L'impacte científic de La Marató de TV3 s'analitza en una "masterclass" a la UAB

Els alumnes de la Facultat de Biociències de la UAB van assistir el 19 de febrer a una classe magistral en què es va analitzar l'impacte de La Marató de TV3 en la recerca biomèdica a Catalunya.

L'acte va ser conduit pel periodista Roger Escapa, director i presentador d'"El suplement de Catalunya Ràdio" i de l'edició 2018 de La Marató a Catalunya Ràdio. Hi van intervenir Jaume Farrés, degà de la Facultat de Biociències; Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3; César Velasco, director de l'Agència de Qualitat i Avaluació en Salut de Catalunya, Lluís Blanch, director de l'Institut de Recerca de l'Hospital Parc Taulí i membre de la Comissió Assessora Científica de la Fundació; José Miguel Lizcano, de la Facultat de Biociències, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i de l'Institut de Neurociències de la UAB i Elisenda Escriche, pacient de càncer de mama i protagonista de la campanya gràfica de La Marató 2018.

Aquestes són algunes de les declaracions dels participants:

Lluís Bernabé, director de la Fundació, va explicar els eixos principals del projecte de La Marató i va fer un resum de l'edició 2018, dedicada al càncer, malaltia que, va recordar, tindran "1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones a la seva vida. Cada dia, a Catalunya, en moren 28 persones". La tasca de sensibilització duta a terme pel programa i la campanya prèvies "ha incrementat d'un 30% el coneixement del càncer entre la societat". Bernabé va fer balanç de l'impacte científic que ha tingut La Marató des del 1992: "Ha finançat 829 projectes de recerca, en què hi han treballat 7.500 investigadors. Tot s'ha fet possible amb l'emoció, l'esforç, la confiança i la solidaritat del conjunt dels ciutadans".

César Velasco, director de l'Agència de Qualitat i Avaluació en Salut de Catalunya, va parlar sobre la transparència i el rigor en el procés de selecció i de seguiment dels projectes que finança La Marató.

"La Marató és el projecte de mecenatge científic que més aporta per persona. Actualment és la font de finançament més important a Catalunya. Per això, escollim els projectes de recerca amb la màxima excel·lència "

Lluís Blanch, director de l'Institut de Recerca de l'Hospital Parc Taulí i membre de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, va explicar la importància que té per a un investigador rebre finançament d'una iniciativa solidària com aquesta.

"La recerca del futur és multidisciplinari i interdisciplinari. Tots serem necessaris. Aquesta és la recerca que impulsarà La Marató"

"El pacient ha de poder decidir sobre la recerca que es fa"

José Miguel Lizcano, de la Facultat de Biociències, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i de l'Institut de Neurociències de la UAB, va reflexionar sobre la necessitat de formació continuada per als joves investigadors.

"Als investigadors ens mou el mateix que als artistes: la curiositat, la perseverança i la passió".

Elisenda Escriche, pacient de càncer de mama i protagonista de la campanya gràfica de La Marató 2018, va parlar sobre la seva implicació personal en el projecte i va adreçar-se als futurs investigadors:

" A mi, la investigació m'ha salvat la vida. Soc aquí gràcies que un dia es va investigar el càncer de mama i es van crear tractaments. Us animo que investigueu perquè, cada vegada, més persones puguem seguir vivint i ho fem en bones condicions ".

Anar al contingut