Recerca
Recerca (IrsiCaixa)
AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA MARATÓ 2021

Un estudi demostra la relació del canal de sodi Nav1.1 amb la depressió en adolescents

La troballa l'han fet investigadors del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa - CSIC, en col·laboració amb un equip de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona que va rebre finançament de La Marató 2021

El canal de sodi Nav1.1 --proteïnes integrals que condueixen ions de sodi a través de la membrana plasmàtica cel·lular-- està implicat en la generació dels impulsos nerviosos i és essencial per a un funcionament adequat de les neurones inhibidores del cervell. Està codificat pel gen SCN1A, que, si té mutacions, pot arribar a causar problemes neurològics severs com l'encefalopatia epilèptica en nens (síndrome de Dravet), a més d'alteracions cognitives i hiperactivitat cerebral en models d'Alzheimer familiar.
 
Ara, un estudi liderat pel grup de recerca del doctor Álvarez-Dolado, del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa, centre de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha demostrat que una disfunció de Nav1.1 al còrtex prefontal (CPF) del cervell durant l'adolescència pot anar més enllà. A més de provocar epilèpsia, els investigadors han comprovat per primera vegada que aquesta mutació també està relacionada amb el desenvolupament d'una simptomatologia severa de depressió.

L'estudi s'ha fet utilitzant un model de ratolí amb depressió que ha creat l'equip de la Dra. Analia Bortolozzi, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona – CSIC, amb fons de La Marató 2021, dedicada a la salut mental.
 
Els resultats, publicats a la prestigiosa revista Brain, demostren que Nav1.1 és necessari per al bon desenvolupament de les funcions cognitives i emocionals dependents del CPF. La disfunció de Nav1.1 durant l'adolescència provoca un desequilibri de la relació excitació/inhibició a la CPF, cosa que condueix a un patró d'expressió gènica estretament relacionat amb la depressió, la reducció dels nivells de serotonina i alteracions a la memòria.
   
Aquestes troballes obren la porta al disseny de nous fàrmacs que activin específicament Nav1.1 per ser usats com a antidepressius d'una manera nova i més eficaç. A més, el treball identifica el CPF i l'adolescència com a elements crítics que cal tenir en compte en el desenvolupament dels símptomes de la síndrome de Dravet i proporciona noves pistes per comprendre per què els pacients amb epilèpsia solen desenvolupar també depressió. Tot plegat suposa noves oportunitats per entendre i tractar millor l'Alzheimer, l'epilèpsia i la depressió.
 
A més de l'impuls de La Marató, que ha permès desenvolupar el model animal sobre el qual s'ha basat la recerca, el projecte ha rebut finançament de: MCIU/AEI/Feder, UE Grants, les associacions Suport Dravet i Síndrome Stxbp1, la Fundació Alicia Koplowitz, el Cibersam i els governs d'Andalusia, Catalunya i el País Basc.
 

Anar al contingut