Hamburguesa vegetal
Ingredients:
- 350 g de cigrons cuits
- 40 g d'arròs cuit
- 4 0g flocs de civada
- 4 xampinyons
- 1 ceba
- 1 gra d'all
- Unes fulles d'alfàbrega fresca
- Pa d'hamburguesa
- Unes fulles verdes d'enciam
- 1 tomàquet
- Maonesa
- Oli d'oliva verge extra
- Curri en pols
- Orenga
- Sal, pebre
Elaboració
1. Renteu els cigrons sota l'aixeta i els poseu en un bol alt.
2. Peleu i piqueu l'all i la ceba. Sofregiu-ho en una paella amb un raig d'oli.
3. Mentrestant, renteu i trinxeu els bolets.
4. Afegiu-los a la paella, remeneu-ho tot plegat i deixeu-ho sofregir fins que quedi reduït. Poseu sal i pebre.
5. Un cop cuit, deixeu-ho refredar.
6. Barregeu al recipient dels cigrons, l'arròs, els flocs de civada. Poseu les fulles d'alfàbrega, l'orenga, i tritureu-ho tot plegat amb un braç elèctric fins fer-ne una pasta. Poseu-la a punt de sal i pebre.
7. Poseu aquesta pasta rústica en un bol i afegiu el sofregit de xampinyons. Acabeu-ho de treballar amb una forquilla.
8. Feu-ne boles amb les mans i aixafeu-les una mica donant-li forma d'hamburgueses no gaire grans (1 cm de gruix aproximadament). Deixeu-les refredar o que prenguin cos durant uns minuts.
9. Passeu-les per farina i espolvoregeu-les per treure l'excés.
10. Aneu-les posant en una safata, sobre un paper alimentari perquè no s'enganxin.
11. Renteu l'enciam i el tomàquet i talleu-lo a rodanxes.
12. Torreu el pa d'hamburguesa en una paella.
13. Feu les hamburgueses seguidament amb un fil d'oli i daureu-les durant 2 minuts a foc viu, pels dos costats.
14. Munteu l'hamburguesa amb el pa, el tomàquet, sal, unes fulles d'enciam, l'hamburguesa al damunt i una culleradeta de maonesa.
Observacions
- Hamburguesa vegetal apta per a vegetarians.
- En comptes de la salsa maonesa també podeu acompanyar els daus amb una salsa de iogurt i espècies o herbes aromàtiques.
- El consum de llegums (en aquest cas els cigrons) juntament amb cereals o els seus derivats (com l'arròs) ens aporta una combinació d'aminoàcids que fan el que es denomina "proteïna d'alt valor biològic", és a dir, de la mateixa qualitat que la de la carn, peix o de l'ou.
- Podem cuinar-ne moltes un dia i congelar-ne una part per tenir-ne de ja fetes a casa.