"La Marató posa en relleu un dels recursos naturals més importants del nostre país: el talent en recerca biomèdica i biotecnològica"

Així ho ha declarat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en el 13è Simposium Fundació La Marató de TV3 28 investigadors han exposat públicament els resultats

Així ho ha declarat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en el 13è Simposium Fundació La Marató de TV3


28 investigadors han exposat públicament els resultats de la inversió de 6 milions d'euros en dolor crònic


La Fundació La Marató de TV3 ha fet públics avui en el 13è Simposium els resultats de la recerca científica sobre dolor crònic finançada amb els recursos de La Marató 2006. L'acte científic ha tingut lloc a l'Institut d'Estudis Catalans i ha comptat amb la participació dels investigadors que han treballat en els 28 projectes impulsats per La Marató de TV3.



Els científics han destacat que la recerca duta a terme en dolor crònic ha contribuït substancialment a avançar en el diagnòstic, pronòstic i tractament de les diferents manifestacions del dolor crònic. Els moderadors de les taules n'han fet un resum:

El Dr. Albert Barberà, director científic de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr.Josep Trueta, i moderador de 2 taules, ha posat en relleu la qualitat científica i les aproximacions multidisciplinàries dels treballs presentats, que han abordat el dolor crònic des de diferents perspectives. Com a resultats més esperançadors, Barberà ha destacat el descobriment de noves patents i fàrmacs, encara en fase pre-clínica, de noves dianes terapèutiques i els estudis que apunten a la modificació de la pràctica clínica. També ha descrit alguns treballs enfocats a millorar el coneixement dels processos psicològics vinculats al dolor crònic i la realitat cínica dels pacients.

El Dr. Joan Pons, de l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, ha moderat la resta de taules. Ha destacat en l'àmbit de la prevenció la investigació sobre les causes de la cronificació del dolor en pacients que han passat per una intervenció quirúrgica així com el treball sobre els factors genètics de la migranya. Pons també ha posat en relleu els resultats obtinguts en estudis de neuroestimulació i realitat virtual que ofereixen un efecte analgèsic.

La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz, el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3; Brauli Duart i del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner.

Brauli Duart ha qualificat l'acte d'avui d'"exercici essencial i obligat de servei públic per comunicar obertament els resultats obtinguts a qui va confiar a la Fundació la gestió d'aquests fons". "Han estat 5 anys de treball intens" ha explicat el president, "que ara ens retorna a la societat en forma de beneficis per a la salut i la qualitat de vida dels ciutadans". Fent un repàs dels projectes que s'han presentat avui, Duart ha destacat que La Marató de TV3 potencia i promou la recerca a Catalunya i posa en valor el seu prestigi a nivell internacional.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha valorat molt positivament que La Marató de TV3 tractés l'any 2006 el dolor crònic, "màxima expressió de patiment i protecció" i ha qualificat els resultats presentats avui com "un bé sanitari i social". Ruiz també ha destacat que La Marató posa en relleu un dels recursos naturals més importants del nostre país: el talent en recerca biomèdica i biotecnològica.

Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans ha declarat que "La Marató de TV3 reflecteix a la perfecció l'esperit de la societat civil catalana: una societat acostumada a lluitar per tirar endavant i ser el motor del país". També ha declarat que projectes com La Marató, on "els objectius de les institucions i la ciutadania conflueixen" ens permeten albirar "un futur pròsper".

El 13è Simposium ha inclòs el lliurament dels premis "Divulga la Recerca de La Marató", convocats amb la col·laboració de la Fundació Institució Catalana de Suport de la Recerca. El certamen, que enguany arriba a la tercera edició, té com a objectius fer accessibles per al públic general els avenços científics impulsats per La Marató de TV3 i estimular l'interès dels joves per la ciència. En aquesta ocasió, es tractava de fer accessibles per al públic general els avenços científics en dolor crònic assolits gràcies a La Marató del 2006 per mitjà de breus reportatges audiovisuals.
Han resultat guanyadores d'aquesta edició del certamen les següents càpsules:

Mireia Sans Marín i Noèlia Sans Gordillo, de la llicenciatura de Comunicació Audiovisual, de la Universitat Oberta de Catalunya, pel reportatge sobre la recerca del Dr. Manuel Ramos Casals.

David Molero Trujillo, Mª Isabel Núñez Gómez i Rocío Velázquez, de la llicenciatura de Comunicació Audiovisual, de la Universitat Oberta de Catalunya, pel reportatge sobre la recerca del Dr. Eduardo Soriano García.

Miquel Camacho i Maria Martínez Bayona, de la Universitat Pompeu Fabra, pel reportatge sobre la recerca del Dr. Joan Castell Conesa.

Consulteu les memòries finals dels 28 treballs sobre dolor crònic, així com les càpsules audiovisuals que han participat en el concurs "Divulga la Recerca de La Marató de TV3".

Galeria d'imatges de l'acte


La Marató dels investigadors. Prou dolor inútil

Especial en què Antoni Bassas fa una mirada al passat per recordar l'origen dels diners amb què s'han pogut portar a terme 28 projectes d'investigació sobre el dolor crònic, uns diners que novament han incentivat el coneixement i la investigació a Catalunya, gràcies a la solidaritat dels catalans.
Antoni Bassas fa un breu repàs dels resultats derivats de La Marató sobre el dolor crònic (2006). Tres testimonis d'aquella Marató -un nen que pateix artritis, un jove operat més de 30 vegades per un accident i una àvia que té moltes fractures vertebrals- es retroben 5 anys i mig després. En conversa amb una doctora especialitzada en dolor, parlen del tractaments que fan i com es podrien millorar en el futur.

Anar al contingut