La Marató impulsa 36 projectes de recerca biomèdica en malalties infeccioses

Els 55 científics que rebran finançament de la fundació per dur a terme els projectes premiats han recollit avui els guardons en un acte acadèmic celebrat a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears

Els fons recaptats en l'edició 2017 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio finançaran 36 projectes d'investigació biomèdica d'excel·lència en malalties infeccioses per impulsar la creació de noves eines de prevenció i diagnòstic, així com tractaments més eficients amb l'objectiu de guanyar més anys i més qualitat de vida per als pacients. Els 55 investigadors que duran a terme aquesta investigació han recollit els guardons en un acte celebrat aquesta tarda a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

La jornada ha estat presidida per Elsa Artadi, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, i també ha comptat amb la presència de Laura Pelay, secretària general del Departament de Salut, de Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, de Dolors Sintes, vicepresidenta de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, de Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, i d'Albert Barberà, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut i coordinador de la Comissió Assessora Científica. El periodista Xavi Abad, director del programa La Marató de TV3 del 2017, ha estat l'encarregat de conduir l'acte.

 

Elsa Artadi, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, ha definit La Marató de TV3 com una "simbiosi entre la ciutadania, les institucions i els professionals de la recerca biomèdica, una experiència de solidaritat i emocions que té impacte directe en la salut". Dirigint-se als investigadors, Artadi ha expressat que La Marató és el reflex d'una societat gens conformista que vol canviar el món, i vosaltres en sou el millor exemple".

Laura Pelay, secretària general del Departament de Salut, ha afirmat que La Marató és "la viva imatge de la vitalitat de la recerca a Catalunya" i ha lloat la qualitat dels projectes de recerca que finança la Fundació: "generen un alt nivell de confiança i d'excèl·lencia, tant de l'activitat científica com de les publicacions".

Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, ha declarat que el d'avui és un "acte que dona sentit a la vocació de servei públic i de responsabilitat social de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que reforça els valors democràtics, de convivència i de solidaritat i contribueix al desenvolupament de la societat del coneixement".

Dolors Sintes, vicepresidenta de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears ha expressat la satisfacció d'aquesta institució per acollir un acte "de gran importància per al país, els ciutadans i la comunitat científica, que es traduirà en avenços en la salut".

El Dr. José Miguel López-Botet, de l'Institut Mar d'Investigacions Mèdiques, ha parlat en representació dels 55 equips guardonats, i ha posat en valor la "qualitat, l'eficàcia i la transparència dels processos de La Marató de TV3, des de la tria del tema del programa a l'avaluació, selecció i seguiment dels projectes finançats". En l'àmbit de les malalties infeccioses, ha explicat que "continuen sent una amenaça creixent per a la nostra societat, tot i els grans avenços aconseguits en els darrers anys". Per això, la injecció de recursos que hi destina ara la Fundació permetrà "afrontar els reptes d'aquest àmbit, aportant-hi avenços científics i tecnològics".

36 projectes de recerca sobre les malalties infeccioses

Els 9,8 milions d'euros recaptats en l'edició 2017 de La Marató han permès sensibilitzar la societat i impulsaran la recerca sobre les malalties infeccioses, que causen una de cada tres morts al món. Els 55 equips premiats treballaran durant els pròxims tres anys per trobar respostes a un conjunt de patologies que, segons els experts, es convertiran en un greu problema de salut pública en els pròxims anys. Del total dels projectes premiats, 24 són unitaris i 12 coordinats entre dues o més institucions de recerca.

 

Els 36 projectes premiats, d'acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 214 candidats presentats a la convocatòria d'ajudes. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 103 experts en malalties infeccioses van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre d'altres. L'any 2023, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

Amb aquest nou lliurament d'ajudes a la recerca, en 26 anys de trajectòria, La Marató de TV3 ja suma més de 800 projectes impulsats, que han aportat avenços notables en la salut del conjunt de la societat. En podeu consultar una selecció en aquest espai.

Fotografies: Espe Pons 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut