8.490.607 euros per investigar l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques
La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha fet 25 anys amb unes xifres de participació i recaptació que la confirmen com la gran festa de la solidaritat, la sensibilització social i l'impuls a la recerca biomèdica a Catalunya. Aquest marcador provisional se suma als 24 anteriors de La Marató i ja supera els 160 milions d'euros recaptats, que han permès finançar 757 projectes de recerca biomèdica.
Després de 21 hores d'emissió en directe, 6 a Catalunya Ràdio i 15 a TV3, el marcador d'aquesta edició, dedicada a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, reflectia la quantitat de 8.490.607 euros. Aquesta xifra augmentarà amb els fons que arribin fins al 31 de març del 2017, quan es tanqui el període de recepció de donatius.
Aquest diumenge, els més matiners han seguit l'arrencada de La Marató a Catalunya Ràdio a les 8 del matí amb una edició especial d'"El suplement", dirigit i presentat per Ricard Ustrell. Els espais de debat, reflexió i divulgació sobre salut, solidaritat i alimentació, les entrevistes a metges, investigadors i testimonis, les connexions amb Fira de Barcelona i amb activitats, i les intervencions dels autors i intèrprets del disc i del llibre són alguns dels continguts d'aquesta Marató radiofònica que s'ha allargat fins a les 2 del migdia.
Des del plató 1 de TV3, a les 10, Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer han donat el tret de sortida a un espai que, durant 15 hores en directe, ha combinat la divulgació científica i la sensibilització sobre l'ictus i les lesions a la medul·la i el cervell amb l'entreteniment i mostres de participació arribades d'arreu de Catalunya.
Des de primera hora, La Marató ha aprofundit en conceptes mèdics relatius a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals produïdes per un traumatisme, a través d'entrevistes a metges i investigadors, i d'accions visuals de gran valor divulgatiu. Així, per exemple, els espectadors han pogut entrar en un cervell gegant per veure les seqüeles que provoquen l'ictus i els traumatismes. També s'ha posat èmfasi especial en la difusió de la campanya RÀPID, que permet detectar de manera immediata els símptomes d'un ictus, del qual cada any a Catalunya n'hi ha 13.000 casos.
El relat en primera persona de la vintena de testimonis que han passat pel plató ha permès entendre com es conviu amb les seqüeles motrius, sensitives, cognitives, de la parla i de la comprensió que produeixen les lesions al cervell o a la medul·la i per a les quals actualment no hi ha cura. Testimonis de totes les edats, a qui els ha canviat la vida, han deixat palès que tothom hi està exposat. La participació de tots, de pacients, familiars i investigadors, ha fet evident la necessitat crucial de seguir investigant per trobar mètodes de prevenció de l'ictus, tractaments reparadors de la medul·la i el cervell, i en definitiva per aconseguir que les persones afectades visquin més anys i millor.
Precisament, un dels moments més emocionants de l'emissió ha estat quan, durant la interpretació del tema "No et rendeixis", a càrrec de Ramon Mirabet i Paula Valls, han entrat al plató testimonis de diferents edicions del programa mostrant paraules del que per a ells és La Marató com "superació", "lluita", "esperança", "futur", "amor" o "comprensió". Tot un homenatge als 1.500 testimonis que en aquests 25 anys de programa han explicat la seva història.
Com sempre, l'entreteniment ha estat un dels grans protagonistes de La Marató, a la qual durant les 15 hores en directe ha posat música The Gramophone Allstars Big Band, que s'ha estrenat com a banda del programa oferint una particular fusió jamaicana i afromericana acompanyant la veu de Judit Neddermann. Els espectadors han pogut gaudir en directe de molts dels temes que sonen des de fa dues setmanes en el disc de La Marató, que va exhaurir les 200.000 còpies editades i des de fa 18 dies és número 1 a l'iTunes.
Els italians Il Volo i Nek, els terrassencs Dr. Prats, Animal, Frank Montasell i Lydia Torrejón o Sole Giménez són alguns dels artistes col·laboradors del disc que han actuat avui. La companyia Dagoll Dagom ha portat el seu "Scaramouche" al plató, que s'ha convertit per una estona en l'escenari de les acrobàcies del Circ Raluy. També s'han bufat les espelmes del pastís d'aniversari elaborat pel mestre Escribà i, després de descobrir el marcador final, el color i l'energia del musical "Priscilla" han acomiadat la 25a edició de La Marató de TV3.
Les nombroses crides a la participació, protagonitzades per cares conegudes com Àlex Monner, Juan Antonio Bayona, Elena Gadel, Jordi Cruz, Josep Cuní o Judith Mascó, entre molts d'altres, han animat durant tot el dia a trucar a La Marató. A la festa col·lectiva també s'han sumat els presentadors d'aquest any, Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer, que han ballat al ritme de la música més animada i l'humor més esbojarrat en un videoclip on els acompanyen periodistes com Ariadna Oltra, Quim Masferrer, Carles Prats, Albert Om i Agnès Marquès. Però La Marató ha superat fronteres i, des d'indrets emblemàtics d'arreu del món, els corresponsals han fet arribar el seu missatge de suport.
3.400 activitats per La Marató
La Marató 2016 ha comptat, de nou, amb el suport massiu i entusiasta de la societat, que aquest any ha organitzat un total de 3.427 activitats populars que s'han fet en més de 700 municipis catalans i alguns de fora de Catalunya. Durant les setmanes prèvies al programa, però molt especialment aquest dissabte i diumenge, Catalunya s'ha convertit en una immensa festa solidària per a La Marató, que ha implicat 1 milió de persones al voltant d'activitats molt diverses. Amb connexions durant tot el dia, els espectadors de La Marató han pogut viure en directe l'ambient solidari i festiu que es respirava als actes de Martorell, el Pla de l'Estany, Cambrils, Mollerussa, Mont-roig del Camp, Almenar, Guissona, Salt, Tarragona i Barcelona, de la mà dels reporters que s'hi han desplaçat: Pere Renom, Carolina Gili, Jordi Gil, Isabel Pasqual, Agustí Forner, Àgata Fàbregas, Biel Duran i Laia Servera.
2.400 voluntaris atenent la solidaritat
Des de les quatre seus telefòniques de La Marató (Fira de Barcelona, Universitat de Lleida, Port de Tarragona i Palau de Congressos de Girona), 2.400 voluntaris han atès les trucades que arribaven al 905 11 50 50. Amb motiu dels 25 anys del programa, els voluntaris i les personalitats del món cultural, esportiu i polític que han passat per les seus, han pogut deixar el seu missatge a "L'Arbre de La Marató", una estructura que ha recollit desitjos i reflexions al voltant d'aquest projecte solidari que aquest any està d'aniversari.
El partit de La Marató
Un any més, el clàssic partit de La Marató, celebrat al Miniestadi, ha enfrontat jugadors professionals amb actors, periodistes i cares conegudes. La doctora Montserrat Bernabeu, cap de la unitat de dany cerebral de l'Institut Guttmann i mare de Gerard Piqué, ha estat l'encarregada de fer el xut d'honor que ha donat inici al partit. Hi han participat els futbolistes Eric Abidal, Carles Puyol i Jesús Angoy, els pilots de motociclisme Marc i Àlex Márquez, el ciclista Purito Rodríguez, actors de "Merlí" i "La Riera", dels programes "Crackòvia" i "Polònia", i cantants com Ramon Mirabet. El partit ha acabat amb un empat a tres gols.
El derbi, amb La Marató
Aquest també ha estat un diumenge de cites esportives que no han deixat passar l'ocasió de mostrar el seu suport a La Marató de TV3. Els jugadors del derbi Barça - Espanyol i del partit que ha enfrontat el Barça amb la Penya de bàsquet han lluït una samarreta commemorativa dels 25 anys de La Marató i s'han fet fotografies amb una crida a trucar al 905 11 50 50.
La Marató en línia
La presència de La Marató a les xarxes socials ha estat notable durant les 15 hores d'emissió. El seguiment a través de les imatges i vídeos d'Instagram ha ha experimentat un creixement enorme durant la jornada. En un sol dia ha pujat 1.255 seguidors i ara en suma 6.225. Les comunicacions a Facebook han atret milers de seguidors, que avui assoleixen la xifra de 204.183 i la conversa a Twitter sobre La Marató ha generat 37.129 tuits durant el dia.
La Marató en 360º
Una de les grans novetats de La Marató d'aquest any ha estat l'experiència, pionera al món, de veure el programa amb una realització multicàmera en directe en 360º.
Després de l'emissió del "Telenotícies vespre" fins al final del programa, els espectadors han pogut descobrir altres punts de vista de La Marató en 360º a través de la pàgina web tv3.cat/marato/360. Amb tres punts 360º, l'espectador ha pogut fer una immersió a l'escenari, al set d'entrevistes i al control de realització. Amb aquesta iniciativa, que obre una nova porta al consum audiovisual complementari a l'actual, s'ha ofert l'oportunitat als espectadors d'entrar al plató de TV3 des d'allà on fossin i veure la televisió d'una manera diferent a través de qualsevol dispositiu mòbil.
La destinació dels fons recaptats en La Marató 2016
Els fons recaptats a La Marató 2016 permetran impulsar de forma decisiva la recerca sobre l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, per continuar avançant en les teràpies de rehabilitació, trobar nous mètodes de prevenció de l'ictus o arribar a curar-ne les seqüeles, entre d'altres objectius.
La Fundació La Marató de TV3 obrirà la convocatòria d'ajudes a la recerca en ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques el febrer del 2017, en la qual podran participar equips d'investigació de centres de recerca de Catalunya. Serà durant el novembre del 2017 quan es farà pública la decisió sobre la distribució dels fons recaptats.