Alba Parejo, somrient, fotografiada per David Ruano
Alba Parejo, fotografiada per David Ruano per al llibre de La Marató
La Marató 2019

Alba Parejo: la metamorfosi de la protagonista de l'espot de La Marató

És la cara visible de l'espot de La Marató d'aquest any, i també serà un dels testimonis que sentirem al programa el 15 de desembre. L'Alba va passar l'adolescència tapant-se cada dia més. Fins que va decidir fer bandera d'allò que sempre havia vist com un defecte. L'èxit va ser descomunal.

Va ser per atzar que vam conèixer l'Alba Parejo. Estàvem preparant el vídeo divulgatiu que fa de tret de sortida de La Marató de cada any amb el realitzador del programa, Josep Maria Salat, i ens faltaven perfils adolescents. I un dia se'ns va acostar un company de TV3 i ens va dir: "Oi que esteu a La Marató? La nòvia del meu fill té una malaltia minoritària, no la voleu pas conèixer?". Vam quedar amb l'Alba en un cafè prop dels Jardinets de Gràcia. I ja no la vam deixar escapar.

L'Alba té nevus congènit melanocític gegant. Quan va néixer tot ella era una piga immensa. Tenia la cara i els braços plens de taques, i tota l'esquena era de color marró. "També n'hi diuen la malaltia de l'home-llop", ens va explicar aquell matí. Estava asseguda d'esquena a una pantalla, on es projectaven sense so fragments de pel·lícules de terror. De cop va aparèixer una escena del monstre de Frankenstein. I, en el mateix moment, l'Alba ens deia: "quan tenia 13 anys em sentia com un monstre, com un Frankenstein".  El Josep Maria i jo, que sí que vèiem la pantalla, vam somriure. L'atzar ens havia regalat aquella coincidència.

 


L'Alba va passar l'adolescència tapant-se cada dia més. No volia que li veiessin els braços ni les cames, i encara menys les espatlles. "Dàlmata!", li cridaven els nanos pel carrer.

Podia haver-se tancat per sempre més a casa, com fan algunes  persones que tenen una malaltia rara. Però un dia l'Alba va canviar –en el vídeo que teniu a continuació entendreu per què-. Va aprendre a estimar-se tal com era i va decidir convertir en un tret de la seva personalitat allò que sempre havia vist com un defecte.

L'Alba es va empoderar. Va obrir un compte d'Instagram i va començar a fotografiar-se sense amagar res. L'èxit va ser descomunal. Molta gent amb problemes de tot tipus la contactava per agrair-li el coratge que els havia encomanat. La van anar a buscar diaris d'arreu per publicar les seves fotos i algunes marques comercials li van començar a anar al darrere. Si tu canvies, el món canvia. No és per atzar que aquest any l'Alba s'hagi convertit en la protagonista de l'espot de la Marató.


Després de l'Alba Parejo vam conèixer l'Alba Saskia i l'Alba Buendía, que també participaran amb el seu testimoni a La Marató el 15 de desembre. Dues albes més, dues noies joves més que també han plantat cara a la malaltia. La primera té la síndrome de Brown-Vialetto-Van-Laere, que la va deixar sorda i gairebé sense poder parlar, i la segona té atròfia muscular espinal, que li limita enormement la mobilitat.

Malgrat que l'atzar de la genètica els va jugar una mala passada, totes dues han decidit tirar endavant una vida plena de projectes. L'Alba Saskia ja és escriptora, i l'Alba Buendía es prepara per ser traductora. Cap de les tres albes no volen ser cap exemple, perquè creuen que cadascú viu l'atzar del destí com pot. Però sí que ens han donat una lliçó immensa: planteu-li cara i no tingueu por. NO-TINGUEU-POR.

Toni Tortajada
La Marató

ARXIVAT A:
La Marató
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut