capítols de "Latituds" complementaris a "Transició (de potència) energètica - capítol 2"
Transició (de potència) energètica - capítol 1 (2016)
Alimentació i canvi climàtic (2015)
2015: En transició climàtica (2015)
Afrontant el canvi climàtic (2012)