23è Retorn social de La Marató (23è Retorn social de La Marató )

La Fundació fa públics 37 avenços en salut sobre ictus i lesions traumàtiques a la medul·la i al cervell

Avui s'ha celebrat l'acte del 23è retorn social de La Marató per presentar els resultats de la investigació en ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, impulsada amb els fons de l'edició 2016

Fins a 70 equips de recerca van rebre fons de La Marató 2016 per avançar en els mètodes de prevenció i diagnòstic, dissenyar tractaments més eficients i millorar el pronòstic d'unes lesions que causen greus discapacitats físiques, cognitives i psicològiques. Un cop finalitzats els 37 projectes impulsats, la Fundació n'ha presentat els resultats en l'acte del 23è retorn social de la recerca.

Aquesta jornada, conduïda per Ramon Pellicer, presentador de La Marató 2016, ha tingut lloc a les instal·lacions de TV3 i hi han intervingut la presidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Rosa Romà; el director de la Fundació, Lluís Bernabé; tres testimonis en les malalties tractades, i dos investigadors en ictus i lesions traumàtiques.

La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, durant la seva intervenció

Rosa Romà ha declarat el següent:

"La Marató és servei públic en majúscules. Els mitjans de comunicació ens posem al servei de la ciutadania, i som capaços de mobilitzar-la, d'arribar als cors i a l'acció per contribuir a millorar la vida del conjunt de la societat. També sensibilitzem, divulguem i contribuïm a prevenir les malalties i a construir futurs professionals de la salut". La presidenta ha afegit que "els milions de gestos que fa la ciutadania a través de La Marató són molt valuosos per continuar investigant i impulsar una recerca innovadora que impacta en la qualitat i l'esperança de vida de les persones."

El director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé

Lluís Bernabé ha repassat les xifres més destacades de La Marató 2016:

"Els 11.384.148 euros recaptats o el milió de persones implicades en activitats populars en 745 municipis són xifres impressionants, però el més important és que s'han transformat en millores per a la salut". Recollint l'eslògan d'aquella edició, "Tots tenim un costat bo, o molt bo", Bernabé ha expressat que "el costat molt bo és el que posa noms, cares, una història i un sentiment a les xifres, com els pacients que ens van acompanyar en aquella Marató i els que avui són aquí."


En el transcurs de l'acte s'han dut a terme dues tertúlies en què han participat testimonis de les patologies tractades i investigadors amb projectes impulsats per La Marató.

La doctora Anna Maria Planas i el testimoni Óscar Colorado

La doctora Anna Maria Planas, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona, ha explicat la recerca centrada en una de les complicacions més habituals de l'ictus: les infeccions causades per la microbiota intestinal. L'ha acompanyat un dels pacients que ha participat en el seu estudi, Óscar Colorado, que va tenir un ictus als 48 anys:

"Estic content si amb la meva col·laboració he pogut ajudar altres pacients."

En la segona tertúlia, Daniel Bernardo ha explicat que va tenir un accident de trànsit fa 9 anys, quan en tenia 18. Ara conviu amb una lesió medul·lar completa i un traumatisme cranioencefàlic, i ha participat en dos assajos clínics impulsats per La Marató.

"Gràcies a la recerca he pogut recuperar completament l'olfacte i recordar tot tipus d'olors que, amb l'accident, havia oblidat."

L'ha acompanyat la seva mare, Pilar Graset, que ha descrit l'actitud del Daniel com a forta i positiva, en un procés de recuperació que ha estat "un joc d'equilibris i de balanç constant".

El doctor Guillermo García Alías, de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha enfocat la recerca a reparar la funcionalitat de les neurones que hi ha a la medul·la espinal després d'una lesió.  

Daniel Bernardos i Pilar Graset acompanyats pel doctor Guillermo García Alias

La jornada del 23è retorn social de la recerca ha connectat en directe amb el programa "Tot es mou", conduït per Helena Garcia Melero, que va presentar La Marató 2016 juntament amb Ramon Pellicer. Des del plató, el biòleg Pere Renom ha explicat com es detecta un ictus i com es rehabilita un cervell amb una de les seves característiques actuacions científiques a partir d'un dels projectes que va rebre el finançament de La Marató 2016.

El punt final de l'acte l'ha protagonitzat Gerard de Pablo, de Pantaleó, que ha interpretat el tema "Vespre", d'Els Pets, inclòs en el disc de La Marató del 2016, i el tema "Soldats i guerrers", del seu darrer àlbum, "Afluents". De Pablo ha afirmat que "la música teixeix molt bé i fa de fil conductor de totes les emocions de La Marató".

Gerard de Pablo ha interpretat dos temes musicals al final de l'acte
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut