15 vídeos per fer entenedores les malalties respiratòries
Per acostar els joves a les malalties respiratòries, s'ha creat una llista de vídeos a YouTube que tracten aquests problemes des del vessant mèdic, amb recursos molt gràfics, i el testimoni de persones joves que hi conviuen
Els vídeos científics estan conduïts pels divulgadors Pere Renom i Cèlia Ventura, en unes peces que segueixen el format del programa "QuèQui" per explicar conceptes mèdics relacionats amb l'anatomia i el funcionament de l'aparell respiratori i quines són les malalties que el poden afectar. La llista completa de vídeos es pot veure aquí.
Pere Renom i Cèlia Ventura expliquen el mecanisme de malalties genètiques com la fibrosi quística, les malalties intersticials o les infeccioses, com la pneumònia, la tos ferina o la covid. També parlen de les apnees obstructives del son, que poden derivar en conseqüències molt greus.
Els vídeos testimonials els protagonitzen 5 joves amb malalties respiratòries cròniques, que expliquen què suposa conviure amb una patologia d'aquest tipus en una conversa distesa conduïda per la comunicadora Alba Riera, en una edició especial del programa "La turra".
La Lucía i la Iratxe Farreres són germanes i tenen discinèsia ciliar, una malaltia minoritària que afecta els cilis, uns pèls molt petits que recobreixen les vies respiratòries. En el moment que les van diagnosticar, el seu pronòstic no era bo i han tingut moltes complicacions al llarg de la seva vida, amb medicació diària i ingressos hospitalaris molt freqüents. Mentre que la Lucía ho ha portat prou bé, a la Iratxe li ha costat més acceptar les limitacions de la malaltia.
Fa dos anys, a la Lara Oriol li van diagnosticar asma greu de difícil control. Ara ha millorat molt amb un tractament biològic del qual és la pionera. De moment, però, la seva asma no té cura.
Pocs mesos després de néixer, al Xavier Godoy li van diagnosticar fibrosi quística, una malaltia genètica greu i minoritària que afecta els pulmons i tots els òrgans del cos. Les complicacions de salut s'han anat succeint al llarg de la seva vida i, quan tenia 21 anys, els metges van plantejar-se fer-li un trasplantament pulmonar, però gràcies a un tractament, la malaltia s'ha frenat força.
L'Eva Blanco va tenir una embòlia pulmonar, que passa quan un trombe obstrueix el flux sanguini del pulmó. A conseqüència d'això, va desenvolupar hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica, que, segons ens assegura, ha pogut curar gràcies a ser intervinguda quirúrgicament.