Tot preparat per a La Marató 2015

L'estudi 1 de TV3 ja està a punt per a La Marató, que se celebrarà el 13 de desembre, i que aquest any està dedicada a dues malalties metabòliques, la diabetis i l'obesitat

L'estudi 1 de TV3 ja està a punt per a La Marató, que se celebrarà el 13 de desembre, i que aquest any està dedicada a dues malalties metabòliques, la diabetis i l'obesitat. Toni Cruanyes i Ana Boadas han conduït la presentació que s'ha fet aquest matí a la premsa, des del mateix lloc on diumenge conduiran el programa, que començarà a les 10.00 i s'allargarà fins a la matinada.

A l'acte, hi han assistit el director de TV3, Eugeni Sallent; el cap de Programes de Catalunya Ràdio, Jordi Català; la directora de La Marató, Carme Luque i Ricard Ustrell, director i presentador d'"El suplement" de Catalunya Ràdio.



Com si es tractés d'un programa, Ana Boadas i Toni Cruanyes han estat els amfitrions que han dirigit la roda de premsa de presentació, que ha començat amb l'actuació de l'orquestra Se atormenta una vecina, que per tercer any posarà la música a La Marató.

El primer a parlar ha estat Eugeni Sallent, que ha recordat que "l'objectiu és la recaptació de diners per a la recerca i la investigació d'aquestes dues malalties metabòliques cròniques. Perquè, tal com diu el lema, 1 de cada 4 tenim diabetis o obesitat i la meitat no ho sabem. I això és un motiu prou important per destinar els esforços de La Marató a aquestes malalties."

Sallent també ha destacat que "cada any superem les xifres dels anys anteriors, i no només en el marcador sinó en la implicació de les persones. Aquest any parlem de més d'un milió de persones que hi participaran, des de més de 700 poblacions i unes 2.200 activitats." El director de TV3 ha recordat que "La Marató és un projecte de país, traspassa les fronteres de TV3. No es tracta de superar rècords, sinó que la societat se l'ha fet seva i aquesta és la grandesa".

Eugeni Sallent també s'ha referit al disc i al llibre. I ha destacat que "la xifra de vendes del disc ha superat les 220.000 còpies i això el converteix en el disc més venut en un sol dia a nivell mundial".



Toni Cruanyes ha recordat que fa 17 anys ja es va dedicar una Marató a la diabetis. S'ha vist un vídeo de la Núria Guillen, una testimoni que avui tornava a ser al plató. Ha explicat que des d'aquell dia ha madurat molt. Per ella el més complicat "és que no pots abaixar la guàrdia. Hem millorat la qualitat de vida, però sempre has de portar un cert equilibri i és una malaltia incòmoda".

Ana Boadas ha parlat amb ella i ha explicat que és dietista nutricionista i que treballa amb nens diabètics i amb obesitat infantil. "Falta molta informació sobre l'obesitat, ni el mateix malalt ho considera una malaltia i, per tant, moltes vegades no s'hi posa remei. És una malaltia crònica, però s'hi dedica poca investigació i encara hi ha moltes incògnites".


El següent torn de paraula ha estat per a Jordi Català, que ha explicat que "fa mesos que a Catalunya Ràdio estem treballant perquè tot surti bé. A més, durant les últimes setmanes tots els programes han dedicat espais a la divulgació de les malalties per acostar-les als oients. S'ha fet des de la part informativa però també lúdica amb l'estrena de les cançons del disc."

Català també ha destacat que aquest any "hi participaran diferents realitzadors dels programes, que explicaran en directe el que estarà passant en diferents llocs de Catalunya. Tothom hi participa". El vincle de Catalunya Ràdio amb el programa és històric "des del primer dia, i cada vegada ens hem implicat més. Ara crec que ja es pot parlar de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio".

Ricard Ustrell serà l'encarregat de donar la sortida a La Marató, a les 8.00 amb l'inici d'"El Suplement". Ustrell ha explicat "que el programa sempre està en moviment i aquest diumenge ho estarà més que mai. Transmetrem les activitats que s'estiguin fent però, a més, n'hem organitzat una de pròpia, amb l'ascens al Cim de la Creu des d'on es farà a les 12.00 un concert solidari amb Llibert Fortuny." També hi haurà música en directe, des de l'estudi d'Icat.cat intervindran diferents grups que formen part del disc de La Marató i qui els vulgui veure ho podrà fer, serà tot un espectacle."



La primera actualització del marcador, la faran en el moment en què es faci el traspàs. Per Ricard Ustrell "és una gran il·lusió estrenar el marcador".

D'altra banda, Carme Luque ha expressat les ganes "d'explicar les cares dels números, fer-ho amb sentiments, amb testimonis, perquè ho veurem i ho viurem en primera persona. Ens acompanyaran persones diabètiques i obeses, nens i gent gran, perquè tots podem patir-les." Ha destacat que "hi ha activitats molt emotives, es podran veure des de nens de P3 fins a gent d'un casal d'avis."

Luque també ha destacat que durant les més de 15 hores de programa hi haurà actuacions per a tots el públics, com Estopa, Els Pets o Sopa de Cabra. A més, "hi participa tota la casa i aniran passant pel programa diferents cares conegudes. I també cal destacar que en 3 hores es van completar els 2.400 voluntaris necessaris. Fa mesos que la gent fa activitats. És la il·lusió de tothom, la gent del carrer, la de la casa i també la dels testimonis."

Abans d'acabar l'acte, Toni Cruanyes i Ana Boadas han explicat el que ha significat per ells aquesta oportunitat. El presentador del "TN Vespre" ha destacat el canvi de registre que ha hagut de fer. "Jo estic acostumat a parlar de persones conegudes i ara he escoltat persones anònimes. Ara el repte és transmetre amb seriositat i bon humor el tema, perquè el més important és que arribi el missatge."

Per Ana Boadas el registre és similar al que té habitualment, però quan li van entregar els guions es va espantar, per això ha volgut "donar les gràcies a tot l'equip del programa i també al meu company. Ara, quan falten tres dies, sembla que el cos es va preparant. Ha estat un gran repte."

Per acabar, Eugeni Sallent ha explicat que és una comissió assessora científica qui proposa les malalties a tractar en cada marató i que, "pel desconeixement de la gravetat de la diabetis i l'obesitat, aquest programa anirà molt bé per trencar amb la percepció que no es tracta de malalties greus".

Anar al contingut