AMB FONS DE LA MARATÓ 2023

La Fundació finança 52 equips de recerca en salut sexual i reproductiva

Els 8,2 milions d'euros recaptats en l'última edició de La Marató de 3Cat finançaran 26 projectes d'investigació, liderats per 52 equips de recerca experts en salut sexual i reproductiva. Uns recursos que seran decisius els pròxims anys per trobar més respostes a uns problemes que, només a Catalunya, afecten 3 milions de persones, amb 211.000 casos nous cada any, sobretot entre dones i joves.

Els 52 equips premiats han recollit els guardons en un acte que s'ha celebrat aquest matí a les instal·lacions de TV3, presentat per la comunicadora Alba Riera, que va presentar l'Espai Jove de la passada edició de La Marató. Hi han intervingut la consellera de la CCMA-3Cat i vicepresidenta del Patronat de la Fundació La Marató de 3Cat, Carme Figueras; el director de la Fundació, Lluís Bernabé; la doctora Elisa Llurba, investigadora de l'Institut de Recerca de la Santa Creu i Sant Pau premiada per La Marató, i Anna Bassols, testimoni de La Marató. També hi ha participat el conseller de la CCMA-3Cat, Josep Riera; la directora de Negoci i Màrqueting de 3Cat, Núria Fargas, i dos testimonis més de La Marató dedicada a la salut sexual i reproductiva: Sara Raventós i Lluís Hernáez.   

L'acte d'avui suposa l'arrencada de la recerca que farà possible la solidaritat de la ciutadania amb La Marató del 2023. En aquest sentit, la  vicepresidenta del Patronat de la Fundació La Marató de 3Cat, Carme Figueras ha expressat que aquest projecte "sobrepassa les expectatives i el que s'espera d'un grup de comunicació públic al servei de la ciutadania ja que, a més de conscienciar intensament la societat sobre les malalties que ens afecten, la motiva a implicar-se de manera activa amb l'avenç de la recerca". 

Centenars de milers de persones es van bolcar en La Marató 2023 al voltant de diferents accions que el director de la Fundació La Marató, Lluís Bernabé, ha posat en valor: "Més de 3.200 activitats populars amb la participació d'1 milió de persones, més de 6.000 sessions divulgatives que van arribar a 224.000 joves, voluntaris, entitats, empreses i milers de donants anònims van donar llum a la salut sexual i reproductiva i ara la donaran a la recerca."

Tot i ser molt habituals, les malalties de l'àmbit de la salut sexual i reproductiva encara estan molt silenciades i són, per tant, poc visibles. Per això, donar veu a molts testimonis i crear espais de reflexió i consciència van ser alguns dels eixos essencials de la darrera edició de La Marató. Anna Bassols, que hi va participar com a pacient d'endometriosi, ha parlat en nom del col·lectiu de persones que s'hi van sentir representades: "Més enllà de vetllar per recaptar fons per a la investigació, La Marató ha donat llum i ha treballat de valent per fer visibles unes malalties que, malauradament, han estat i continuen estant molt invisibilitzades".  

A partir d'ara comença una intensa i decisiva marató dels investigadors i investigadores que aportarà noves eines de prevenció i de diagnòstic i tractaments més eficients de les malalties que afecten la salut sexual i reproductiva, alhora que permetrà oferir un abordatge integral d'uns problemes amb gran impacte en la vida de les persones. Elisa Llurba, de l'Institut de Recerca de la Santa Creu i Sant Pau, és una de les 52 investigadores premiades, i ha parlat en nom del col·lectiu de científics guardonats per aquesta edició: "és un honor ser receptora d'uns fons que permetran corregir mancances que s'han perpetuat durant molt de temps en el diagnòstic i el tractament de malalties com l'endometriosi, la preeclàmpsia o la menopausa". 

Els 26 treballs seleccionats d'acord amb la decisió del Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 108 que es van presentar a l'última convocatòria d'ajudes a la recerca. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), del Departament de Salut, va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 94 expertes i experts en salut sexual i reproductiva van valorar els projectes en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador i transformador, entre altres aspectes.  

En 32 anys de trajectòria, La Marató ha recaptat més de 247 milions d'euros i finançat 1.048 projectes de recerca, impulsats per 1.762 equips de primer nivell en els quals han intervingut 10.900 investigadores i investigadors, que han aportat avenços imprescindibles en la salut del conjunt de la societat.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut