Sabij
Ingredients per a quatre persones:
- 4 pans de pita
- 2 albergínies
- 4 ous durs
- 2 tomàquets
- 1 ceba tendra
- 1/2 cogombre
- Llimona
- Julivert trinxat
Per al zhug:
- Fulles de coriandre i julivert
- 1 gra d'all
- Comí en pols
- Oli d'oliva verge
- Sucre i sal
Per a la salsa de tahina:
- Pasta de tahina o sèsam
- Suc de llimona
- Oli d'oliva verge
- Sal i pebre
Elaboració
1. Renteu i talleu les albergínies a rodanxes primes. Fregiu-les amb un fil d'oli fins que estiguin daurades per les dues cares. Reserveu-ho al damunt d'un paper absorbent per extreure'n l'excés d'oli.
2. Peleu i renteu la resta de verdures i trinxeu-les. Amaniu-ho amb sal i suc de llimona.
3. Peleu i talleu els ous durs a quarts o a rodanxes.
4. Mulleu una mica el pa de pita amb unes gotes d'aigua i torreu-lo lleugerament a la planxa pels dos costats.
5. Obriu-lo per un costat i afegiu-hi la salsa de tahina, les albergínies, els ous i la verdura trinxada a dins. Amaniu entre capa i capa amb les dues salses.
Per a la salsa de tahina:
1. Barregeu els ingredients.
2. Si la voleu més líquida, afegiu-hi una mica d'aigua.
Per al Zhug:
1. Tritureu els ingredients en un morter o com vulgueu fins fer una pasta.
Observacions
- Podeu afegir-hi també una mica d'amba, un chutney (tipus de melmelada agredolça) de mango especiat (es pot adquirir en comerços).
- Escorreu bé les rodanxes d'albergínia perquè no tingui gaire greix.
- Podeu fer-ho amb carbassó o altres verdures de temporada a la planxa.
- El pa de pita ens serveix com a "carmanyola" ja que no es vessa. També ho podeu fer amb altres tipus de pa (llonguet, pa de pagès petit i buit de molla, pa d'hamburguesa...)
- No sempre cal menjar primer i segon plat, moltes vegades podem fer un plat únic complet, que ens aporti tot el que necessitem en un àpat. Aquesta representa una recepta ideal com a plat complet ja que combina farinacis (el pa), verdures (diferents varietats) i aliments proteics (ou).
- Podeu substituir l'ou per algun altre element proteic com carn passada per la planxa o peix en conserva.
Aperitiu
- Preneu un ou dur, peleu-lo i talleu-lo a rodanxes gruixudes. Poseu cada rodanxa al damunt d'una cullera. Amaniu-la amb sal, pebre vermell i una punta de maionesa.