La Marató 2024 per les malalties respiratòries
"A ple pulmó": així serà La Marató 2024 per les malalties respiratòries (CCMA )
15 de desembre

"A ple pulmó": així serà La Marató 2024 per les malalties respiratòries

Només a Catalunya, cada dia moren 27 persones per una malaltia respiratòria. Arrenca la campanya de sensibilització de La Marató, a través de diverses accions divulgatives i de difusió entre les quals l'espot, de gran component emotiu

Amb l'objectiu de captar fons per a la recerca científica de les malalties respiratòries i sensibilitzar la població sobre les seves causes, símptomes i prevenció, 3Cat es bolca un cop més amb La Marató des d'ara i fins al dia del programa, amb una programació especial a TV3, a Catalunya Ràdio, a la plataforma 3Cat i a les xarxes socials.

Es vol arribar a la ciutadania per millorar la salut respiratòria i incidir especialment en els joves. Com apunta la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, "millorar l'aire que respirem i apartar els joves del tabaquisme per evitar més malalties respiratòries és responsabilitat de tots".

Amb la implicació entusiasta des de fa mesos de milers de persones --voluntaris, donants, dinamitzadors d'activitats populars, especialistes mèdics, personal sanitari i també pacients que ofereixen generosament el seu testimoni--, La Marató és un projecte plenament arrelat al país i un dels grans esdeveniments solidaris de l'any.

 

"A ple pulmó": la campanya

La pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabaquisme són algunes de les causes que fan que les malalties respiratòries tinguin cada vegada més afectació entre la població. A hores d'ara ja suposen la segona causa d'ingrés hospitalari a Catalunya i la tercera causa de mort. Només a Catalunya, moren cada dia 27 persones, 1 cada hora, a causa d'una malaltia respiratòria. Però com assenyala la Dra. Carme Monasterio, "també hi ha malalties de causa infecciosa (bacteris, virus, fongs), immunitària i amb component genètic, que poden afectar tothom i que es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en la gent gran".

Hi ha al voltant de 350 malalties respiratòries, 71 de les quals són molt freqüents, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l'asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. No tan prevalents, però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi. Poques malalties respiratòries tenen cura i moltes es cronifiquen.

Malgrat la gran afectació, són malalties encara molt desconegudes i poc diagnosticades. Segons explica el director de la Fundació La Marató de 3Cat, Lluís Bernabé, "moltes persones conviuen amb símptomes que no identifiquen com a malaltia, i això fa que quan finalment hi ha un diagnòstic mèdic la malaltia ja està massa avançada", i afegeix: "Això és el que La Marató vol revertir".

La Marató vol contribuir a canviar aquesta realitat i contribuir a la identificació d'aquestes malalties a Catalunya. Per això, a banda de captar fons per a la recerca, també llança una gran campanya de divulgació i sensibilització que ja ha començat a caminar amb l'eslògan "A ple pulmó".

L'espot audiovisual representa la força de la solidaritat i la implicació de milers de persones a tot Catalunya on l'aire és l'element clau que permet respirar.

La cançó que serveix de fil conductor de l'espot està interpretada per persones que tenen malalties respiratòries, familiars i personal sanitari real. I és que, segons explica la directora de Negoci i Màrqueting de 3Cat, Núria Fargas, "la campanya està molt connectada amb la realitat d'aquests pacients, perquè cantar és la millor expressió de l'exercici de respirar, de projectar la capacitat pulmonar i tot allò que representa, segons assenyala el grup d'expertesa".  

D'aquesta manera, les veus d'aquests pacients, sense filtre, i amb les limitacions que provoquen aquest tipus de malalties, entonen un missatge vital per a tothom: només necessitem l'aire que respirem i l'amor dels altres. Al seu costat, les veus de familiars, de l'equip mèdic, l'equip auxiliar, el personal investigador.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

Sensibilització del col·lectiu de joves

En aquesta 33a edició de La Marató s'incideix sobretot en la sensibilització dels joves. Primer, perquè són molt sensibles a desenvolupar una malaltia respiratòria i, segon, perquè és la franja d'edat més vulnerable per adquirir hàbits nocius com el tabaquisme o l'ús de vàpers --cada vegada en edats més joves-- o en què es pren consciència de la importància de l'esport o la cura del medi ambient.

Per això s'han dissenyat accions comunicatives especialment dirigides als joves a través de la plataforma de 3Cat, EVA, i les xarxes socials, per conscienciar el jovent de les conseqüències que provoca als pulmons el tabac, l'haixix, les xixes o els vàpers.
Alguns exemples són els vídeos amb contingut científic de Pere Renom i Cèlia Ventura, en format del programa "QuèQui", i els testimonis de malalties respiratòries que recull un programa especial de "La turra". Els 15 clips ja es poden trobar a la playlist de YouTube.

Aquests vídeos divulgatius es mostraran també en les més de 6.000 sessions divulgatives que es faran als centres educatius de secundària, batxillerat i cicles formatius i biblioteques de tot el país, que compten amb el suport del Departament d'Educació i Formació Professional i  i que arribaran a més de 200.000 joves.

 

La Marató surt de TV3

El programa a TV3, que arrencarà a les 9.30, serà a l'aire lliure per posar en valor la importància de respirar aire net. La Marató sortirà per primera vegada del plató de Televisió de Catalunya i es farà simultàniament des de quatre punts de Catalunya significatius en relació amb les malalties respiratòries.

El plató central del programa estarà situat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on antigament hi havia l'Hospital del Tòrax, dedicat a tractar pacients amb tuberculosi, una malaltia infecciosa molt estesa fa segles i amb la qual va començar la recerca en el camp de la pneumologia. Albert Om conduirà el programa des d'aquí en solitari i anirà donant pas a tres platós situats en espais naturals.

Des de l'illa de Gràcia, al delta de l'Ebre, reserva de la biosfera per la Unesco, els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí conduiran un espai que posarà l'accent en la importància de l'aire que respirem. Els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch seran al Parc del Segre, a la Seu d'Urgell, per parlar de l'esport i l'estil de vida saludable per prevenir les malalties respiratòries. Per últim, al costat de la seu telefònica de La Marató situada al Palau de Congressos de Girona, al parc de la Devesa, hi seran Marta Montaner i Manel Alías, en un plató que girarà entorn de la importància de la recerca que farà possible la solidaritat.

Des dels quatre espais de La Marató s'oferirà una mirada humana i transversal de la realitat de les malalties respiratòries, amb molts testimonis, experts i recursos divulgatius, tot amenitzat amb música, entreteniment i moltes mostres del moviment solidari que es desplegarà per tot Catalunya.

Un exemple de les activitats solidàries que es duran a terme és el partit de futbol de La Marató, que es reprèn en aquesta edició i que enfronta cares conegudes del món de la música, la interpretació, l'esport i el periodisme. El partit es disputarà a les 12.00 a l'Estadi Olímpic de Terrassa. El preu de l'entrada se sumarà al marcador del programa, i també es podrà seguir en directe per Esport3.

 

"El suplement" especial per a La Marató

Roger Escapa presentarà el programa a Catalunya Ràdio amb una edició especial d'"El Suplement" que començarà a les 6 del matí. Comptarà amb la participació d'experts en l'àmbit de la salut i la recerca, testimonis de totes les edats i connexions en directe arreu del territori per donar visibilitat a les malalties respiratòries.

Una marató radiofònica on es parlarà de l'impacte del tabaquisme i de la contaminació en les malalties respiratòries. Es fixaran en l'auge dels vàpers i en com és competir en un esport d'elit amb una malaltia pulmonar.

A més, com cada any, "El suplement" farà la primera actualització del marcador de La Marató des de l'estudi 1 de Catalunya Ràdio.

 

Els donatius

Els donatius a La Marató són clau per poder augmentar la recerca de les patologies respiratòries que encara no tenen cura. Ja es poden fer donatius des de la web de La Marató, Bizum (333 33) o transferència bancària. El dia del programa hi haurà quatre seus telefòniques on es podran fer donatius trucant al telèfon de la Marató: 900 21 50 50.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut