Guisat de llenties amb pa chapati
Ingredients:
- 100 g de llenties vermelles (o pardines)
- 1 ceba
- 1 tomàquet
- 1 all
- Un tros d'un dit de gruix de gingebre
- 1 c/c de cúrcuma
- Un polsim de comí
- 1 fulla de llorer
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
- Pel pa de chapati casolà:
- 3 tasses de farina
- menys d'1 tassa d'aigua
- 1 culleradeta de sal
- 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
Elaboració
1. Col·loqueu les llenties en un colador i netegeu-les amb aigua freda. Cal que l'aigua que surti del colador sigui transparent.
2. Peleu i piqueu l'all i la ceba.
3. Ratlleu el tomàquet. Peleu el gingebre raspant-lo amb una cullera i ratlleu-lo també (o piqueu-lo).
4. En una cassola amb un raig d'oli, sofregiu la ceba, l'all i el gingebre durant uns 10-15 minuts a foc suau.
5. Afegiu el tomàquet i una fulla de llorer a la paella. Remeneu-ho i deixeu-ho coure fins que el tomàquet s'hagi confitat.
6. Afegiu la cúrcuma i el comí. Remeneu-ho i deixeu-ho coure durant uns segons. Apagueu el foc i reserveu-ho.
7. Bulliu les llenties en un cassó amb abundant aigua (500 ml aproximadament) durant 15-20 minuts. Quan siguin cuites, afegiu-hi el sofregit anterior.
8. Deixeu-ho coure un parell de minuts més fins que quedi un guisat sucós, però més aviat espès. Poseu-lo a punt de sal.
9. Serviu el guisat amb el pa per acompanyar.
Per a fer el pa
1. Poseu la farina en un bol que us permeti pastar-la. Afegiu-hi sal i barregeu-ho bé.
2. Poseu-hi l'oli i torneu-ho a barrejar, per tal que l'oli quedi repartit per tota la massa.
3. Afegiu-hi aigua de mica en mica i aneu-ho pastant, fins que noteu que la massa té una textura suau i homogènia que no s'enganxa a les mans. Deixeu-la reposar 15 min.
4. En una superfície enfarinada, dividiu la massa en cinc o sis boles. Doneu-los forma de discos de 3 mm de gruix. Aixafeu la pasta amb un corró, evitant que hi quedi aire a dins.
5. Escalfeu una paella i coeu-hi els discos de pa 'chapati' per separat. Quan noteu que s'inflen (molt poc, ja que no porten llevat), gireu-los, per coure'ls per l'altra banda. Quedaran petites zones més torrades per tots dos costats: és el senyal que el pa està a punt. Col·loqueu els pans en un drap net i serviu-los immediatament.
Observacions
- Podeu bullir les llenties amb més aigua o menys, segons l'espessor que vulgueu.
- Al final, podeu afegir-hi una mica de suc de llimona mentre ho remeneu.
- Podeu canviar les especies per curri en pols.
- Un cop estigui el guisat, podeu remenar-lo amb unes varetes fins que quedi una textura de puré.
- És important anar provant les coses mentre es va fent. Així vas aprenent la mesura i criteri del gust de les elaboracions. Entrenem el nostre paladar mental!
- Segons els experts en salut, les recomanacions de consum de llegums són de 3-4 racions a la setmana.
- Els llegums, son una font de proteïna sostenible i saludable per nosaltres i pel nostre planeta.
- Recepta apta per a vegetarians.