NO CALLIS!

Especial contra el bullying a l'X3

El SX3 fa un programa especial contra el bullying
El SX3 fa un programa especial contra el bullying (CCMA)

És una situació que afecta milions d'infants i joves d'arreu del món i, per conscienciar la població, des de l'any 2013 el 2 de maig se celebra el Dia Internacional contra el Bullying. És per això que des de l'X3 hem preparat un programa especial sobre el bullying, presentat per David Itsme i Maria Bouabdellah, de "Ràndom", i per Núria Vilanova, de l'"InfoK". El programa es podrà veure el 2 de maig a la nostra web des de primera hora del matí i al vespre, cap a les 20.15, s'emetrà a la televisió. A més a més, hem preparat una pàgina web especial que també estarà disponible a partir del 2 de maig.

 

Què és el bullying?

Persecució moral i/o física que neix en entorns educatius, on un o més infants o joves exerceixen abusos de poder sobre un company.

No és bullying si la relació entre la persona en rol de víctima i la persona en rol d'agressor no comença en un entorn educatiu.

És important tenir clar que en tots els casos d'assetjament escolar hi ha patiment en les tres parts implicades:

-L'alumne en rol de víctima

-L'alumne en rol d'agressor

-L'alumne en rol d'espectador

Parlem de ciberbullying si per assetjar s'utilitzen xarxes socials o apps de comunicació. Ho explica molt bé aquest capítol del "Piriscopi" de l'"InfoK".

 

Xifres a Catalunya

Un de cada deu alumnes reconeix haver estat víctima de bullying.

Segons dades del cos de Mossos d'Esquadra, cada any es denuncien una mitjana de 100 casos d'assetjament escolar.

L'abril del 2021 es va crear la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) i en el seu primer any de funcionament va atendre gairebé 850 casos, el 36% dels quals es referien a assetjament entre l'alumnat.

 

PDA Bullying

La plataforma PDA Bullying és una xarxa d'institucions d'abast internacional que va néixer a Catalunya i que promou bones pràctiques per a la prevenció i la detecció de l'assetjament i el ciberassetjament entre iguals, així com d'altres violències presents en la infància i l'adolescència, i l'actuació en aquestes situacions.

Des d'aquesta plataforma treballen per a una gestió integral del bullying, amb una mirada global i incidint en el desenvolupament d'habilitats socioemocionals de l'alumnat.

Al seu web hi trobareu un ampli ventall de recursos i eines de suport per a les famílies i els docents.

 

Què es pot fer per prevenir-lo i detectar-lo?

La comunicació constant amb els infants i adolescents és clau per detectar un possible cas de bullying. I també ho és parar molta atenció a possibles canvis en el seu estat d'ànim, les seves creences i pensaments, els seus hàbits i el seu comportament, que poden destapar una situació que els està fent patir.

Hi ha molt material audiovisual, literari, didàctic, lúdic, etc. per compartir, tant a casa com a l'aula, que ajuda a sensibilitzar sobre el tema i, per tant, a prevenir l'assetjament.

Si escriviu la paraula "bullying" o "assetjament" al cercador del nostre web hi trobareu diversos vídeos d'aquesta temàtica. Per exemple, l'invent d'una estudiant contra el bullying.

"Una mà de contes" ofereix una col·lecció de contes adreçats a infants de cicle mitjà. El Departament d'Educació ha preparat, a partir d'aquestes històries, uns mòduls formatius que serveixen per aprofundir en el tema, amb eines i estratègies per aprendre a detectar casos de bullying i actuar-hi.

 

Altres eines i recursos

- Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant l'assetjament i el ciberassetjament entre iguals.

- Protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront de l'assetjament escolar a persones LGTBI.

- Protocol en casos d'assetjament en l'àmbit del lleure i l'esport formatiu.

- Infància Respon: 116 111. És un servei públic d'atenció exclusivament telefònica, gratuït i disponible totes les hores del dia i tots els dies de l'any. El seu lema: "No callis davant la violència".

- Unitat de Suport a la Convivència Escolar del Departament d'Educació: per a casos particularment complexos o que no es poden resoldre pels canals ordinaris.