La Paloma reobre per al disc i el llibre de La Marató en una gala plena de música i emocions

El disc, que celebra els 15 anys, i el llibre de La Marató s'han presentat avui, en una gala que ha comptat amb la col·laboració d'Agbar i que ha tingut per escenari l'emblemàtica sala La Paloma de Barcelona, que ha tornat a obrir les portes. Al llarg de la gala s'han donat a conèixer els detalls del disc i del llibre amb els seus protagonistes i s'han pogut escoltar en primícia alguns dels temes del disc de La Marató.

Les malalties minoritàries centraran La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 15 de desembre. Una edició, presentada per Quim Masferrer, que sortirà del plató i tindrà per escenaris Barcelona, Tàrrega, Reus i Olot. Com ja és tradició, dies abans surten a la venda el disc i el llibre de La Marató, que hi sumen esforços.

Com sempre en els últims anys, el tret de sortida de La Marató es dona des de Catalunya Ràdio en una edició especial d'"El suplement", dirigit i presentat per Roger Escapa. Ell ha estat el conductor d'aquesta gala, encara que Quim Masferrer ha volgut dir-hi la seva amb un petit vídeo. Avui no hi era, però té ben clara la cita que té el 15 de desembre per a aquesta nova edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.

L'acte ha comptat amb les intervencions de Núria Llorach, vicepresidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3; Àngel Lacalle, director del disc de La Marató; Ester Pujol, directora editorial d'Enciclopèdia Catalana; Isabel Gemio, periodista i participant en el llibre de La Marató; Sandra Balsells, fotoperiodista i participant en el llibre de La Marató, i Noa, cantant i participant en el disc de La Marató.

La gala, però, ha començat amb una exclusiva. Els assistents han pogut veure, per primer cop, l'espot de La marató que se suma a la campanya de sensibilització i difusió sobre les malalties minoritàries. La gravació d'aquest espot es va convertir en un esdeveniment multitudinari obert a la participació ciutadana. El 27 d'octubre, a la zona de l'avinguda Reina Maria Cristina de Barcelona, va reunir tots aquells que s'hi van voler afegir per fer una bona pinya per fer bo el lema de La Marató d'aquest any, "Minories que fan una majoria".

Un espot obert per primer cop a la participació ciutadana, amb la jove actriu de 18 anys Alba Parejo, afectada per nevus congènit gegant com a protagonista, i que ha estat possible per la implicació d'associacions com FECAMM, la Federació Catalana de Malalties Minoritàries, la delegació catalana de FEDER, la Federació Espanyola de Malalties Rares i la Plataforma de Malalties Minoritàries.

Després ha estat el torn de Victòria Riba, Mariona Castillo i el Cor Jove de l'Orfeó Català, que han interpretat "Llum de la vida", adaptació d'"Allegria", el tema de l'espectacle de Cirque du Soleil, conegut a tot el món.

El disc de La Marató es posarà a la venda física el diumenge 1 de desembre, al preu de 10 euros, amb tots els diaris d'àmbit català. Seran els 10 diaris generalistes: La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, Ara, Diari de Tarragona, Diari de Girona, Regió 7, Segre, La Mañana i Diari de Terrassa. A més dels esportius Sport, Mundo Deportivo, L'Esportiu i La Grada, i de la revista Enderrock. Oferirà vint històries que proposen reconèixer musicalment els sentiments que generen els milers de malalties que es recullen sota el nom de "malalties minoritàries".

El disc celebra els 15 anys amb novetats destacades: el CD físic s'edita, per primer cop, en suport ecològic i reciclable; també incorporarà un codi per poder-hi accedir i escoltar-lo gratuïtament en format digital a Apple Music i, a més, per primera vegada, se'n posarà a la venda una edició limitada en doble vinil, que només es podrà comprar a través de la botiga de TV3.   

Per a aquesta celebració dels 15 anys, han estat presents en aquesta Gala Agbar de presentació molts dels que han fet possible totes i cada una de les edicions: Cybee, Caïm Riba, Dolo Bertran, Lexu's, Tildo Muxart, Alessio Arena, Los Diablos, Mustang, Hora de Joglar, Núria Feliu, Susanna Bey, Henri Méndez, Roger Mas, Quico Pi de la Serra, Marina Rossell, Amadeu Casas, Sicus Carbonell, Ivette Nadal, Momo Ballesteros, Ramon Mirabet, Francesc Pareja,  Clara Bonfill, La Pegatina, Ol'green. Balkan, Noa, 31Fam, Blaumut, Koers, Gemma Humet, Animal, La Iaia, Les Montses, Sara Terraza, ESMUC,  Bemba Saoco, Miquel Fernández, Gabriela Richardson, Cesk Freixas, La Porta dels somnis, Lídia Pujol, Ju, Bikimel, Joan Rovira, Salva Racero, Joan Chamorro, Monjos Budistes del Garraf, Victòria Riba, Mariona Castillo, Los Sirex, Cor Jove Orfeó Català, La Follie, Jordi Ninus, Lildami, Miki Núñez, Catarres, Buhos, Dr Prats, Elena Gadel, Los Manolos, Obeses, Patxi Leiva, Dyango i els productors de les diferents edicions del disc de La Marató: Toni Ten, Xasqui Ten, Jordi Cubino, Marc Parrot, Toni Xuclà, Miki Forteza i Pau Romero.

En un vídeo s'ha pogut veure un resum d'aquests anys de música solidària per a La Marató.

"Estem molt contents de celebrar avui el 15è aniversari del Disc de La Marató de TV3, un dels èxits de vendes més extraordinaris, amb totes les persones que l'han fet possible al llarg de tots aquests anys. A més, presentem un altre gran èxit, el Llibre de La Marató, que aquest any també és extraordinari, amb la incorporació de fotògrafs a més de les autores i els autors. Aquest any La Marató tindrà moltes novetats, i arrenquem amb molta força", ha dit Núria Llorach, vicepresidenta de la CCMA. "També vull agrair a Agbar que ens ha permès fer aquesta gala de presentació en aquest espai tan magnífic de La Paloma que just ha reobert", ha afegit.

Núria Llorach ha recordat que aquest any hi ha un canvi de telèfon per poder fer els donatius. El nou telèfon és el 900 21 50 50. Però tothom qui vulgui podrà participar en les més de 3000 activitats que hauran pel territori, i durant tot l'any, la web de La Marató permet fer aportacions.

"És un luxe presentar aquest disc davant de més de 50 artistes que durant aquests 15 anys han col·laborat amb el Disc de La Marató. Els motius inicials van ser aconseguir que els artistes cantessin cançons que no havien fet mai; fer-ne versions. La música també permetia apropar-se al sector més jove. Aconseguir la transversalitat a través de la música i la solidaritat però també a través de la llengua", ha explicat Àngel Lacalle, director del disc i editor del llibre de La Marató.

Les xifres d'aquests 15 anys són espectaculars. Més de 2.000.000 de còpies venudes. 353 artistes. 282 cançons. Els darrers 7 anys, ha estat el disc més venut a Espanya en tot un any i els últims sis anys el més venut en un sol dia.

"Gràcies a La Marató i a la CCMA, el disc ha arribat on és ara. Hem aconseguit que el disc sigui la banda sonora de la solidaritat i de les emocions", ha afegit Àngel Lacalle, que també ha agraït als més de 50 artistes que estaven presents a la gala i que han fet possible aquests 15 anys de disc. També ha dit que si en aquesta nova edició "algú no troba la cançó que li agradaria, l'any que ve la trobarà".

A continuació, La Folie i Jordi Ninus han interpretat "Si em dius que m'estimes", un tema que de ben segur ha sonat a molta gent, ja que és una versió d'un tema mític dels Backstreet Boys.

D'altra banda, ja està a la venda, editat per Enciclopèdia Catalana, una nova edició del llibre de La Marató, la dotzena, que també presenta novetats respecte d'anys anteriors. En sortiran a la venda 12.000 exemplars, al preu de 10 euros.

"El llibre de La Marató posa noms a les persones que viuen i conviuen amb aquestes malalties: pares, mares, afectats, metges. Ho expliquen de manera commovedora, en primera persona i les seves històries superen qualsevol ficció", ha dit Ester Pujol, directora editorial d'Enciclopèdia Catalana que ha estat l'encarregada de parlar d'aquesta dotzena edició. El llibre, que ja es troba a la venda, ja està a la llista dels més venuts perquè "és petit però molt poderós".

Qui tampoc s'ha volgut perdre la festa és Lildami, que ha ofert una sorpresa d'última hora. Una adaptació del tema de la "Lambada" que, finalment, aquest any no s'ha pogut incloure al disc de La Marató perquè la llicència de la cançó no ha arriba a temps.

En el llibre de La Marató es poden trobar les històries de gent tan coneguda com l'exjugador del Barça de bàsquet Roberto Dueñas, l'escriptor Màrius Serra o l'actor Javier Botet. Però una de les històries més colpidores és la d'un dels rostres més populars de la tele i la ràdio i que no va dubtar ni un segon a participar en el llibre de La Marató: Isabel Gemio.

Isabel Gemio parla, en el relat, del seu fill Gustavo, de 22 anys, afectat d'una distròfia muscular, i de com li va costar acceptar la malaltia.

"Estic agraïda que m'hagin convidat a participar i ho faig com una mare més que somiava amb tenir un fill sa i va succeir el que no esperava i que és més comú del que es pot pensar. Em va costar anys acceptar-ho i veus que no ets l'única. Ho vaig assimilar i em vaig preguntar que podia fer i vaig passar a l'acció", ha explicat Isabel Gemio. Actualment la periodista presideix la Fundació Isabel Gemio, dedicada a la investigació de malalties neuromusculars, distròfies musculars i altres malalties minoritàries que a Catalunya té tres projectes d'investigació en marxa. Ha escrit un llibre i un documental que s'estrenarà aviat. "Les coses per canviar-les s'han de lluitar i la investigació és la clau, ens porta a la vida. Com a persona, com a mare, com a fundació poso el meu granet de sorra i agraeixo a La Marató que sigui la segona vegada que dediqui una edició a les malalties minoritàries", ha afegit Gemio. La periodista ha dit que sentia "agraïment, admiració i enveja perquè, com en tantes altres coses, els catalans sou també pioners en investigació; aconseguir recaptar més de 15.000.000 sent una població d'uns 7 milions...!".

Com a novetat important d'aquesta edició hi haurà en el llibre unes pàgines centrals molt especials que incorporen la mirada de 10 fotògrafs catalans de referència. Les imatges mostren, a través de la càmera, la visió que tenen sobre les malalties i persones malaltes.

"El llibre de La Marató recull per primera vegada la mirada dels fotògrafs. Els fotoperiodistes acostumem a treballar a prop del dolor i enmig d'ell sempre hi ha esperança i aquest és un clar exemple" ha dit Sandra Balsells, fotoperiodista i participant en el llibre de La Marató que també ha volgut parlar del seu cas personal, com el seu pare va ser diagnosticat d'ELA i com va compartir els darrers moments, quan va marxar el que era el seu referent. "Quan una malaltia arriba es trastoca l'ordre de prioritats. La família és bàsica però també ho ha de ser la sensibilitat social, la mobilització política i els recursos per donar suport tant en el cas de les malalties majoritàries com les minoritàries", ha afegit.

Després d'un vídeo resum de les històries que ofereix el llibre de La Marató, Gabriela Richardson i Miquel Fernández, acompanyats de Pau Romero, han interpretat "Ballant en la foscor", l'adaptació de "Perfect", un conegut tema d'Ed Sheeran.

El disc de La Marató inclou la col·laboració d'artistes internacionals de renom com Alan Parsons, Good save the Queen i la cantant israeliana Noa, que no ha volgut perdre's la gala. Al disc Noa interpreta en català una de les cançons que li ha donat més renom internacional, "Life is beautiful", el tema de la banda sonora de la mítica pel·lícula "La vida és bella", dirigida el 1997 per Roberto Benigni, i guanyadora de tres premis Oscar.

Noa participa al disc de La Marató "amb una de les cançons que considero més important de la meva carrera perquè més enllà de les notes i de la lletra, hi ha el missatge que porta associat: la força de l'esperit humà i de la bellesa per ajudar a superar qualsevol cosa", ha dit en un text que ha llegit en un català molt bo. La cantant ha destacat la bona acollida que ha tingut sempre a Catalunya que li ha donat una de les seves millors amigues, precisament una persona que pateix tres malalties rares i que lluita cada dia. El desig de Noa ha estat que La Marató d'enguany superi la recaptació de l'any passat i "celebrar la vida i la música".

Noa celebra 30 anys de carrera artística i ho farà amb un concert molt especial el 7 de març al Palau de la Música. La cantant no només ha pujat a l'escenari per parlar de la seva experiència en el disc de La Marató, sinó que també ha presentat, en viu i en exclusiva, la seva versió de "La vida és bella" en català.

El disc de La Marató no hauria estat possible sense la implicació i la complicitat dels productors musicals del país. Enormes professionals com Toni Ten, Xasqui Ten, Marc Parrot, Toni Xuclà, Pau Romero, Micky Forteza, Jordi Cubino i Manu Guix, que avui no ha pogut ser present a la sala La Paloma. La resta han ofert una sorpresa, un popurri molt especial amb diversos temes dels 15 anys del disc de La Marató.

A continuació, després d'un altre dels vídeos del "making of "de l'edició actual del disc que s'han anat veient al llarg de la nit, ha estat Miki Núñez qui ha pujat a l'escenari a oferir el seu "Celebrem".

Diuen que La Marató és com el Sant Jordi d'hivern a Catalunya. El que és un fet és que La Marató fa Nadal. I no és Nadal sense una nadala. Per això la gala ha acabat amb "Quan somrius", una versió nova en la qual participen Els Catarres, Buhos, Dr. Prats i Elena Gadel.

Amb una gran foto de família s'ha donat per acabada la Gala Agbar.

L'espot de La Marató

https://www.3cat.cat/3cat/minories-que-fan-una-majoria/video/5959560/

Resum Disc Marató 2019

ccma.cat/3cat/un-tast-del-disc-de-la-marato-2019/video/5957726/

Resum Llibre Marató 2019

ccma.cat/3cat/aixi-es-el-llibre-de-la-marato-2019/video/5958526/

tv3.cat/marato

facebook.com/lamarato

twitter.com/la_marato

Anar al contingut