La Ruta del Carrilet, a la Garrotxa, activitat per fer en família
És una via exclusiva per a vianants i ciclistes que aprofita el recorregut de l'antic tren que enllaçava Olot amb Girona
En el primer capítol de la segona temporada de "Lara i Kali", totes dues tenen una missió a la Garrotxa. En concret, han de recuperar una motxilla de medicaments per a un dels micos de la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva, a Girona. La seva missió arrenca a la Ruta del Carrilet i el que us proposem és que descobriu en família aquesta ruta que es pot fer a peu o en bicicleta.
Aquesta Ruta del Carrilet presenta molt poca dificultat, perquè té molt poc desnivell. El punt més alt del recorregut és el coll d'en Bas i té només 620 metres. Gaudireu del paisatge volcànic de la Garrotxa i podreu conèixer algunes de les poblacions per on transcorre: Olot, les Planes d'Hostoles, les Preses, Sant Feliu de Pallerols i la Vall d'en Bas. Podeu fer-la al vostre aire i en diferents jornades i, fins i tot, des d'algunes de les poblacions, podeu seguir altres rutes alternatives i descobrir més paisatges amagats. Penseu que la Ruta del Carrilet I uneix Olot amb Girona i la Ruta del Carrilet II va de Girona fins a la Costa Brava, impossible fer-la d'una tirada amb nens. La nostra recomanació és que trieu la ruta que voleu fer i que l'aneu fent en diferents dies i moments de l'any.

Alguns dels punts més atractius de la Ruta del Carrilet us els expliquem a continuació.
Si voleu veure volcans, atureu-vos a Olot, que en té fins a quatre: el Montsacopa i el Montolivet són visitables, i després hi ha la Garrinada i el Bisaroques. El Montsacopa té un cràter circular i al capdamunt podeu tenir una visió 360 de tota la ciutat. Tampoc us perdeu els aiguamolls de la Moixina i el jardí botànic del Parc Nou. Olot també té diferents monuments d'estil modernista, com la casa Gayetà-Vila o la Masramon, i també de renaixentistes com els Claustres del Carme.
A les Preses podeu visitar el Parc de Pedra Tosca, un espai rural creat pels pastors fa més de cent anys i que té unes característiques úniques. Consisteix en un laberint de camins, parets seques i cabanes fetes amb materials volcànics. Un entorn on jugar i imaginar què passava a la zona fa cent anys. També us podeu acostar a l'àrea recreativa de Xenacs, que és el Mirador Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

A Sant Feliu de Pallerols us podeu imaginar que sou cavallers i visitar els tres castells que dominen la vall: el Castell d'Hostoles, el Castell de Puig-alder i el Castell de Colltort. La Vall d'en Bas disposa de dos nuclis catalogats com a conjunts historicoartístics: la Vila del Mallol, ubicada sobre un turó, i el nucli d'Hostalets d'en Bas, que té com a origen uns hostals. I a les Planes d'Hostoles no us perdeu la riera de Cogolls.
Trobareu més informació sobre la Ruta del Carrilet i sobre els municipis que travessa en aquest enllaç.