"El Simpòsium tanca el cicle de La Marató 2008 retornant tota la solidaritat en forma d'expectatives positives en salut mental"

· "La Fundació La Marató de TV3 és un exemple de 'bon govern': és transparent, es gestiona a través de la participació i ret comptes a la societat", ha manifestat el conseller de Salut, Boi Ruiz, durant l'acte de cloenda

· "La Fundació La Marató de TV3 és un exemple de 'bon govern': és transparent, es gestiona a través de la participació i ret comptes a la societat", ha manifestat el conseller de Salut, Boi Ruiz, durant l'acte de cloenda.

· "És molta i molt esperançadora la feina feta pels investigadors en aquests anys. Aquests projectes són el punt de partida d'un moviment transformador en recerca mental", ha afirmat el Dr. Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació.

· 25 investigadors han presentat els fruits de la inversió de més de 6 M ? de La Marató del 2008 en malalties mentals greus



La Fundació ha presentat avui els resultats dels 25 projectes de recerca sobre malalties mentals greus impulsats amb fons de La Marató 2008 en el marc del 15è Simpòsium, celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans. Els científics que han dut a terme les investigacions finançades per La Marató han exposat els avenços assolits en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals greus.



El Dr. Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, ha exposat les línies generals d'aquests avenços tot destacat el predomini dels projectes coordinats entre diversos centres de recerca, fet que ha permès augmentar la vàlua i la projecció dels resultats obtinguts.

En l'àmbit de la recerca bàsica, el Dr. Capellà ha destacat els nombrosos estudis orientats a trobar noves dianes terapèutiques per al tractament de les malalties mentals. També ha posat en relleu les aproximacions epidemiològiques i genètiques emprades en els treballs, que apunten que en els pròxims anys es podran fer noves classificacions de les malalties mentals. Els projectes que han estudiat la base genètica d'aquestes patologies han donat resultats interessants, com ara identificar factors de risc comuns en 5 gens a partir de l'estudi internacional de 1.000 pacients amb autisme, o determinar un subgrup d'afectats per esquizofrènia que presenten també trastorns motors. Resultats com aquests, ha explicat el Dr. Capellà "obren la porta a estudis clínics i al disseny de nous tractaments".

Els treballs finançats per La Marató 2008 han inclòs també aproximacions socials a les malalties mentals greus. N'és un exemple l'estudi que ha analitzat perquè els adolescents amb símptomes de depressió no van als serveis sanitaris. Els resultats d'aquest treball, explica Capellà, "plantegen canvis i reptes en la pràctica sanitària".

La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz, el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3; Brauli Duart i del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros.



El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha afirmat que "la tasca que desenvolupa la Fundació amb la gestió dels fons recaptats en el programa és un exemple de 'bon govern': és transparent, es gestiona a través de la participació i ret comptes a la societat. N'és una mostra l'acte d'avui". El conseller també ha afirmat que La Marató de TV3 és una fórmula d'èxit perquè fusiona espectacle televisiu i estímul de l'acció solidària amb una clara vocació d'impuls a la recerca biomèdica.

El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la Fundació, Brauli Duart, ha explicat que l'acte d'avui "tanca el cicle de La Marató 2008 retornant tota aquella solidaritat viscuda en forma d'expectatives positives en salut mental".

Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans ha fet un símil entre el Big Bang i La Marató de TV3: "Després de l'explosió solidària i emotiva que representa el dia del programa, es genera un nou panorama amb avenços científics per conèixer millor les malalties".

La periodista Lídia Heredia, que va presentar La Marató 2008 amb Raquel Sans, ha conduït la cloenda del simpòsium fent un recorregut emotiu per aquella edició del programa que avui es tanca.

Amb l'objectiu d'obrir l'acte científic al públic general, el simpòsium ha acollit durant tot el matí diverses accions de divulgació científica i social entorn a La Marató. D'aquesta manera, s'hi ha inaugurat la primera exposició fotogràfica: "El valor de la solidaritat. Una mirada a La Marató de TV3", elaborada per alumnes de l'Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) al voltant de 4 valors que defineixen La Marató: solidaritat, emoció, confiança i esforç. Els ciutadans que han visitat avui l'IEC han pogut entendre en què consisteixen els avenços impulsats per La Marató 2008 gràcies al material gràfic i audiovisual de caràcter divulgatiu exposat.

Es poden consultar les memòries finals dels 25 treballs sobre malalties mentals en aquest enllaç.

A "El matí de Catalunya Ràdio" van parlar amb Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació de la Marató de TV3, que ha destacat 4 o 5 projectes dedicats a la medicina genòmica, és a dir, què fa que alguns tinguin més probabilitats que altres per desenvolupar malalties mentals. Escolteu l'entrevista aquí.

Notícia emesa al TN migdia



El programa "Els Matins de TV3" va dedicar l'espai de la tertúlia a les malalties mentals amb la participació de la Jenny Pulido, testimoni de La Marató 2008 i afectada per un trastorn bipolar i el Dr. Miquel Casas, cap de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron, que ha afirmat que malgrat els grans avenços en el tractament de les malalties mentals greus, "l'estigma és el que més pesa". El programa va fer una connexió en directe amb l'Institut d'Estudis Catalans on Xavi Abad va entrevistar alguns dels protagonistes de la jornada.


Anar al contingut