Excursió familiar a les Muntanyes de Prades, a la Costa Daurada
Descobrireu la ruta dels Calaixos de l'Ereldo, apta per a totes les edats
La ruta que us proposen la Lara i la Kali us permetrà fer senderisme per les Muntanyes de Prades, un destí ideal per a tota la família. És un territori amb molts atractius naturals i un patrimoni històric i monumental únic. Les Muntanyes de Prades són un conjunt de massissos que es distribueixen entre les comarques del Priorat, la Conca de Barberà i l'Alt i el Baix Camp, a l'interior de la Costa Daurada. És una zona de valls perfecta per escalar parets i fer rutes de senderisme.
L'excursió que us proposem arrenca a Vilanova de Prades, té una distància de sis quilòmetres i una durada de dues hores aproximadament (amb nens sempre és difícil determinar la durada d'una excursió ☺). El desnivell no és gaire pronunciat, per tant, és accessible per als infants.
Quan camineu pels carrers de Vilanova de Prades descobrireu diferents èpoques de la història. Adossada al cementiri, trobareu l'ermita de Sant Antoni de Pàdua, edificada al segle XIX per les dones que no van contraure la pesta, segons explica una llegenda. És en aquest punt on podreu deixar el cotxe i preparar-vos per l'excursió.
Haureu d'anar fins a l'església de Sant Salvador, d'estil barroc. Un cop observeu la seva façana i el seu campanar, busqueu un carreró amb una ferradura groga que us indicarà on comença l'excursió. Tot el camí recorre la serra de la Llena, una zona ideal per als amants de l'escalada, amb un paisatge espectacular. Per seguir l'itinerari circular, haureu de trobar les marques de ferradura de color groc.
Una de les parades que podeu fer és a la Punta del Curull, de 1.022 metres d'alçada, amb unes vistes molt boniques. Aquí veureu la senyalització que us portarà als Calaixos de l'Ereldo. Recordeu que haureu de buscar les ferradures de color groc per seguir el camí. Podeu jugar a veure qui la troba abans J. Abans d'arribar-hi, passareu per un autèntic laberint: passadissos i racons ideals per jugar amb els més petits. I, finalment, arribareu als Calaixos de l'Ereldo, una cova molt profunda. Per entrar-hi, us haureu d'ajupir una mica fins que s'obri una gran galeria. Aquest és un espai ple d'escletxes i racons, per jugar i inventar històries que us remuntaran a èpoques prehistòriques.
Més per descobrir a les Muntanyes de Prades, a la Costa Daurada
Bosc Pintat de Poblet
En el capítol del programa "Lara i Kali", podreu veure alguns dels indrets més coneguts de la zona i que són interessants per descobrir en família. Per exemple, enmig de la seva excursió, la Lara troba un bolet pintant a un arbre, és el Bosc Pintat de Poblet, a la Conca de Barberà. El paratge natural de Poblet conté una gran diversitat micològica, amb més de 700 espècies, i algunes d'aquestes les podem trobar dibuixades a alguns dels arbres d'aquest Bosc Pintat. Els bolets no es poden veure des de qualsevol posició, sinó que haureu de trobar l'angle perfecte per poder-los veure en plenitud. Hi jugueu?
Aquest paratge natural de Poblet rep aquest nom pel monestir de Santa Maria de Poblet que data del segle XII i que ha estat declarat per la Unesco patrimoni de la humanitat. Visitar aquest monestir de l'orde del Cister és una altra de les activitats que us proposem si visiteu la zona. Va ser el centre neuràlgic de la Catalunya medieval i va esdevenir el panteó reial durant aquesta època. Té estils arquitectònics variats com el romànic, el gòtic, el renaixentista i el barroc. L'esplendor de la seva arquitectura i l'harmonia de l'edifici encaixa amb l'entorn de les muntanyes de Prades. Us recomanem que el visiteu en família i admireu l'església amb el retaule de l'altar major, la capella gòtica de Sant Jordi i la porta reial. També es poden visitar els dos museus del monestir, el Museu de la Restauració i el del Palau del Rei Martí, que explica l'evolució de l'edifici.
Si us heu decidit a visitar el monestir, també us animem a passejar pels carrers de Vimbodí i Poblet. Us proposem quatre parades:
- L'església de la Transfiguració, a la part més alta del poble i dedicada a Sant Salvador.
- L'àrea d'esbarjo de les fonts del Gorg, un espai situat sota la roca pinyonenca en la qual s'assenten moltes cases de la vila i que és l'escenari de balls populars de festa major, activitats familiars i tot tipus de celebracions.
- Els safarejos de les Roques també recuperat pel municipi. Era l'espai on les dones duien la roba per fer la bugada.
- El carrer de les abraçades, un dels més estrets de Catalunya i que rep aquest nom perquè deus persones no hi poden passar juntes sense abraçar-se.
A Vimbodí i Poblet també podeu aprofitar el carnet de súper i descobrir els secrets dels bufadors de vidre al Museu del Vidre del municipi. Teniu tota la informació aquí.
Cova de l'Espluga de Francolí
Al capítol de Prades de "Lara i Kali", també veureu com totes dues entren a la Cova de l'Espluga de Francolí, un santuari paleolític que té 37.000 anys i on es poden trobar 300 gravats. Josep Maria Vergés, investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, va descobrir aquests gravats al 2019. Es poden veure representacions d'animals com ara cavall, cérvoles i bous i altres símbols abstractes. Tot i que la cova és oberta al públic, la galera dels gravats no es pot visitar. Tot i així, l'experiència d'entrar en una cova paleolítica és una activitat familiar que no us podeu perdre. Teniu informació de la cova i dels tallers i de les activitats que hi fan aquí
Si voleu continuar explorant la Costa Daurada, sempre podeu aprofitar per visitar alguns municipis com Reus o Tarragona i qualsevol de les platges de la destinació. Recordeu que us vam proposar aquesta excursió al programa "Al mar!" que pot completar la vostra ruta per la Costa Daurada.