Raviolis de pollastre amb salsa pesto
Ingredients:
Massa de pasta
- 275 g de farina fluixa
- 25 g de sèmola fina
- 3 ous
- 2-3 cullerades d'oli d'oliva verge extra
Pesto
- Un grapat de fulles d'alfàbrega
- 25 g de pinyons o fruits secs torrats i pelats
- 50 g de formatge curat
- 1 dent d'all
- 70 ml d'oli d'oliva verge extra
- sal
Farcit
- 200 g de pit de pollastre
- 1 ceba
- 300 ml de llet
- 20 g de farina
- 20 g de mantega
- Sal
- Pebre
- Nou moscada
- 1 ou per pintar
Elaboració
Massa de pasta
1. Fer un volcà a la taula amb la farina i la semolina passada prèviament pel sedàs. Fer-hi un forat al mig, trencar i afegir els ous i les dues cullerades d'oli d'oliva.
2. A poc a poc remoure de dins a fora amb una cullera per no vesar els rovells i evitar que s'escapin. Un cop ja no hi hagi ou líquid, amassar amb les mans fins aa aconseguir una bola fina i homogènia. Treballar-la al damunt de la taula uns minuts.
3. Cobrir la massa amb un plàstic o drap i deixar-ho reposar durant 30 min aproximadament.
Farcit
1. Mentre la massa reposa a la nevera, avançar amb el farcit.
2. Pelar i picar la ceba.
3. Escalfar una paella amb un raig d'oli i sofregir la ceba a poc a poc.
4. Si cal, afegir-hi un raig d'aigua per tal que es cogui uniformement.
5. Tallar el pollastre a daus petits. Afegir-lo i coure-ho tot plegat.
6. Per altra banda, fer una beixamel per afegir després a la farsa i fer-la més melosa.
7. En un cassó, coure la mantega juntament amb la farina, remenant sense parar durant un minut. Afegir la llet calenta mentre es va remenant amb un batedor i es va integrant a poc a poc.
8. Coure la beixamel uns 5 minuts a foc molt suau. Posar-la a punt de sal, pebre i nou moscada.
9. Un cop el sofregit estigui fet i reposat, posar una mica de beixamel per donar-hi una mica de cremositat. Reservar la resta per salsar també els raviolis.
Els raviolis
1. Un cop la massa ha passat el procés de repòs, dividir-la en dues porcions. El tros de massa que no s'utilitzi en el moment, cobrir-ho amb un drap de cotó per evitar que es ressequi i faci pell.
2. Aplanar una mica la pasta amb el corró fins a aconseguir una mida de mig centímetre aproximadament i pugui passar per la màquina.
3. A continuació, anar passant la massa per la màquina i cada cop abaixar un número més fins al punt que tingui una lamina fina. Anar empolvorant amb un polsim petit de farina o millor, semolina, per evitar que s'enganxi.
4. Repetir el mateix procés amb l'altra part de massa reservada.
5. Un cop la massa està fina i llisa, posar cullerades petites de farcit separats entre ells d'entre 6-8 cm aproximadament.
6. Batre un ou i pintar tots els marges amb un pinzell.
7. Tornar a estirar l'altre tros de la pasta d'igual manera.
8. Disposar-la al damunt de la que teníem amb els farcits i, amb els dits i suaument, anar donant forma i enganxant els marges per tal que es formin els raviolis.
9. Tallar-los amb un ganivet i separar-los. Acabar-los de segellar amb els dits o una forquilla.
10. Posar-los en una superfície llisa i amb una mica de semolina.
11. Posar un cassó a escalfar amb abundant aigua i sal.
12. Un cop l'aigua bulli afegir els raviolis i bullir entre 4-5 minuts depenent del gruix.
13. En cas de tenir-ne molts, fer-ho en diferents tongades i així evitar que s'enganxin entre ells.
14. Reservar els raviolis cuits en un escorredor sense refredar, per tal de servir-los al moment.
Salsa pesto
1. Primer de tot, pelar i tallar l'all per la meitat per treure el germen.
2. A continuació, escalfar un petit cassó amb poca aigua.
3. Quan comenci a bullir l'aigua, afegir-hi l'all, deixar-ho uns 20 segons i retirar-ho.
4. D'aquesta manera quedarà el gust de l'all però en marxarà la fortor.
5. A continuació en un got del braç elèctric, afegir tots els ingredients amb les fulles netes d'alfàbrega.
6. Triturar-ho tot plegat. Afegir una mica d'aigua o oli si no la volem molt espessa.
Acabament
1. Posar unes cullerades de beixamel al plat, emplatar els raviolis al damunt i salsar amb el pesto per sobre.
2. Decorar-ho amb unes fulles d'alfàbrega.
Observacions
- Aquesta recepta representa un primer plat d'allò més complet! Ens aporta energia a través dels hidrats de carboni de la pasta i dels greixos cardiosaludables (oli d'oliva verge del pesto). També ens aporta proteïnes d'alt valor biològic a través del pollastre i un toc aromàtic i refrescant gràcies a l'alfàbrega.
- Aquesta pot ser una recepta interessant per començar a introduir els més petits de casa a la cuina. Ajudant a crear el farciment i la pasta.
- Podeu acompanyar-ho d'una amanida o alguna verdura cuita per acabar de complementar el plat com un àpat complet ideal.