Què és?
La Covid-19 és una malaltia infecciosa greu, nova i desconeguda, causada per un virus, de la família dels coronavirus, anomenat SARS-CoV-2. Va ser identificat per primer cop al desembre del 2019, a la ciutat xinesa de Wuhan. El seu nom respon a les primeres lletres de Corona Virus Infectious Disease-2019.
Aquesta malaltia té una capacitat de contagi molt alta, fet que va provocar la seva transmissió molt ràpida arreu del planeta i que, en poc temps, es convertís en una pandèmia. De moment no se sap la població que es podria infectar, però es calcula que, sense vacuna, podria ser gairebé la meitat de tot el món.
Segons els experts, la seva transmissió es produeix a través de les gotetes que expel·lim per la boca i el nas quan respirem, parlem, cridem, riem, tossim o esternudem. D'aquesta manera, el virus pot quedar a l'aire o sobre els objectes i el contagi es pot produir per inhalació o per contacte. Se sap que la Covid-19 afecta més greument els homes que les dones i és més greu i mortal en persones grans, tot i que algunes persones joves i sanes també han tingut la malaltia de forma molt greu.
Els símptomes que descriuen la possibilitat de tenir Covid-19 acostumen a aparèixer entre els 2 i els 10 dies després de l'exposició al virus. Hi ha molts símptomes diferents, com ara febre o febrícula, tos, dificultat respiratòria, congestió nasal, mal de gola, mal de panxa, diarrea i vòmits, dolor muscular, cansament generalitzat, disminució de l'olfacte i del gust, erupcions cutànies o canvi de color a la pell de mans i peus (penellons). Però la comunitat sanitària assenyala que hi ha molts pacients que són asimptomàtics, entre el 25-50% de tots els casos, i que, per tant, també contagien.
El gran desconeixement que hi ha entorn d'aquesta malaltia ha provocat que els científics dediquin els seus esforços per trobar les eines de prevenció, diagnòstic i tractament que puguin afrontar les greus conseqüències que afecten els ciutadans d'arreu del món. En aquest sentit, actualment hi ha diferents tipus de proves per diagnosticar la Covid-19: les PCR, les proves serològiques i els tests antigènics ràpids.
Aquesta és una malaltia sistèmica, que pot descontrolar gran part del funcionament del nostre organisme i provocar problemes greus i importants. Les principals afectacions a la salut de la COVID-19 són: pulmons (un dels òrgans diana, dels més afectats), tub digestiu (intestins), cervell, vasos sanguinis (hi pot haver trombosis, ictus... una de les complicacions més greus d'aquesta malaltia), cor, ronyons, nas, ulls i fetge.
Segons els experts, quan el virus ens infecta, el nostre organisme reacciona per fer-hi front. Però de vegades, aquest mecanisme de defensa pot arribar a ser massa agressiu i acabar fent mal al propi cos. Que la reacció de defensa sigui correcta segurament dependrà de la genètica, l'edat del pacient i de la força del seu sistema immunitari.
Després de superar la malaltia, hi ha persones que no s'acaben de recuperar del tot. Algunes continuen tenint símptomes lleus i d'altres tenen seqüeles importants com a conseqüència de la gravetat de la infecció -respiratòries, cardíaques o neurològiques- , però encara ara no se sap si aquestes seran permanents o poden acabar remetent. Així, les dades assenyalen que un 80% de les persones afectades es recuperen sense necessitat de tractament, mentre que 1 de cada 5 persones pot desenvolupar una forma greu de la malaltia amb complicacions respiratòries. De moment no hi ha cap tractament que curi la malaltia.
La recerca biomèdica sobre la Covid-19
Els fons que s'obtinguin gràcies als donatius de La Marató 2020 serviran per sensibilitzar la societat sobre la Covid-19 i, sobretot, per avançar en la consecució dels reptes de la recerca en el SARS-CoV-2. El procés d'adjudicació d'aquests recursos per la recerca de la Covid-19 també serà excepcional per contribuir de manera immediata a obtenir resultats i respostes en aquesta malaltia.
Hi ha estudis arreu del món que treballen per trobar fàrmacs que tractin la malaltia i vacunes que la previnguin. Però, mentre això no arriba, les autoritats sanitàries assenyalen que per controlar la malaltia és imprescindible tallar les cadenes de contagi.
Per tant, cal seguir 3 normes bàsiques: mantenir la distància física (1,5 m - 2 m), usar les mascaretes i procedir a la higiene de mans de manera continuada. També es recomana que s'evitin aglomeracions i les reunions de més de 6 persones, a poca distància, en llocs tancats i sense la ventilació adequada.
Per controlar qualsevol malaltia infecciosa l'ideal és trobar unes vacunes segures i efectives. En aquests moments, segons l'OMS, hi ha uns 139 projectes de recerca sobre possibles vacunes arreu del món. A Catalunya hi ha equips d'investigació de prestigi que desenvolupen projectes de vacunes molt avançats i estudis per saber millor com actua el virus i per què afecta de manera diferent segons el pacient, més enllà dels factors de risc, per intentar trobar una cura més personalitzada.
L'objectiu de la recerca és aconseguir que els ciutadans tinguin accés a tractaments que els permetin tenir un millor pronòstic de la malaltia. La recerca ha de permetre el seguiment de les seqüeles més greus per millorar l'estat de salut dels pacients actuals i per intentar minimitzar-les en el futur. Tot el que s'investigui i s'aprengui ara amb la Covid-19 servirà per estar preparats per afrontar les pandèmies del futur.