Macro-empanades de vedella amb bolets
Ingredients per a dues empanades:
La massa
- 250 g de farina
- 50 g de llard de porc
- 1/2 tassa d'aigua
- Sal
El farcit
- 400 g de carn picada de vedella
- 1/2 pebrot vermell
- 1 ceba
- Un tros de carbassó
- 2 dents all
- Bolets de temporada (100g si son frescs o 15 g si son secs)
- 100 g de tomàquet fregit
- Condiment d'ají mòlt
- Herbes provençals en pols
- 1 ou
- Oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre
La picada
- 20 g de fruits secs torrats i pelats
- 1 galeta petita
- Julivert fresc
Elaboració
La massa:
1. Escalfeu en un cassó l'aigua i el llard fins que es fongui. Passeu per un sedàs la farina i poseu-la, junt amb la sal, en un vol ample.
2. Afegiu el líquid tebi i amasseu-ho fins fer-ne una bola suau. Tapeu-ho i deixeu-ho reposar i que agafi consistència un mínim de 4 hores.
El farcit:
1. Peleu i piqueu la ceba i els alls. Renteu i talleu a daus petits el carbassó i el pebrot.
2. Poseu a hidratar els bolets en un recipient amb aigua tèbia.
3. Escalfeu una paella amb un raig d'oli i sofregiu l'all i la ceba durant 5 minuts a foc mig.
4. Poseu la carn i la resta de verdures. Remeneu-ho i ho deixeu sofregir tot plegat uns 10-15 minuts.
5. Mentrestant, escorreu i trossegeu, si s'escau, els bolets.
6. Afegiu-los al sofregit, poseu les herbes, l'ají i el tomàquet fregit. Remeneu-ho tot plegat i abaixeu el foc.
7. Feu una picada amb els fruits secs, la galeta i unes fulles de julivert. Afegiu-la al guisat, remeneu-ho i poseu a punt de sal i pebre. Ha de quedar més aviat sec per poder treballar-ho com a farsa. Reserveu-ho.
Acabament:
1. Per formar les dues empanades, talleu un tros de la massa i amb un polsim de farina estireu-la d'un gruix de 3mm aproximadament fins fer-ne un rectangle d'uns 20 cm de llarg i 10 cm d'ample.
2. Poseu el farcit al mig deixant espai als marges per poder tancar-ho com un sobre allargat.
3. Pinteu els marges amb ou batut, tanqueu-la i doneu-li forma d'empanada allargada.
4. Repetiu el mateix procediment amb la resta de la massa, obtenint dues empanades en total.
5. Poseu-les al damunt d'una safata de forn amb un paper antiadherent i pinteu-les per sobre.
6. Coeu-les durant 10 minuts a 180 ºC fins que estiguin daurades.
Observacions
- Empanada: una preparació actualment tendència. Cada cop en trobem més establiments especialitzats en fer-ne.
- Les empanades s'estan globalitzant com un dels estàndards culinaris representatius de certs països (com ho seria la pizza d'Itàlia en les grans cadenes de menjar a domicili). En el cas de les empanades podríem trobar la representació d'Argentina.
- Cada província d'Argentina té la seva! I no estem parlant de quatre o cinc tipus, estem parlant de 23! Amb diferències entre elles tant de format com de ingredients.
- I com distingeixen una d'una altra? A l'Argentina cada repunt significa un farciment, encara que pot variar el seu significat segons cada regió. Una altra forma més moderna de distingir-les és amb segells amb les inicials, sobretot en les industrialitzades.
- A nivell nutricional l'empanada ens aporta hidrats de carboni i greixos a través de la massa, que depenent del farciment podria arribar a representar un àpat complet si li incorporem verdures i algun tipo d'aliment proteic (carn, peix, marisc, llegums o ous). Com és el cas de la recepta proposada avui.