La jornada "Famílies, estiu i pantalles" ofereix a les mares i els pares eines per gestionar l'ús dels dispositius digitals per part dels infants
Èxit de participació en aquesta primera trobada sobre benestar digital familiar
Famílies i experts van debatre el divendres 28 de juny sobre l'accés dels infants als dispositius mòbils i sobre benestar digital. Les famílies van expressar els seus dubtes al voltant de l'ús que en fan els menors i que passen per no saber quin tipus de contingut estan consumint o de quina manera poden fer-ne un bon ús.
En Jordi Camós, diivulgador, formador, expert en tecnologia i autor de la conferència "L'altra cara de les pantalles", va donar alguns consells per tenir un bon benestar digital a casa, sobre tot ara a l'estiu que els nens poden tenir més temps de connexió digital bé sigui jugant a videojocs, consumir alguna sèrie o pel·lícules o passar una estona mirant vídeos a les xarxes socials.
"Prohibir les pantalles no és la solució i menys en algunes etapes com la preadolescència o l'adolescència. Ells agraeixen tenir contacte amb els seus amics i, moltes vegades, el dispositiu digital és una eina per fer-ho.
Què podem fer per tenir cert control sobre aquesta activitat i la resta de consum digital? En primer lloc, parlar amb els nostres fills i escoltar-los. Hem de palar amb ells del que miren i del que consumeixen, reflexionar conjuntament del temps que estan davant del dispositiu. Moltes vegades ells s'adonen que estan atrapats i, amb el diàleg, podem ajudar-los. Però també hem de tenir només d'ús i limitació del tems, i, si hi ha normes i límits, hi ha consequëncies en cas de no complir-les. Hi ha moments i espais on el dispositiu mòbil ha d'estar prohibit com per exemple a taula durant els àpats o a l'habitació durant la nit.
També és molt important oferir noves activitats que puguin substituir el dispositiu i, sobre tot, ser exemples a seguir. Si nosaltres, com a adults, no som capaços de controlar el nostre temps d'expositció al dispositiu o si sempre n'estem amb un a la mà, és impossible que ells entenguin que han de limitar-ne el consum".
La sessió va ser un èxit de convocatòria i es va fer a la sala Cotxeres del Palau Robert. Després d'una primera part amb una exposició per part de Jordi Camós, va tenir una segona part interactiva i més pràctica amb la docent i assessora pedagògica Montse Jiménez, que ha presentat "Les pantalles nostres de cada dia", el primer joc de cartes que combina l'escolta activa amb alternatives contrastades per una criança digital constructiva, dialogada i empoderant. Per a Montse Jiménez, el dispositiu no és el problema sinó el contingut a què tenen accés.
"L'accés a les pantalles per part dels infants ha de ser gradual. En la primera etapa, ha d'haver control per part de les famílies. Els més petits no poden tenir autonomia amb un dispositiu, no estan preparats.
En una segona etapa, els adults han de supervisar el contingut que miren els nens i també el temps d'exposició. Per tant, ha d'haver un acompanyament i, finalment, quan ja hem parlat molt amb ells i són conscients dels problemes que poden generar, ha d'haver-hi autonomia per part dels infants.
El gran problema és començar per l'autonomia, entregar el dispositiu sense fer cap acompanyament."
Aquest debat sobre benestar digital neix de l'aliança del SX3 amb la secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Mobile World Capital de Barcelona, que han organitzat aquesta sessió amb la col·laboració de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i l'Autoritat Catalana de Protecció de dades. El periodista de 3Cat David Bassa, autor del llibre "Pantalles: que no et dominin!", va conduir la sessió, en la qual també va participar Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat; Cristina Villà, directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de 3Cat, i Eduard Martín, CIO del MWC Barcelona.
Aquesta formació és un nou pas del SX3 en l'acompanyament per al benestar digital de les famílies, seguint la iniciativa de la SX3 Academy, la primera escola de drets digitals dels infants adreçada a professors, i de l'especial de l'"InfoK" per a nens i nenes "Pantalles: que no t'enganxin". Una iniciativa que s'emmarca en l'aposta de 3Cat pels continguts de servei públic per conscienciar la societat dels riscos de les noves tecnologies.