Entrepà turc de verat i llimonada
Ingredients:
Entrepà
- 1 verat tallat a filets nets i sense espines
- 1/2 barra de pa (tipus baguet)
- 1/2 ceba tendra
- 1 tomàquet d'amanida
- Mesclum (fulles tendres d'enciam barrejat)
- Julivert
- Oli d'oliva verge extra
- Llimona
- Sal
- Pebre
Llimonada
- 2 llimones
- 300 ml d'aigua
- Sucre morè
- Fulles de menta
Amanida de pastanaga ratllada
- 1 pastanaga
- Sal
- Pebre
- Oli d'oliva verge
- Llimona
- Cacauets torrats
Elaboració
Llimonada
1. Esprémer les llimones i reservar-ne el suc. Colar-lo.
2. En una gerra afegir l'aigua, el suc de llimona, sucre al gust i dissoldre-ho bé.
3. Afegir unes fulles de menta senceres i deixar infusionar a la nevera.
4. Servir ben freda en una gerra.
Amanida de pastanaga ratllada
1. Pelar i ratllar la pastanaga.
2. Posar-la en un bol i amanir-la amb sal, unes gotes de llimona, oli i pebre.
3. Trinxar amb un ganivet els cacauets i barrejar-los amb la pastanaga.
Entrepà
1. Rentar i tallar a rodelles fines el tomàquet. Pelar i fer làmines fines de la ceba. Posar-la a dins d'un bol amb aigua i algun glaçó perquè perdi una mica la fortor.
2. Tallar els filets de verat per la meitat. Salpebrar.
3. Coure el peix en una paella antiadherent a foc viu pels dos costats durant 30 segons. Retirar-lo.
4. Rentar i picar el julivert. Barrejar amb els enciams.
5. Obrir el pa i posar el tomàquet, salar i amanir amb un fil d'oli. Posar la ceba ben escorreguda i els enciams. Disposar el peix al damunt. Esprémer unes gotes de llimona per sobre i un fil d'oli.
6. Tallar en dos i servir amb la llimonada ben freda i l'amanida.
Observacions
- També es pot acabar aquest entrepà amb una maionesa o salsa de iogurt condimentada amb alguna espècia com el curri, una mica de picant o amb herbes picades fresques.
- Amb aquesta maionesa o salsa de iogurt, untar les dues parts del pa i muntar amb la resta d'ingredients. S'aconseguiria un entrepà més saborós i melós.
- Aquest entrepà és típic de Turquia i la peculiaritat i el toc important és el gust del verat a la brasa, però en cas de no disposar es pot coure normal a la planxa o a una paella mateixa.
- Aquesta és una recepta completa nutricionalment parlant, porta els tres grups d'aliments indispensables: el pa (farinaci, font d'hidrats de carboni), la verdura (en aquest cas crua, plena d'antioxidants) i el verat (peix blau, ric en greixos cardiosaludables i que ens aporta proteïnes d'alt valor).