"Sense ficció" estrena "L'home que va salvar el món", la vida extraordinària de Stanislav Petrov

Viu en un suburbi de Moscou envoltat de records i ampolles buides. No sap que està a punt de ser aclamat a les Nacions Unides i abraçat pel seu ídol, Kevin Costner. Coneixem Stanislav Petrov, l'heroi desconegut de la guerra freda, en el seu moment final de glòria
Actualitzat

Desobeiríeu l'ordre de prémer el botó vermell i desfermar un holocaust nuclear? L'any 1983, el tinent coronel Stanislav Petrov, oficial de l'exèrcit soviètic, va haver de prendre aquesta decisió en segons. Es va negar a respondre a un suposat atac amb míssils dels Estats Units que després resultaria ser una falsa alarma. En plena guerra freda, una resposta soviètica hauria desfermat el conflicte més devastador imaginable. Ningú l'hi va agrair. Aquell dia, Stanislav Petrov va salvar el món però va destruir la seva vida.

Molts anys després, degradat i retirat de l'exèrcit, vidu de la dona a qui estimava i allunyat de la família, Petrov porta dècades en solitud, indignat amb el món, aferrat a una ampolla de vodka. I de sobte, arriben uns americans a fer-li un documental. S'han assabentat de la seva història i volen presentar al món aquest heroi desconegut. Però Petrov, amargat i ressentit, no accepta intrusions al seu cau miserable: els engega entre insults i es reclou en els seus records. Només les fotografies de la seva dona, morta prematurament de càncer, i les pel·lícules de Kevin Costner, el seu ídol, el fan sentir persona.

 

 

Els americans, però, són molt tossuts. Mesos després, l'exmilitar soviètic rep una invitació per viatjar a Nova York: les Nacions Unides li volen retre homenatge. Reticent i de mala gana, accepta viatjar-hi en companyia d'una jove intèrpret russa, Galina Kalinina, per a qui és només un vell rondinaire. Cap dels dos sap que aquell viatge els canviarà la vida.

"L'home que va salvar el món" viatja amb Petrov i Kalinina als Estats Units. El personatge és tan extraordinari com la seva història, i la seva evolució al llarg del documental sorprèn i emociona. Aquell veterà borratxo i malcarat es descobrirà com un autèntic heroi, humil i entranyable; un home íntegre i intel·ligent capaç d'improvisar discursos emotius i plens de contundència contra la guerra i l'armament atòmic. Stanislav Petrov commou quan somriu, quan s'emociona com un nen, quan mostra agraïment, quan reflexiona, quan l'experiència de ser per fi reconegut li fa replantejar-se la pròpia vida.

Aquest és un documental excepcional, que descobreix uns fets històrics ignorats i una història humana que no deixa ningú indiferent, amb extres com Robert de Niro, Matt Damon o un entusiasta Kevin Costner. I amb una parella protagonista insòlita, la formada per Petrov i Kalinina, que amb una relació tan tensa com tendra, molt semblant a la d'un avi i una neta, acaba despertant el costat humà de l'exmilitar i l'ajuda a resoldre els seus comptes pendents amb la vida.

"L'home que va salvar el món", de Peter Anthony, és una història real que supera la ficció, amb uns personatges insuperables, impecables reconstruccions del passat, seqüències de gran intimitat, cameos irrepetibles i una història que avança i sorprèn a cada pas amb una gran però delicadíssima intensitat emocional.

Stanislav Petrov va morir a Rússia el 19 de maig del 2017, de nou en l'anonimat. Aquest documental és el millor homenatge possible a l'home íntegre que el 1983, i sota una pressió insuportable, va decidir no prémer el botó vermell.

"L'home que va salvar el món" és una producció de Statement Film en associació amb WG Film & Zentropa, TV2, ZDF/ARTE, SVT, NRK, CBC, VPRO, VRT, YLE & MBC; amb la direcció de Peter Anthony i la producció de Jakob Staberg.

Premis i festivals

Hot Docs Canadian International Documentary Festival, 2013
CPH:DOX, 2014
Premi de l'Audiència i Premi James Lyons a la millor edició al Woodstock Film Festival, 2014
Nordisk Panorama, 2015
Premi al Millor Llargmetratge al Sunscreen Film Festival, US, 2015
Premi al Millor Film Documental als Robert Awards (Danish Film Academy Award), 2016
Premi al Millor Documental als Bodil Awards (Danish Film Critics Award), 2016

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més vist
Anar al contingut