Excursió familiar per descobrir l'art romànic de la Vall de Boí
Vuit esglésies i una ermita formen part del conjunt declarat Patrimoni Mundial per la Unesco
Us proposem descobrir l'art romànic de les esglésies que apareixen al capítol de "Lara i Kali" de la Vall de Boí que podeu veure aquí i a la part inferior de l'article. Estem parlant de Sant Climent i Santa Eulàlia de Taüll, Santa Eulàlia d'Erill la Vall i Sant Joan de Boí. Aquestes quatre, però, no són les úniques esglésies romàniques que trobareu en aquesta vall de l'Alta Ribagorça. En total, hi ha vuit esglésies i una ermita romàniques a la Vall de Boí. A les quatre que us hem citat fins ara, hi hem d'afegir la de Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirc de Durro. Tot aquest conjunt d'edificacions romàniques ha estat declarat Patrimoni Mundial per la Unesco.
Una de les característiques principals de totes aquestes esglésies és la unitat d'estil arquitectònic. Totes es van construir entre els segles XI i XII seguint el romànic llombard del nord d'Itàlia. Aquest estil es caracteritza per la funcionalitat en les seves construccions, els campanars de torre i un acurat treball de la pedra.
Els promotors de totes aquestes esglésies van ser els senyors d'Erill i el bisbat de Roda d'Isàvena que es trobaven en la part alta de la societat medieval. En aquella època, les esglésies tenien una funció que anava més enllà de la religiosa, ja que eren llocs de reunió i refugi del poble. En el cas de les esglésies de la Vall de Boí, per exemple, els campanars es van utilitzar també com a elements de comunicació i vigilància.
El capítol de "Lara i Kali" arrenca a l'església de Santa Maria de Taüll, que es troba a la part alta del poble de Taüll. Aquí és on el lladre ha robat una figura romànica que la Lara vol recuperar. Es va construir al segle XII. Si hi entreu, trobareu una reproducció de les pintures murals romàniques a l'absis central. Les originals es van arrencar i traslladar a Barcelona als inicis del segle XX, com gairebé totes les pintures murals de la resta d'esglésies de la vall. Es poden veure al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). A diferència de la resta d'esglésies romàniques de la zona, la de Santa Maria de Taüll es troba enmig del poble, de fet, la població s'hi va assentar al voltant.

Taüll és un poble de cases de pedra envoltat d'un entorn natural pirinenc impressionant. Al marge d'aquesta església de Santa Maria de Taüll que ja us hem presentat, també hi trobareu la de Sant Climent de Taüll, a l'entrada del poble. El seu campanar és, segurament, el que més vegades heu vist en fotografies de la zona i, a dins, és on es va pintar el Crist en Majestat o Pantocràtor, que és la imatge més utilitzada per representar el romànic català. L'original es troba al MNAC i a dins de l'església podreu contemplar una mostra de la capa profunda de l'original. També es pot veure un videomapatge de com es creu que era la decoració original de l'església.

Totes dues esglésies estan obertes al públic i es poden visitar de manera guiada. Trobareu informació aquí.
Ja que estem parlant de l'església de Sant Climent de Taüll, us explicarem la llegenda que hi ha al voltant d'aquest edifici i l'església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall. L'explica la Lara al capítol i és una història bonica per als més menuts:
"Vet aquí una vegada hi havia dos enamorats, en Climent de Taüll i l'Eulàlia d'Erill. Estaven tan enamorats que, per poder-se veure, van construir una torre de sis pisos, cadascú a casa seva. Tot i la distància que hi havia entre els dos, gràcies a aquestes torres es podien veure i comunicar-se entre ells. Però en Joan de Borí també estava secretament enamorat de l'Eulàlia, i és per això que va decidir construir també una torre entre la de Climent de Taüll i Eulàlia d'Erill. Va fer una base molt més ampla per tal de poder-la fer més alta i així fer ombra a en Climent i conquerir l'Eulàlia. En Joan, però, no va tenir prou diners per fer la torre tan alta i, al final, es va quedar en només tres pisos. Tots tres van envellir i van morir. El papa de Roma, en conèixer la història, va fer sants en Climent i l'Eulàlia, però també en Joan perquè no estigués mai gelós. Les seves cases es van convertir en esglésies i les seves torres d'amor, en campanars."
Aquesta és la llegenda que serveix per explicar que totes tres esglésies estiguin alineades i per què dues són més altes que la tercera.
L'església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall es troba a la plaça de Baix del poble d'Erill la Vall. El seu campanar és un dels millors de tota la Vall de Boí i complia les funcions de comunicació i vigilància del territori. S'hi pot pujar. A l'interior de l'església, podreu veure una còpia del grup escultòric del davallament de la Creu, l'únic que es conserva sencer del Taller d'Erill. Els originals es troben repartits entre dos museus: el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu Episcopal de Vic.

Finalment, l'església de Sant Joan de Boí es troba a la plaça del Treio de Boí. És la que conserva més elements arquitectònics del segle XI. En l'última restauració es va voler reproduir l'aspecte que tindria al segle XII i es va fer una còpia de tots els fragments de les pintures murals que, actualment, es conserven al MNAC.
Us animem a visitar aquestes quatre esglésies que apareixen al capítol de "Lara i Kali", però també a descobrir la de la Nativitat de Durro, al poble de Durro, on podreu veure les transformacions que es van fer en segles posteriors i contemplar dues capelles gòtiques i una sagristia barroca: la de Sant Feliu de Barruera, al poble de Barruera; la de Santa Maria de Cardet al poble de Cardet i que té un campanar diferent per una de les transformacions que es van fer, i, finalment, la d'Assumpció de Cóll, al poble de Cóll, que encara conserva les seves tres piques baptismals.
Si encara teniu més ganes de romànic, abans o després de visitar les esglésies, no us perdeu el Centre del Romànic de la Vall de Boí per conèixer i entendre el conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí i com vivia la societat medieval. Si voleu informació sobre horaris, dates d'obertura, visites guiades o activitats familiars tant de les esglésies com del Centre Romànic, visiteu aquesta pàgina web.
Finalment, recordeu que som a la Vall de Boí, que ofereix un entorn incomparable per gaudir de la muntanya en família. Amb el parc nacional d'Aigüestortes com a principal reclam, amb cims de més de tres mil metres d'alçada, amb més de 300 estanys, rius, cascades i amb gran diversitat d'espècies animals i vegetals. És un parc natural únic al sud d'Europa. Una de les destinacions familiars per excel·lència de Catalunya que podeu descobrir aquí.