Pakores
Ingredients:
Pakores
- 1 carbassó
- 1 ceba de figueres
- 1 pastanaga
- 1 patata petita
- Un trosset de gingebre
- 1 gra d'all
- Julivert
- 130 g de farina de cigrons
- 70 g d'aigua
- 5 g de bicarbonat sòdic
- Sal
- Cúrcuma
- Oli per fregir
Quètxup casolà
- 1 pot de salsa de tomàquet fregit (400 g)
- 1 ceba
- 1 gra d'all
- 2 cullerades soperes de sucre morè
- 2 cullerades soperes de vinagre de poma
- 1 cullerada de cafè de mostassa en gra
- Pebre vermell dolç
- Canyella en pols
- Pebre
- Sal
- Oli oliva verge extra
Elaboració
1. Primer talla la ceba a tires molt fines i allargades. Pela la pastanaga i ratlla-la amb un ratllador. Renta i ratlla el carbassó.
2. Pela i pica el gingebre, l'all i el julivert ben petit. Posa-ho en un bol ample.
3. Afegeix totes les verdures junt amb la cúrcuma, la sal i el pebre. Barreja-ho bé amb les mans.
4. Per altra banda, en un bol posa-hi la farina, el bicarbonat i un pessic més de sal. Barreja-ho amb l'aigua fins a fer-ne una pasta.
5. Barreja les dues elaboracions. Reserva-ho.
6. Prepara un plat amb paper absorbent.
7. En una paella una mica alta, afegeix abundant oli i escalfa'l. Un cop l'oli és calent, amb l'ajuda de dues culleres agafa porcions i fregeix-les fins que estiguin ben daurades.
8. Escorre-les al damunt de paper absorbent. Visualment han de quedar com si fossin bunyols de verdures.
9. Serveix-les amb el quètxup casolà.
Salsa quètxup
1. Pela i talla a daus mitjans l'all i la ceba.
2. Escalfa un cassó o una paella amb un raig d'oli d'oliva. Sofregeix a foc viu la ceba i l'all durant 5-10 minuts.
3. A continuació, afegeix el tomàquet. Al cap d'uns minuts, afegeix-hi totes les espècies, un raig generós de vinagre i remena-ho tot.
4. Un cop la salsa hagi reduït, posa-la en un got ample i tritura-la amb el braç elèctric fins a aconseguir una salsa llisa però espessa.
Observacions
- Apta per a celíacs
- Apta per a vegans
- Una elaboració que ens ajuda a introduir verdures i llegums a la dieta
Per obtenir uns fregits cruixents i sense excés de greixos hi ha una sèrie de consideracions que cal tenir en compte
- Utilitza oli d'oliva verge o verge extra: el que tenim al nostre territori, i a més és un dels pilars de la nostra dieta mediterrània cardiosaludable. Optar per una varietat suau, com l'arbequina, és una bona opció.
- Arrebossa els aliments: en cobrir-los amb una capa prima d'arrebossat, l'aliment no entra en contacte directe amb l'oli i n'absorbeix menys.
- Juga amb els contrastos de temperatura: com més diferència hi hagi entre la temperatura de l'aliment que vulguis fregir i la temperatura de l'oli, més cruixent quedarà i menys oli absorbirà.
- Fregeix la quantitat justa: és important evitar fregir grans quantitats a la vegada, perquè l'oli pugui mantenir-se en la seva temperatura òptima en tot el fregit.
- Submergeix l'aliment completament en oli: d'aquesta manera entrarà en contacte l'oli en tota la superfície i s'evitarà que aquest absorbeixi més oli del compte pels costats.
- Evita cobrir els aliments ja fregits: per condensació s'estovaran i disminuirà el punt crocant.