"S'ha acabat! L'efecte Rubiales": el crit de l'esport femení contra els abusos masclistes
- TEMA:
- Luis Rubiales
Després de l'escàndol pel petó no consentit de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso, les esportistes se senten amb prou força per dir "s'ha acabat" al masclisme i a les desigualtats de gènere, un fenomen que construeix tot un Me Too de l'esport català. El documental s'emmarca dins una nit temàtica al voltant del masclisme en l'esport i s'emetrà el dimarts 14 de novembre després del "TN vespre".
El 20 d'agost de 2023, la selecció espanyola femenina de futbol va aconseguir el primer Mundial de la seva història. La celebració d'aquesta gesta esportiva al podi, a Sydney, va estar marcada, però, pel petó a la boca que l'aleshores president de la Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales va fer per sorpresa a la jugadora Jennifer Hermoso i a ulls de tothom.
El món sencer es va escandalitzar per aquest petó sense consentiment, en el que es va entendre com un clar abús de poder i una possible agressió sexual.
Les altres "Jennis"
"S'ha acabat! L'efecte Rubiales" vol analitzar les conseqüències d'aquest petó i copsar el fenomen Me Too que s'està donant en l'esport català.
El documental vol reflectir i ser testimoni d'una revolució i donar veu a aquelles dones que volen denunciar abusos de tota mena (psicològics, sexuals, de poder ) en l'entorn esportiu.
A banda de dos casos greus d'assetjament, veurem esportistes com Laia Sanz, Marta Romance o Tania Álvarez explicant els anomenats "micromasclismes" que han patit des de petites i al llarg de tota la seva carrera esportiva.
La sociòloga Cristina Pujol analitza el comportament que tenen alguns homes en el poder envers les dones i què ha suposat l'emissió en directe del petó de Rubiales. A més, també veurem clubs que s'esforcen a establir protocols contra les agressions i que tenen cura de les seves esportistes des de la base, com són el BM Granollers i el CP Vila-sana.
Les futbolistes, clau en la revolució
El treball repassa la història de les futbolistes que han defensat la samarreta de la selecció espanyola des de principis dels anys 70 (quan encara no era oficial), fins a l'actualitat, i analitza els entrebancs que s'han trobat en els últims 50 anys per ser dones futbolistes.
Hi veurem tres de les pioneres --Carmen Arce 'Kubalita', Elisabet Sánchez i Encarna Caracuel--, a més de Marta Corredera, que va jugar sota les ordres d'Ignacio Quereda, i Aitana Bonmatí, jugadora actual i que acaba de ser guardonada amb la Pilota d'Or, el premi que l'acredita com a millor jugadora del món.
Un reportatge de Jordi Bentanachs, Xavier Brichs, Ruth Gumbau i Txus Villanova
Producció: Joan Carles Villacreces, Anna Hernández, Alba Oliva
Imatge: Òscar Roger, Francisco Rodríguez, Jordi Mañé, Jordi Hernández, David Serracant
Muntatge: Òscar Roger
Nit temàtica dedicada al masclisme en l'esport
El documental s'emetrà el dimarts 14 de novembre a les 22.05, després del "TN vespre", i s'emmarcarà dins d'una nit temàtica dedicada al masclisme en l'esport.
La nit temàtica està dirigida per Montse Tió i la presentarà Marta Carreras.
- ARXIVAT A:
- Esports Masclisme Mundial Femení Luis Rubiales