Quiche lorraine de pizza
Ingredients:
Massa (base de galeta salada)
- 250 g de farina
- 125 g de mantega
- 1 ou
- Sal
- Cigrons crus o alguna cosa per posar pes
Farcit
- 100 g de béicon
- 50 g de pernil dolç
- 100 g de ceba
- 25 g de tomàquet sec
- 50 g de xampinyons
- Oli d'oliva verge extra
- Formatge rallat
Batut royal
- 250 ml de nata per cuinar
- 2 ous
- Sal
- Orenga
- Pebre (opcional)
Elaboració
Massa (base)
1. Tallar la mantega a daus i deixar-la fora de la nevera perquè es temperi.
2. Passar per un sedàs la farina i posar-la al damunt de la taula. Fer un volcà. Fer un forat o espai al mig i posar-hi la sal, l'ou i la mantega.
3. Anar posant amb les mans farina cap al mig mentre es va remenant a poc a poc i integrant els ingredients.
4. Pastar-la amb les dues mans sense por, fins a fer-ne una pasta.
5. Un cop tenim una massa llisa i uniforme, formar una bola no gaire gran. Embolicar-la amb paper o plàstic alimentari i deixar refredar i reposar uns 30 minuts a la nevera.
Batut royal
1. Batre els ous amb la nata, la sal, un polsim de pebre i l'orenga en un bol amb un batedor. Reservar-ho.
Farcit
1. Pelar, rentar i tallar la ceba a tires i els xampinyons a làmines.
2. Tallar el béicon i el pernil a tires fines.
3. En una paella amb un fil d'oli, sofregir la ceba durant 10 minuts. Remenar-ho constantment. Afegir unes gotes d'aigua a mitja cocció si cal i perquè ajudi a coure's.
4. Afegir-hi el béicon, el pernil i els xampinyons, remenar-ho i deixar-ho sofregir tot plegat a foc mitjà fins que perdi la seva pròpia aigua i s'evapori.
5. Picar el tomàquet sec. Afegir-lo al sofregit, remenar-ho i deixar-ho sofregir tot plegat uns minuts més. Un cop cuit, reservar-ho.
Muntatge de totes les preparacions
1. Escalfar el forn a 180 ºC.
2. Estirar la massa amb un corró sobre d'un paper de forn fins que quedi un gruix de 3 mm aproximadament. Ajudeu-vos amb una mica de farina per evitar que s'enganxi.
3. Untar amb mantega un motllo de pastís rodó amb els dits.
4. Afegir-hi farina i espolsar-la per treure'n l'excés. D'això se'n diu encamisar.
5. Col·locar la massa estirada al damunt. Adaptar amb els dits a totes les vores interiors per aconseguir tota la forma, amb suavitat, procurant que no es trenqui.
6. Prémer amb les mans planes el marge del motllo i tallar la resta de massa que sobra.
7. Posar a sobre un paper de forn una mica mes gran del diàmetre del motlle per poder-hi posar els cigrons a dins i que actuïn de pes per evitar que pugi la pasta i quedi una base llisa. El paper ens ajudarà, quan la massa estigui, a poder treure els cigrons d'una vegada i amb facilitat.
8. Coure la massa al forn 10 min per precoure-la. No ha de quedar torrada. Treure el paper amb els cigrons.
9. Barrejar el batut de nata i ou amb el farcit de verdures. Abocar i repartir a tota la base del pastís i posar al forn.
10. Al cap d'uns 15-20 minuts, punxar amb un escuradents o un ganivet el farcit, quan comenci a quallar el flam; afegir-hi el formatge rallat per sobre.
11. Acabar-ho de coure fins que quedi gratinat i amb color.
Observacions
- Una quiche es podria descriure com una mena de pastís salat d'origen francès.
- Està formada per una base de pasta brisa que s'omple amb una barreja líquida de nata i ous (batut royal en aquest cas) a la qual es poden afegir ingredients al gust. En aquest cas amb ingredients que recorden una pizza, però també es pot fer de verdures i/o formatges i multitud d'altres combinacions.
- És una recepta densa nutricionalment parlant. Tant la massa com el farciment líquid contenen aliments generalment d'alta densitat calòrica: crema de llet, mantega... Per tant, cal vetllar perquè la ració sigui adequada. Per a un àpat complet, es podria per exemple acompanyar d'una elaboració fresca, com una amanida amb verdures de temporada.