Ous al plat amb bolets i xoriço
Ingredients:
- 4 ous frescos
- 1 grapat de xampinyons o xiitake
- 1 grapat de bolets de temporada
- Tomàquets cherry
- 2 cebes tendres
- Salsa de tomàquet sofregit
- 1 tros de xoriço (si us agrada, pot ser picant)
- Formatge curat
- Orenga
- Sal, pebre
- Oli d'oliva verge
Elaboració
1. Peleu i talleu a trossets el xoriço. Reserveu-lo.
2. Peleu i trinxeu la ceba. Renteu i talleu per la meitat els tomàquets cherry.
3. En una paella amb un fil d'oli, salteu la ceba fins que estigui una mica sofregida durant 5 minuts. Poseu sal, pebre.
4. Renteu i talleu a trossos els bolets. Poseu-los a la paella i salteu-ho tot plegat fins que deixin anar l'aigua i tornin a quedar secs.
5. Afegiu-hi els tomàquets, remeneu-ho tot plegat i salteu-ho un minut més a foc viu. Traieu-ho del foc.
6. Poseu en cassoletes que puguin anar al forn una mica de salsa de tomàquet i escampeu-la per la base.
7. Poseu un llit de sofregit de ceba i bolets a sobre.
8. Escampeu els trossets de xoriço i trenqueu un parell d'ous al damunt.
9. Poseu-hi sal, pebre i orenga i ratlleu una mica de formatge curat.
10. Poseu les cassoletes al forn a 180º i deixeu-les uns 5-8 minuts fins que vegeu que la clara es qualla i el rovell encara està líquid.
11. Traieu les cassoletes del forn amb molt de compte, espereu que es refredin una mica i serviu-les.
Observacions
- Les podeu acompanyar amb diferents tipus i talls de pa (bastonets, dauets de pa de pagès, llesques torrades...)
- Els bolets poden ser frescos de temporada, en conserva o, si són secs, podeu rehidratar-los en aigua bullint, colar-los i tallar-los a trossos per després coure'ls.
- Podríeu posar les cassoletes al microones i coure-les 1-2 minuts, en funció del vostre microones, a màxima potència.
- Podeu fer-los sense carn, amb dauets de tofu i més verdura o variant el xoriço i posar-hi pernil, botifarra cuita..
- L'ou és un element essencial a la cuina gràcies a la seva versatilitat i funcionalitat. Truites, ous farcits, ous escaldats, fregits, com a ingredient per elaborar masses de creps, per fer pa de pessic, quiches, flams... Són moltíssimes les formes de cuinar-los!
- Per a mares i pares pot resultar una eina molt útil per camuflar aquells aliments que, als més petits de casa, els poden costar més d'introduir, com ara certs tipus de verdures.
- És un aliment d'alt valor nutricional. Ens aporta una bona font de proteïnes d'alt valor biològic, vitamines del grup A i B, D i E i de minerals com el ferro. Per això, els experts recomanen consumir-ne tres o quatre vegades a la setmana.
- Procureu fixar-vos en la numeració dels ous que aneu a comprar. El primer número del codi pot anar de zero a tres, i simbolitza el grau de benestar en què ha viscut la gallina que els ha post. Com més baix sigui aquesta numeració, més felices són les gallines!
Aperitiu
- Talleu el tronc als xampinyons i buideu-los. Feu-los sencers a la paella pels dos costats durant 3-4 minuts a foc mitjà. Poseu-los en un plat i ompliu-los amb una mica de tomàquet i un dauet de xoriço.