La Marató de 3Cat per les malalties respiratòries recapta 6.434.613 euros 

La Marató per les malalties respiratòries recapta 6.434.613 euros 

La Marató es converteix un cop més en un esdeveniment solidari en què participa tota la ciutadania i recull 6.434.613 euros. La recaptació es convertirà en un autèntic pulmó per sensibilitzar i impulsar la recerca sobre les malalties respiratòries.

"A ple pulmó" ha estat el lema de la 33a edició de La Marató, que avui ha aconseguit recaptar 6.434.613 euros. La ciutadania s'ha tornat a moure per aquest esdeveniment solidari en un dia intens i ple d'activitat dedicat a la sensibilització, difusió i conscienciació sobre les malalties respiratòries. Unes patologies que cada vegada tenen més afectació entre la població per factors ambientals, com la contaminació, i socials, com l'increment de l'esperança de vida. 

Més de 3.000 activitats solidàries han tingut lloc al 75% dels municipis catalans, i la programació en directe de més de 17 hores a través de totes les finestres de 3Cat ha connectat amb testimonis, experts i iniciatives d'arreu del territori. 

La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, ha remarcat el valor de la iniciativa: "Les malalties respiratòries generen un impediment per tenir un nivell de vida òptim. Hem de seguir investigant, i és clau la sensibilització que hem de generar per adquirir hàbits saludables des de la primera infància". Davant d'un projecte solidari com La Marató, la també presidenta del Patronat de la Fundació La Marató de 3Cat ha posat en relleu que "la recerca millora la qualitat de vida de les persones i salva vides, com hem vist al llarg de tots aquests anys de La Marató". 

Fins ara, en trenta-tres edicions, La Marató ha recaptat més de 253 milions d'euros i ha finançat 1.048 projectes de recerca, desenvolupats per 1.762 equips d'investigació, que han implicat 10.900 investigadores i investigadors, gràcies a la solidaritat de la ciutadania. Aquest fet la converteix en una de les principals fonts impulsores de la recerca a Catalunya.   

Una jornada plena de solidaritat 

Amb l'objectiu de recaptar fons per a la recerca científica d'aquestes malalties, 3Cat ha ofert una programació que ha començat a les 6.00 a "El suplement" de Catràdio, amb Roger Escapa. I a partir de les 9.30 La Marató també s'ha pogut seguir a TV3 en un programa conduït per Albert Om que s'ha allargat gairebé fins a les 2.00 de la matinada, moment en què s'ha descobert el marcador final. 

Amb un únic fil conductor -l'aire lliure i la importància de respirar aire net-, La Marató ha sortit del plató 1 de Sant Joan Despí i, durant tot el matí, s'ha fet simultàniament des de quatre punts del territori: el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on antigament hi havia l'Hospital del Tòrax, dedicat a tractar pacients amb tuberculosi; l'illa de Gràcia, al delta de l'Ebre, reserva de la biosfera per la Unesco, amb els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí; el parc del Segre, a la Seu d'Urgell, amb els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch, i el plató ubicat al costat de la seu telefònica de La Marató situada al Palau de Congressos de Girona, al parc de la Devesa, amb Marta Montaner, del "Que no surti d'aquí", i Manel Alías, del "Catalunya nit". A més, durant tota la jornada, Eloi Vila, presentador d'"Al cotxe", s'ha desplaçat per Catalunya per anar a entrevistar alguns pacients que no podien ser al plató. 

Aquest desplegament ha permès escoltar la veu d'una trentena de testimonis que conviuen amb alguna malaltia respiratòria, aprendre dels experts i mostrar milers d'activitats arreu del territori. Un exemple de les quals ha estat el partit de futbol dels famosos, que s'ha jugat a les 12.00 a l'Estadi Olímpic de Terrassa. 

L'entreteniment i l'espectacle també han tingut un paper rellevant i han compartit protagonisme amb la sensibilització i la divulgació científica. El programa ha comptat amb actuacions musicals d'artistes que han participat en el disc de La Marató, com Miki Núñez amb l'Escolania de Montserrat, Elena Gadel amb l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat, Ginestà, Julien i Misty d'"Eufòria", Sole Giménez amb l'Orfeó Català i el Cor Respira, de l'Hospital de Bellvitge, els Beta del SX3 o Alfred Garcia. 

A banda dels cantants del disc, hi ha hagut actuacions del portuguès Salvador Sobral, acompanyat pel Cor del Liceu i el Cor Respira; de la cantautora mallorquina Maria Jaume des de la Vall d'Aran i de Pau Vallvé. L'estrella del SX3 Titó ha actuat des del Parc de la Devesa de Girona i La Marató també ha fet un homenatge a "Mar i cel" amb motiu del comiat dels escenaris de Dagoll Dagom.   

El programa també ha sumat complicitats del món de la cultura i el cinema i s'ha gaudit d'una versió molt particular de l'exitosa pel·lícula "Casa en flames" de Dani de la Orden. Les actrius Emma Vilarasau i Clara Segura, juntament amb cares conegudes de 3Cat com Helena Garcia Melero, Toni Cruanyes, Ariadna Oltra, Quim Masferrer o Laura Escanes, han sorprès amb el gag "La Marató en flames". 

Fregant ja les dues de la matinada, La Marató ha tancat el programa amb 6.434.613 euros, xifra que anirà creixent fins al 31 de març del 2025, quan es farà el tancament definitiu del marcador de La Marató 2024. 

Tancament de la campanya de sensibilització sobre les malalties respiratòries  

Tot aquest moviment de sensibilització i solidaritat que es fa entorn La Marató se suma a la campanya de divulgació que es va posar en marxa a mitjans del mes d'octubre als centres educatius de secundària, batxillerat, cicles formatius i biblioteques arreu de Catalunya, on més de 400 divulgadors i divulgadores han dut a terme 6.137 sessions a un total de 230.100 joves. En aquestes sessions, s'ha impulsat el coneixement del conjunt d'aquestes patologies sobre aspectes com ara les conseqüències de la contaminació, el canvi climàtic, el tabac i la promoció d'hàbits de vida saludable.   

Els fons de La Marató 2024 impulsaran la recerca sobre les malalties respiratòries 

Els equips de recerca que treballen en l'àmbit d'aquestes patologies podran optar als fons recaptats en la 33a edició de La Marató, a través de la convocatòria d'ajudes que la Fundació La Marató de 3Cat obrirà durant el primer trimestre del 2025. Els treballs candidats seran sotmesos a un procés d'avaluació internacional, de contrastat rigor i transparència. El Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, farà públics els projectes més ben valorats i que seran finançats amb els recursos disponibles. Aquesta decisió es donarà a conèixer durant el darrer quadrimestre del 2025. L'any 2030, els investigadors i investigadores que hauran treballat en aquesta recerca exposaran els resultats obtinguts en un acte de retorn social organitzat per la Fundació.     

Per conèixer com progressa la investigació impulsada per anteriors edicions de La Marató, la Fundació organitza un cicle de visites guiades als centres de recerca d'arreu de Catalunya. Entre els mesos de març i juny del 2025, centenars de ciutadans podran conèixer els fruits de la seva solidaritat en aquestes visites a institucions capdavanteres en recerca biomèdica. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del web visitesrecercamarato.tv3.cat 

 

Anar al contingut