El Llibre

Deu anys després del primer, "El llibre de La Marató" vol continuar donant suport al projecte solidari de La Marató, impulsat per la Fundació La Marató de TV3 i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Una nova edició "10 anys, 10 histories, 10 autors", que ja es troba a les llibreries, publicada per Columna. Víctor Amela, Marc Artigau i Queralt, Jenn Díaz, Martí Gironell, Helena Garcia Melero, Pilar Rahola, Gemma Ruiz, Care Santos, Sílvia Soler i Albert Villaró, de manera desinteressada, han volgut participar-hi cedint els seus relats, les seves paraules, en aquest acte ambiciós de solidaritat i valors per una causa: les malalties infeccioses, com l'hepatitis, la sida, la sèpsia, la meningitis, la bronquitis, la pulmonia o la tuberculosi. La d'aquest any compta també amb una il·lustració per a cada relat, que ha fet Antònia Arrom

Descobreix com comencen els seus relats:

Albert Villaró, Com ningú en carn posat
Com ningú en carn posat no pot eludir la mort", llegeix un investigador en el testament d'una noia, datat el 1348. Mentre prepara la tesina sobre les funestes epidèmies de pesta negra a Barcelona al segle XIV, que van acabar amb la vida d'un de cada tres ciutadans, l'investigador reconeix pels carrers la petja d'aquelles persones,les seves vides i les seves morts.

Helena Garcia Melero, En Robert
Una trucada de l'ambaixada de l'Equador deixa la Melissa aclaparada: el seu fill Robert, establert en aquell país, ha tingut un accident. La lesió, que el deixa paralitzat, completament dependent de la seva mare, canvia per sempre les vides de tots dos. Una aplicació de la tauleta esdevé fonamental, perquè transcriu i posa veu al jove i els permet comunicar-se. Convidats a La Marató, plegats donen un testimoni valent i colpidor.

Víctor Amela, Fill de la infecció
Som supervivents de totes les infeccions que han colpit la humanitat al llarg de la seva història. Hereus d'un llegat de malalties i de mort, ens queda a les mans el deure de retre homenatge als avantpassats que van sucumbir a les epidèmies, i també d'investigar i d'avançar per posar-hi fre.

Jenn Díaz, Fora de perill
Una noia desemparada és acollida a casa d'una desconeguda - la veïna de tres pisos més amunt, de fet, en qui no havia parat mai esment - que l'aixopluga d'una tempesta. La vida de la noia és un relat de fugides, d'anades i vingudes, amb el desesper de la família, que la veu inestable i incapaç de dur una vida endreçada. A casa de la veïna, la noia recupera la figura d'una mare, tot i que, potser, només serà un deliri.

Pilar Rahola, Gotetes d'aigua
La petita Asian veu com la barbàrie de la guerra descompon la seva família. La bomba que esfondra un edifici i mata el pare, la desaparició del germà i la germana decapitada són la seva crua realitat. Davant d'aquesta desolació, la nena rep el consol d'un oncle que no pot caminar per culpa de la pòlio, però que, en canvi, té un cervell que corre i vola. Emigrar seria, probablement, la millor opció, però l'Asian només pensa a lluitar per la llibertat del seu poble. Un relat en homenatge a les dones kurdes que lluiten en defensa del seu país.

Sílvia Soler, La lloba
En Lluís, enrabiat perquè la dona l'ha deixat per un altre, enveja vides que no són la seva. La Maria Teresa rep, per fi, la notícia que li publicaran un poemari, però de debò vol explicar la seva intimitat, aquells poemes d'amor, aquells secrets? Una escriptora es presenta a un col·loqui amb la constatació profundament decebedora que aquell mes tampoc no s'ha quedat embarassada. Una periodista —aquesta sí, feliçment embarassada— té a casa un home aïllat i deprimit, enganxat als jocs d'ordinador. L'Ari, una actriu d'èxit, es pregunta, angoixada, si és aquesta la vida que vol. Un enfilall d'històries de soledat i desolació.

Martí Gironell, La llum d'Akhenaton
Un egiptòleg diagnosticat de tuberculosi decideix passar la convalescència a Alexandria, allà on, segons Heròdot, va obrir el primer hospital per atendre aquests malalts. Banyat pel mateix sol, per l'aire i per l'aigua que van tractar al seu torn les tuberculosis d'Akhenaton i de Nefertiti, l'investigador se sent més a prop dels faraons que el fascinen. Aleshores aprofita el repòs per perfilar una tesi inèdita i original: que va ser la malaltia el que va impulsar Akhenaton a imposar canvis decisius en la història d'Egipte: el culte a un déu únic, Aton, déu Sol, i el trasllat de la capital a Amarna, la ciutat banyada per la llum guaridora de l'astre déu.

Gemma Ruiz, Myriam
Una noia que pateix una malaltia rara i molt dolorosa de la pell - la malaltia de Hailey-Hailey - comparteix habitació amb una altra jove, malalta de lupus. La companyonia entre les dues noies, entre cures, recaigudes, infeccions, visites i el treball infatigable d'unes infermeres excepcionals, les impulsa a posar en comú unes vides molt diferents. La convivència tan propera fa que Myriam, una filipina que, fugint de la misèria, va ser explotada com a serventa a Qatar, exposi el seu drama personal.

Marc Artigau, Un cap de setmana
Als tendres vint anys, una parella d'enamorats surt d'excursió, motxilla a l'esquena, un cap de setmana. Recordant aquella sortida, a aquell noi, ara un vell solitari, li passa per davant tot el que van viure en comú: el naixement del fill, la mort de la mare d'ella, el fill que s'aparella i que els fa avis, i, finalment, la mort de la dona, que el deixa totalment desolat.

Care Santos, Un negoci diferent
"Les coses ens reclamen", explica el vell brocanter en la botiga plena d'andròmines on molts hi van a buscar objectes perduts del seu passat. Abandonat per la dona i arraconat per uns parents que ara el busquen per quedar-se l'herència, el brocanter ha viscut durant anys en la soledat i el dolor, envoltat de fantasmes. "Ho perdem tot menys l'esperança de tornar a tenir allò que vam estimar", afirma. La visita inesperada d'una dona li remou l'existència.

 

Coordinació CCMA: Àngel Lacalle i Neus Sala.

VÍDEOS RELACIONATS
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut