L'Institut Apel·les Mestres, de l'Hospitalet de Llobregat, guanya el concurs Pinta La Marató del 2021
El jurat, que ha triat entre 409 obres de 160 centres educatius, valora la simbologia d'un cartell que convida a trencar les etiquetes
Els alumnes amb necessitats educatives especials de 2n i 3r d'Itinerari Formatiu Específic de l'Institut Apel·les Mestres, de l'Hospitalet de Llobregat, són els guanyadors de la 23a edició del concurs Pinta La Marató. El jurat ha volgut premiar la simbologia d'un cartell amb un missatge clar: posar fi a l'estigma. Per representar-ho han fet un cor gegant, del qual pengen etiquetes de diferent disseny i dimensions. Al costat de cadascuna, unes tisores i un missatge prou entenedor que convida a trencar-les, perquè les persones són més que una etiqueta. "És molt simbòlic i contundent, i a la vegada és real. Les persones amb un trastorn mental arrosseguen el pes de les etiquetes, és una càrrega més", explica Àngels Molina, directora del programa La Marató 2021 i membre del jurat. Pilar Giró, directora artística de l'Espai Carmen Thyssen, hi ha afegit que "per als joves, les etiquetes són importants per identificar-se al món, i de vegades han de tenir valentia per estripar-les", una acció que plasma aquest cartell. "Hi ha diferents traços i això reflecteix la suma de diferents sensibilitats. És un cartell col·lectiu i amb molta plasticitat."
Els altres dos finalistes del concurs són els alumnes de 3r d'ESO D de l'Institut Pere Barnils, de Centelles, i els de 2n d'ESO B de l'Institut Els Planells, d'Artesa de Segre.
Els alumnes de l'Institut Pere Barnils han dibuixat una persona amb un cadenat tancant el cervell. "És una metàfora del que signifiquen els trastorns mentals i la clau per obrir aquest pany és demanar ajuda, com diu el text del mateix cartell", n'ha destacat l'artista Jordi Labanda. Per la seva banda, els estudiants de l'Institut Els Planells, d'Artesa de Segre, han fet una imatge molt explicativa per explicar la salut mental: "Una gàbia que té ocells negres a dins, que s'il·luminen quan surten per la porta. Escapar de la gàbia és abandonar la malastrugança i sentir-se lliure. Els trastorns mentals, moltes vegades, no et deixen sortir de la gàbia i et fan sentir empresonat", ha explicat la il·lustradora Pilarín Bayés.
Un total de 160 centres educatius de 32 comarques de Catalunya han participat en aquesta 23a edició del concurs, amb la presentació de 409 propostes, la més concorreguda en la història del concurs. Les obres es poden visitar en aquesta galeria.
El jurat del concurs Pinta La Marató d'aquest any ha estat format per Pilarín Bayés, il·lustradora; Xavier Mariscal, dissenyador i pintor; Pilar Giró, directora artística de l'Espai Carmen Thyssen; Jordi Labanda, dibuixant, il·lustrador i dissenyador de moda; Roser Capdevila, il·lustradora; Pepa Poch, artista, creadora i pintora; Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Drets Socials; Àngels Molina, directora del programa La Marató de TV3 del 2021; Núria Fargas, directora de l'àrea de Màrqueting i Vendes de la CCMA, i Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3.
El premi per a la classe autora del cartell guanyador i de les dues finalistes consisteix en una estada de cap de setmana a qualsevol alberg de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT), finançada pel Departament de Drets Socials.
El concurs Pinta La Marató és un certamen obert a tots els centres educatius de secundària, de batxillerat i cicles formatius, així com a altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya que han rebut alguna de les més de 4.200 sessions divulgatives sobre la temàtica de La Marató, en aquest cas la salut mental. A partir del coneixement aportat per les sessions, els alumnes participen en el concurs fent un exercici de reflexió i expressió artística al voltant de conceptes relacionats amb la salut mental.