La Marató per la Covid-19 suma 10.305.819 euros

La Marató per la Covid-19, la 29a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, s'ha acomiadat a les 02.20 amb un gran marcador de 10.305.819 euros que anirà destinat a la recerca biomèdica d'excel·lència sobre aquesta malaltia, amb l'objectiu de millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones que la tenen. Per contribuir de manera immediata a l'impuls de la recerca, la Fundació La Marató de TV3 avança, de manera excepcional, la convocatòria d'ajudes a la recerca i tot el procés d'adjudicació dels fons aconseguits en aquesta edició.

En una edició tan excepcional com l'any 2020, La Marató de TV3 ha presentat una posada en escena innovadora, fidel a l'essència del programa, que manté la fórmula trencadora i d'èxit de l'any passat. S'ha preparat un programa molt especial, completament adaptat a la pandèmia, en què cada element ha respirat la idea de retre un homenatge als centres sanitaris, i a totes les treballadores essencials i tots els treballadors essencials que cada dia fan tot el possible per ajudar-nos a superar, com a societat, els moments més crítics d'aquesta crisi. Un format especialment dissenyat per complir les mesures de prevenció necessàries per garantir la seguretat de totes i tots les i els que en formin part.

Roger Escapa ha obert La Marató per la Covid-19 des d'"El suplement"

Des dels estudis de Catalunya Ràdio, Roger Escapa hi ha estat present amb "El suplement" des de les 8. Ha obert, un any més, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.

La presidenta de la CCMA en funcions, Núria Llorach, ha destacat des de Catalunya Ràdio que aquesta Marató "és absolutament excepcional i per primera vegada en 28 anys ha canviat de tema, per responsabilitat, perquè per primera vegada toca a tothom i hem d'ajudar que la recerca avanci i això canviï".

Reportatges, entrevistes, amb veus i històries humanes de pacients i professionals de la salut, han estat alguns dels eixos sobre els quals ha pivotat el programa, que també s'ha desplaçat a la Casa dels Canonges, la residència del president de la Generalitat, que ara és buida i és on es va confinar el president Quim Torra durant tres setmanes quan també va passar la Covid. Roger Escapa hi ha tornat amb ell per saber com va ser presidir un país des del confinament que va haver de fer. També s'ha comptat amb la música de Stay Homas i la veu dels experts i de les autoritats polítiques com la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani.

Matí en exteriors

Aquest any, el programa de televisió ha començat a les 9.30. La primera part, realitzada en exteriors, ha volgut posar en valor, de manera especial, la feina dels treballadors i les treballadores de l'àmbit sanitari. I, per fer-ho, Raquel Sans, Laura Rosel, Jordi Basté i Mònica Terribas, amb la col·laboració de moltes cares més de la CCMA, s'han traslladat a diversos centres sanitaris catalans, on hi havia sets per fer entrevistes a testimonis i professionals, actuacions i connexions en directe, una quinzena, amb les activitats que es fan, com cada any, a tot el territori.
 


Un altre dels territoris que La Marató ha visitat, per posar en valor l'experiència viscuda durant la pandèmia de la Covid-19, és la conca d'Òdena. I també s'ha comptat amb la col·laboració i la presència dels centres d'atenció primària i del SEM, essencials, més que mai, per a La Marató.

Plató a partir de la tarda

Amb l'arribada de la tarda, La Marató s'ha traslladat als estudis de TV3 a Sant Joan Despí, per fer una gran gala d'entreteniment, que també ha inclòs, com ja és habitual, moments de sensibilització i divulgació científiques de la mà de testimonis i experts de l'àmbit sanitari. Ha estat com una petita i segura trobada d'amics, converses amb caliu, parlar amb els que viuen o han viscut en primera persona aquesta malaltia. Com sempre a La Marató, els testimonis han estat la columna central del programa, acompanyats per veus científiques i també amb humor i molta música.
 


El tram final de La Marató ha tingut una arrencada molt potent i amb molt d'humor: el gag musical "Tots volem ser Covid free", amb la faceta més casolana i esbojarrada dels presentadors de La Marató i alguns dels protagonistes d'aquests mesos: els doctors Josep Maria Argimon, Jaume Padrós, Antoni Trilla i Oriol Mitjà; l'entrenadora personal Patry Jordán; Núria Feliu; i el cantant d'Obeses, Arnau Tordera.
 

 

Moments d'humor que s'han combinat amb estones de conscienciació al llarg del dia, com l'alerta de quatre dels principals experts en epidèmies de Catalunya, que han advertit que les festes de Nadal poden fer augmentar molt la circulació del coronavirus.

Com cada any, La Marató ha il·lustrat de forma didàctica com actua la malaltia en qüestió. Per exemple, amb una explicació de les dues maneres amb les quals el coronavirus es contagia: microgotes i aerosols. O amb Quim Masferrer endinsant-se en el món de les mascaretes i la higiene de mans.

 

 

La música i la cultura, ben presents

Enguany, la banda de La Marató ha estat un grup de sòlida trajectòria i forta personalitat: els osonencs Obeses, comandats per la poderosa veu d'Arnau Tordera.

La música ha estat molt present al llarg del dia, amb uns quants dels artistes del disc de La Marató, com Nil Moliner i Manu Guix, Sebastián Yatra, Beret, Diana Navarro, Rozalén i l'Escolania de Montserrat, Ladilla Rusa, Black Music Big Band i Miquel Moya i Intana.

També s'ha comptat amb les veus més actuals del panorama musical: Aitana, Blaumut, La Pegatina, Sílvia Pérez Cruz, Amaia, Antonio Orozco, Judit Neddermann, Pau Vallvé, Miki Núñez, Gemma Humet, Stay Homas, Sopa de Cabra i Bad Gyal. A més, Pau Aran, que ha sigut durant anys ballarí de la prestigiosa companyia de dansa de Pina Bausch, ha fet una actuació molt especial dedicada a Josep Castañé, el sogre de la seva germana gran, que va morir fa uns mesos a causa de la Covid-19. I la Producció Nacional de Circ ha presentat el seu espectacle "Estat d'emergència".

 

 

Una de les col·laboracions més especials d'aquesta edició de La Marató ha arribat de la mà de l'artista de reconegut prestigi internacional Muma Soler. "Amb l'ajuda de tots" és el títol d'una obra d'art participativa que ha volgut retre homenatge a tots aquells que hi han posat el coll aquests darrers mesos: als hospitals, als treballadors i treballadores essencials; a tots aquells que han patit o que han perdut algú estimat. L'artista ha dibuixat una gran rotllana, feta amb milers de flames que dansen al vent, amb la veu de Gemma Humet.

La Marató, minut a minut, a les xarxes socials

Un any més, els espectadors han pogut gaudir de La Marató a través dels mitjans digitals de TV3 i Catalunya Ràdio. Hi ha hagut una àmplia cobertura de la jornada, amb el seguiment de les activitats solidàries i les actuacions musicals, així com entrevistes i reportatges divulgatius. A la web, a través dels perfils de Twitter, Instagram, Facebook, TikTok, o els canals de YouTube.

#HoFemPerTothom

Per recordar la importància de l'ús de la mascareta per protegir-nos a nosaltres però també els altres, s'ha preparat una acció a xarxes on es cedeix el protagonisme als usuaris. A través de l'etiqueta #HoFemPerTothom, els seguidors de La Marató poden compartir vídeos o fotografies amb la mascareta posada amb el nom de la persona o persones per qui la porten escrit a sobre.

Els presentadors d'alguns programes de TV3 i Catalunya Ràdio també han col·laborat en aquesta crida en favor de la mascareta i han publicat a xarxes amb l'etiqueta #HoFemPerTothom.

Donatius per internet, transferència, Bizum i caixers automàtics

Per garantir al màxim la salut de les persones implicades en La Marató, aquest any les tradicionals 4 seus telefòniques que rebien els centenars de voluntaris de La Marató s'ha reconvertit en un sistema digital de recepció de les trucades de donatius, a través d'unes butlletes electròniques que seran gestionades per personal especialitzat i autoritzat per accedir-hi.

Per això, aquest any, de manera excepcional, el telèfon de La Marató no ha estat el canal principal per fer les donacions, sinó que s'han incentivat la resta de canals de donació: internet, transferència, Bizum i caixers automàtics, als quals també s'ha pogut accedir des d'un codi QR. D'aquesta manera, s'ha buscat que el telèfon pogués absorbir les trucades d'aquelles persones que no disposen d'accés als canals digitals o tenen dificultats de mobilitat.

La convocatòria d'ajudes a la recerca sobre la Covid-19 s'obre avui mateix

Els fons recaptats en aquesta edició del programa, a més de sensibilitzar els ciutadans sobre la Covid-19, aniran destinats a la recerca biomèdica d'excel·lència sobre aquesta malaltia, amb l'objectiu de millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones que la tenen.

L'emergència sanitària que ha provocat la pandèmia ha convertit en urgent tota l'activitat investigadora al voltant de la prevenció i els tractaments de la Covid-19. Per això, la Fundació La Marató de TV3, de manera excepcional, ha avançat la convocatòria d'ajudes a la recerca i tot el procés d'adjudicació dels fons aconseguits en aquesta edició. Així, a partir d'avui, 21 de desembre, a les 10.00, fins al 18 de gener, els equips de recerca podran optar al finançament de La Marató per dur a terme les seves investigacions sobre el nou coronavirus. Les bases i els formularis de la convocatòria estaran disponibles a la pàgina web de La Marató.

Els treballs candidats seran sotmesos a un procés d'avaluació internacional, de contrastat rigor i transparència, que determinarà quins seran finançats amb els recursos d'aquesta edició. Els terminis d'aquest procés, que es farà en format virtual, també s'han adaptat per contribuir de manera immediata a la recerca de la Covid-19, i la resolució es farà pública durant el primer semestre del 2021.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut