Fumar marihuana de forma legal i per només 10 euros al mes. Això és el que ofereix un club privat de la localitat madrilenya de Paracuellos del Jarama des de fa uns mesos a tots els seus socis. El club, que funciona a l'estil dels coneguts "coffee shops" d'Àmsterdam, ha pogut obrir gràcies a una escletxa en la legislació espanyola que permet el consum de marihuana en l'àmbit privat. Precisament aquest buit legal sembla que està ajudant a la proliferació d'aquesta mena de locals arreu de l'Estat espanyol.
L'euro està d'enhorabona. Compleix deu anys. Deu anys en què la majoria d'estats membres de la Unió Europea han optat per abraçar la nova moneda amb tota normalitat. Però una dècada després, l'ombra de la crisi econòmica i el canvi d'escenari mundial situen l'euro en una posició complicada. Sota el punt de mira d'alguns, que en qüestionen la fortalesa, la moneda única europea encara el nou any amb l'única certesa de comptar -com a mínim de moment- amb el suport dels principals líders del continent, que al llarg del 2011 han convertit la seva "salvació" en un dels seus cavalls de batalla principals.
"No vull fer mal a ningú". Així es presenta al Twitter l'"Irene", l'huracà més famós dels últims dies que ara també s'ha convertit en el primer fenomen d'aquest tipus a tenir un compte propi a la xarxa social. En només unes hores, la iniciativa, impulsada i gestionada des de l'Ajuntament de Nova York, ha sumat més d'11.000 seguidors.
L'11 de març el Japó va viure una de les tragèdies més importants de la seva història. Un devastador terratrèmol acompanyat d'un tsunami assotaven l'illa i provocaven la fuita nuclear de la central de Fukushima que va paralitzar el país durant setmanes. Des de llavors el Japó prova de recuperar la normalitat enmig d'una greu crisi econòmica. Una crisi que, segons sembla, també ha arribat a l'àmbit personal de les famílies japoneses. Les darreres dades mostren que els divorcis i les demandes en les agències matrimonials per trobar parella s'han disparat.
L'èxit de les sèries de moda traspassa la pantalla. Des de sempre han existit seguidors incondicionals de les sagues televisives, però en els darrers anys, el "boom" de les sèries de televisió ha aconseguit crear un negoci que va molt més enllà. Un bon exemple d'aquest èxit són les dues convencions que se celebren aquest cap de setmana a Barcelona basades en dues de les sèries d'adolescents que estan més de moda: "Diaris de vampirs" i "Supernatural". En aquestes trobades, els fans que ho vulguin poden pagar entre 40 i 400 euros per aconseguir un autògraf o passar una estona amb algun dels seus ídols. Un negoci que va cada vegada més a l'alça.
"MySpace tenia música, vídeos, integració amb el mòbil, milions de bandes, quatre vegades més d'usuaris, l'imperi Fox al darrere, 22 oficines internacionals, 900 milions de dòlars de Google per gastar. I Facebook ens ha vençut. Com ho ha fet?". Amb aquestes paraules, un dels treballadors de MySpace, la primera gran xarxa social d'internet, reflexiona sobre els motius que han posat la denominada "comunitat en línia" sota l'amenaça d'un possible tancament. Una situació provocada sobretot per l'èxit aclaparador de Facebook i que ha deixat el que fins ara era un web de referència a la xarxa en una posició realment complicada de resoldre i amb un futur que sembla poc esperançador.
- Espanya començarà a aplicar la cadena de trasplantaments del "bon samarità" a partir de l'any vinent
Donar un ronyó a algú que ho necessiti sense esperar res a canvi i amb una única condició: aconseguir que un familiar o amic del receptor faci el mateix per algú altre. És la filosofia del "bon samarità", una pràctica mèdica basada en la donació de ronyons en cadena de forma altruista i que té com a finalitat principal aconseguir una cadena de trasplantaments que sigui eterna. Aquesta fórmula, que ja funciona en altres països des de fa temps, començarà a aplicar-se a l'estat espanyol a partir de l'any que ve, i de moment només se sap que el "bon samarità" serà un home andalús.
Aquest diumenge, el ministre de Foment, José Blanco, ha tornat a plantejar la possibilitat d'apujar els impostos per "homologar-los" a la mitjana de la Unió Europea. Considera que són "molt baixos" en relació amb els altres països i defensa que serviria per millorar els serveis i aconseguir unes infraestructures "de primera". El que el ministre de Foment no ha especificat, però, és a qui afectarà aquesta mesura. El mes passat, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, apuntava cap a "les rendes més altes". Ara, Blanco no descarta les mitjanes. Siguin les altes, siguin també les mitjanes, la pregunta del milió és: què es considera una renda alta i què una mitjana? Sense dubte, una pregunta complicada de respondre, sobretot en un país on no existeix cap barem específic ni oficial que ho estipuli...
El conflicte entre Aena i els controladors aeris ha copsat l'actualitat informativa de les últimes setmanes. Finalment, i després de mesos de negociacions, les dues parts han aconseguit pactar un acord i d'aquesta manera s'ha frenat l'amenaça de vaga que sobrevolava aquest estiu. Però a banda de les llargues negociacions i la polèmica, aquest conflicte ha despertat l'interès a la xarxa i fins i tot ha catapultat algun dels seus protagonistes, com el portaveu dels controladors aeris, César Cabo, a la fama mediàtica.
L'Estatut està d'aniversari. Aquest dilluns se celebren els quatre anys de vigència del nou Estatut de Catalunya, un text que ha estat carregat de polèmica des del principi. Fins ara, i a l'espera de la sentència del Tribunal Constitucional que es va conèixer el mes passat, les competències que s'establien en el text s'han anat desplegant amb comptagotes i molt per sota dels objectius marcats inicialment. Una situació que podria canviar a partir d'ara. El text ha entrat en una nova fase i les pròximes reunions bilaterals entre el govern espanyol i el govern de la Generalitat seran vitals per decidir quin full de ruta haurà de seguir d'ara en endavant l'Estatut català.
Toros, sí. Toros, no. Aquest seria a grans trets el resum d'una de les polèmiques que ha marcat la setmana. El Parlament de Catalunya aprovava aquest dimecres la prohibició de les corrides de toros a tot el territori català a partir del 2012, una decisió que ha aixecat molta polseguera. Els detractors de les corrides han aplaudit la decisió, mentre que els seus defensors més aferrissats lamenten que hagi tirat endavant una proposta que consideren injusta i fins i tot "inconstitucional". A banda de l'esfera política, la polèmica s'ha estès a través de la xarxa. Facebook, Twitter i diferents webs han traslladat el debat a internet.
Un accident d'avió, una illa misteriosa, un ós polar al mig d'un clima tropical, uns números que es repeteixen... són només algunes de les claus de l'èxit de "Lost", una sèrie que ha marcat per molts un abans i un després en el món de la ficció televisiva. Aclamada per la crítica i aplaudida pel gran públic, "Perdidos" s'ha convertit en una sèrie de culte que compta amb milions de seguidors arreu del món. El seu secret? Una combinació de factors entre els quals destaca un original guió, un gran repartiment, uns fantàstics efectes especials i sobretot, la capacitat de mantenir el misteri al llarg de les sis temporades que dura la sèrie. Un misteri que està a punt de ser desvetllat. Aquest diumenge la cadena nord-americana ABC emetrà l'últim capítol de la saga, un capítol que es podrà seguir simultàniament a Espanya, Portugal, el Regne Unit i Itàlia, i que els incondicionals de "Perdidos", els denominats "losties" esperen amb candaletes.
"Html", @, "www", "ADSL", "e-mail", "hacker", "online" i "blog" són només algunes de les milers de paraules que fins fa ben poc eren totalment desconegudes per la majoria de la població i que des de fa uns quants anys s'han convertit en mots imprescindibles i d'ús totalment quotidià. L'aparició d'internet i la seva evolució han aconseguit obrir una nova finestra al món. Una finestra que ofereix infinitat de possibilitats a tots els usuaris, des de mantenir una conversa cara a cara amb algú que es troba a milers de quilòmetres de distància fins a comprar, sense moure's de casa i només amb un clic, un bitllet d'avió, un cavall, unes sabates o un quilo de patates. Això sí, internet no només és sinònim de virtuts. També hi ha molts contres en aquest invent, que ha passat de ser una eina d'ús restringit a tot un fenomen universal.
El 24 d'abril del 2009 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va començar a investigar un nou brot de grip aparegut a Mèxic i que fins llavors era totalment desconegut. Amb molt poc temps la nova grip, batejada amb el nom de grip A(H1N1), va aconseguir convertir-se en la màxima preocupació dels governs d'arreu del món i en la protagonista indiscutible dels diaris i dels informatius internacionals. Ara, quan es compleix un any d'ençà que es va fer públic el primer cas, són moltes les veus crítiques que es pregunten si l'OMS no va pecar d'alarmista i, fins i tot, si l'organització no va cedir davant les pressions de les indústries farmacèutiques.
- Facebook desenvolupa un nou sistema per lluitar contra l'assetjament en línia entre els seus usuaris
A partir d'ara, tenir massa dones joves entre els contactes, haver estat rebutjat moltes vegades entre les sol·licituds d'amistat o enviar molts missatges podran ser motius suficients per bloquejar un compte de Facebook. A través d'un algoritme de seguretat, desenvolupat per l'empresa nord-americana, que és capaç de detectar els denominats comportaments "sospitosos" o "agressius", la xarxa social més popular del món ha declarat la guerra als assetjadors que vulguin actuar a través dels seus comptes. Aquest nou sistema, definit pels seus responsables com l'"arma secreta" de Facebook, analitza els moviments dels usuaris, i si detecta alguna cosa fora del que es considera normal, pot enviar una alerta, que, fins i tot, pot acabar amb el bloqueig del compte.
Pàgina 1 de 2