Nens i nenes editen el "Telenotícies vespre" el Dia Mundial de la Infància
Durant el Dia Mundial de la Infància, dotze estudiants de secundària han estat els editors del "Telenotícies vespre". Englobats en sis parelles, han proposat als redactors i als càmeres diverses notícies de l'informatiu presentat per Ramon Pellicer i Cristina Riba, que estan elaborades seguint les seves indicacions. A més, també han decidit l'ordre de l'escaleta, en una iniciativa inèdita fins ara a TV3. D'aquesta manera, els nens i nenes han pogut reivindicar el seu paper com a ciutadans actius, subjectes capaços de prendre decisions i d'explicar el món amb una mirada pròpia.
El "TN vespre", en l'edició del cap de setmana, ha estat el primer "Telenotícies" que ha comptat amb nens i nenes com a editors convidats, una iniciativa que s'engloba en la programació especial per commemorar el Dia Mundial de la Infància de TV3 i Catalunya Ràdio, pensada perquè infants representatius de la societat plural de Catalunya i de tot el territori puguin exercir de periodistes per un dia. En total han elaborat sis reportatges --un per a cada parella de nens i nenes-- i han decidit l'ordre de les peces que han informat de la resta de l'actualitat del dia.
Els equips de redactors, ENG i càmeres dels serveis informatius de TV3 han estat a les seves ordres, han gravat les peces i les han muntat amb la presència dels infants, els quals han donat indicacions fins que han estat convençuts del resultat final. Tot plegat, en coordinació amb els caps de secció i en funció de les especialitats dels diferents professionals implicats.
El procés ha estat narrat a les xarxes socials, als perfils del 324.cat a Instagram, Twitter i Facebook, i exhibit i explicat durant l'edició de diumenge del "TN cap de setmana", a través d'un vídeo de making of. A més, l'informatiu especial del Dia Mundial de la Infància ha inclòs una peça elaborada per la secció de Societat per explicar el fenomen de l'adultocentrisme i la infrarepresentació dels menors als mitjans de comunicació.
Una iniciativa pionera
TV3 i Catalunya Ràdio estan commemorant el Dia Mundial de la Infància tot implicant els nens i nenes en l'edició i la producció dels informatius i programes, en una aposta transmèdia insòlita. L'objectiu no és tan sols donar-los veu, sinó que puguin explicar la seva realitat des de l'actualitat. Els agents educatius alerten que alguns dels drets més vulnerats de la infància són els d'opinar en els debats públics, ser escoltats i prendre decisions autònomes, cosa que es va posar especialment de manifest en la gestió de la pandèmia i les restriccions imposades pels adults.
El periodisme i els mitjans de comunicació també practiquen l'adultocentrisme, ja que expliquen el món des de la perspectiva particular dels adults, prescindint de la mirada dels menors. Per aquest motiu, el "TN vespre", en el Dia Mundial de la Infància, ha volgut tenir un grup de nens i nenes com a editors convidats; una figura que és habitual en revistes científiques i altres publicacions, que busquen l'expertesa externa per a l'edició de números especials. Tanmateix, hi ha pocs precedents de la figura de l'editor convidat en informatius de televisió. Un d'ells és el de la Radio Télévision Suisse (RTS), que va convidar un grup de cineastes, liderat per Jean-Luc Godard, a editar un informatiu nocturn.